CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Illyés Gyula: Fáklyaláng
Az Evangéliumi Színház  jótékony célú soproni előadása

    A Petőfi Színházban tartott hétfő esti teltházas előadást jótékony céllal szervezte a soproni Evangélikus Líceum és az Evangélikus Egyházközség. Főként líceumi diákok és tanárok töltötték meg a nézőtéri sorokat. Illyés Gyula Fáklyaláng című előadását az Evangéliumi Színház rangos színészei adták elő..
    A darab Kossuth (Körtvélyessy Zsolt) és Görgey (Mucsi Sándor) személyiségén keresztül az 1848-as szabadságharc végnapjait mutatta be, a “szív és kard” csatáját.
    Áruló volt-e Görgey Arthur, aki Világosnál letette a fegyvert, vagy csak katonái életét féltő diplomata? Hűséges volt-e Kossuth Lajos mindhalálig a magyar forradalom és szabadságharc eszméihez? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a néző Józsával (O. Szabó István), az egykori huszárral együtt.
    Görgey megmenti Kossuth életét, de leteszi a fegyvert. A kard lehull, a forradalom szíve tovább dobog.
    A két felvonásból álló darab utóhangjában a nyolcvan éves Kossuth találkozik egykori hűséges emberével, Józsával, aki a magyar nép üzenetét hozza el a turini száműzetésbe. A nép megőrizte jó emlékezetében Kossuth Lajost, aki öregen és szegényen is hű maradt eszméihez. Az egykori jobbágyok nem feledték, ki kezdte felszabadításukat, és ígért szabad hazát nekik.
    Szívszorító történet. Józsa, az egykori huszár személyében ,,eljött Magyarország” az akkor már állampolgárságától is megfosztott idős Kossuth Lajoshoz – akinek megadatik, hogy tudja: szülőföldjén örökké ,,Kossuth apánk”-nak kijáró tisztelet, szeretet övezi.

Az Evangéliumi Színház

    A színháznév egyébként szokatlan jelzője Udvaros Béla rendezőtől származik, aki a színház művészeti vezetője is egyben. Az evangélum – örömhír.
    A huszadik század élő klasszikusainak drámáit játszani valódi öröm Manapság a színház – a kor kifejezőjeként, a korhoz hasonlóan – eldurvult. Az Evangélium Színház ebben is mást kínál: repertoárja Németh László, Márai Sándor, Sík Sándor, Tamási Áron színműveiből áll.
    A Sopronban bemutatott Illyés drámát 2002 őszén adták elő először, Illyés Gyula születésének századik évfordulója tiszteletére.
    A színház 12 éve működik, az evangélikus, református és unitárius egyház támogatásával. A társulat próbáit Budapesten, a Duna palotában tartja; Sopronba Ittzés János evangélikus püspök meghívására látogattak el a színészek, akik egyébként darabjaikkal főként Budapesten lépnek fel.

Horváth E.
Fotó: www.lutheran.hu



2003. szeptember 09., kedd 22:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület