CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Elnapolt döntés – Torony
Ismét elnapolta a tárgyalást a Veszprém Megyei Bíróság a toronyi lignitbánya ügyében. Mint ismeretes a Nógrádszén Kft. kutatófúrásokra kért engedélyt a Vas megyei település határában található szénmezőre. Kérelmét azonban a Veszprémi Bányakapitányság, majd a Magyar Bányászati Hivatal is elutasította. Ezt a határozatot támadta meg a cég a bíróságon. A tárgyalás elnapolását a bíró azzal indokolta,hogy 106 szombathelyi, nardai és séi lakos perbeli beavatkozási kérelméről az ítélőtábla még nem hozott döntést. A tervezett bányanyitást ellenzi a Vas Megyei Közgyűlés, az érintett önkormányzatok és Burgenland tartományfőnöke is. Mindeközben 30 ezer lakossági tiltakozó aláírás is összegyűlt. A bíróság az ügy újabb tárgyalási napját később tűzi ki.

Mégsem zár be a gyár – Kapuvár
Nem zárják be a Ringa kapuvári gyárát. A 800 embert foglalkoztató húsüzem igazgatósága előszerződést kötött a Debreceni Hús Rt.-vel a társaság kapuvári üzemének bérbeadásáról. Az új bérlő a városban tartott munkásgyűlésen tájékoztatta a dolgozókat a döntésről.

Alapkőletétel – Szombathely
Medgyessy Péter helyezte el az új szombathelyi sportcsarnok alapkövét. A hárommilliárd forint értékű beruházás munkálatait év végén kezdik el; a létesítményt 2005-ben adják majd át. A miniszterelnök köszöntőjében hangsúlyozta: A szombathelyi beruházás a térség gazdasági fejlődését nagyban segíti. "Jelképe lesz annak is, hogy Szombathely egy régióközpont, nemcsak magyarországi, hanem egy osztrák-magyar régióközpontja” – jelentette ki. Medgyessy Péter átadta a Nemzet Sportvárosa címeket is, amelyet idén Vác mellett Szombathely érdemelt ki. Az ünnepélyes alapkőletételen rész vett Gyurcsány Ferenc sportminiszter, ill. Kiss Péter a kancellária vezetője is. A létesítmény 3500 néző befogadására lesz alkalmas. A beruházás költségeiből csaknem kétmilliárd forintot Szombathely városa finanszíroz, az állam egymilliárd forinttal járul hozzá a költségekhez.

Leépítés a Speciális Mentőknél – Fejér megye
Kétszáz tagjától válik meg a Speciális Mentők Egyesülete. A civil szervezet, amely  a világ katasztrófa sújtotta területein nyújt segítséget,  nem képes  országos szinten tovább működni. A felügyeleti szervektől, azaz a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és a Belügyminiszttériumtól ugyanis csak erkölcsi segítségre számíthatnak.

Népszerű térség – Közép-Dunántúl
A Közép-Dunántúli régió két legkeresettebb ipari parkjának ezévben a tatabányai és a komáromi bizonyult. A Magyar Befektetési Társaság jelenleg is 30 olyan külföldi vállalattal tárgyal,amelyek Fejér,Veszprém vagy Komárom-Esztergom megyében szeretnének megtelepedni.

Japán hitel – Veszprém megye
Ismét kérik az úgynevezett Japán-hitel elengedését, illetve mérséklését azok a Veszprém megyei önkormányzatok, amelyek a 90-es évek elején jutottak hozzá az akkor igen kedvezőnek tűnő fejlesztési forráshoz. Több Várpalota környéki településen valamint Balatonalmádiban környezetvédelmi beruházásokat valósítottak meg a távol-keleti országból kapott összeg segítségével.

Megújult iskola – Petőháza
Megújult a petőházi általános iskola. A Győr-Moson-Sopron megyei település oktatási intézményében a nyáron új tantermeket alakítottak ki, valamint sportszobával is bővült. A másfél millió forintos beruházást az önkormányzat támogatta.

Felszentelt börtönkápolna – Veszprém
Márfi Gyula római katolikus érsek szentelte meg és avatta fel az új veszprémi börtön kápolnáját. A kápolna kialakításának költsége benne foglaltatott a börtön 2,5 milliárd forintos beruházási összegében. A kápolna berendezésének egymillió forintos költségét az intézet állta.

Emléktábla – Törökkoppány
Antall Józsefre, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökére emlékeztek a Somogy megyei Törökkoppányban. Antall József 1991-ben járt a somogyi településen, ennek emlékére és a politikus tiszteletére emléktáblát is avattak a helyi templom falán. Az ünnepségen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Antall József szellemiségének követői a megemlékezésen elmondták, életműve máig fellelhető az országban.

Madárijesztők – Balf
Madárijesztők lepték el a Győr-Moson-Sopron megyei Balf faluközpontját. A településen közzé tett felhívás eredményeként egyre többen készítettek különböző alapanyagokból madárrijogató bábukat, amelyek most a helyiek és a turisták arcára csalnak mosolyt. Mitöbb már históriás ének is született a 33 madárijesztőről. A tervek szerint a bábuk közül a legszebbnek járó díjat a hétvégi balfi szüreti fesztiválon adják át, sőt el is árverezik a madárijesztőket, az így befolyó pént pedig az ifjúság támogatására fordítják majd.

Babakiállítás – Győr
Mesehősökből vizsgáznak Győrben a babakészítők. A szakma elismert mesterei a 7. Nemzetközi Babakiállításon mérik össze tudásukat. Megálmodott új figuráik mellett számos antik babát is megcsodálhatnak majd a látogatók.

Kiállítás – Sopron
A Magyar Fotográfia Napján szabadtéri kiállítást rendezett a Soproni Fotóklub. A különös tárlaton régi és új fényképezőgépeket valamint a klub tagjainak alkotásait nézhették meg az érdeklődők. Az idei évben először rendeztek országos ünnepséget a magyar fotózás történetének tiszteletére, a szervezők célja felidézni a nagy elődök munkásságát, és megmutatni a követők alkotásait. Az idei FOTOTOP 100 országos rendezvényen az év fotósa megtisztelő címet egy soproni művész, Aszódi András vehette át.
 



2003. szeptember 06., szombat 23:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület