CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A XXI. század kihívásai az erdőgazdálkodásban - A nemzeti erdőprogram

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara és az Országos Erdészeti Egyesület rendezésében A XXI. század kihívásai az erdőgazdálkodásban címmel, a Nemzeti Erdőprogramhoz kapcsolódóan tartottak konferenciát a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

    A konferencián előadást tartott Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki Az erdők szerepe a társadalom életminőségében a XXI. század elején témakörhöz kapcsolódóan kifejtette:  a Nemzeti Erdőstratégia és Erdőprogram előreláthatóan ősszel kerül a parlament elé. Hangsúlyozta: nem csak az uniós elvárások, valamint a nemzetközi egyezmények miatt, hanem a lakosság életminősége miatt is fontos az erdőprogram végrehajtása, amely szemléletváltozást is feltételez. Szili Katalin kifejtette: jó szabályozás, jó programok, valamint az állam, az önkormányzat, a gazdálkodók és a magánszemélyek együttműködése elengedhetetlenül szükséges a program megvalósításához, amelyek mellett a finanszírozási háttér megteremtése alapvető fontosságú. A nemzeti program megteremtésében a szakma és a döntéshozók, a politika együttműködésének szükségességére is rámutatott az elnök. A természet- és környezetvédelem kérdésköréhez kapcsolódóan kiemelte: a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos programok jelentőségét.

2004-re megszülethet a nemzeti erdőprogramról szóló határozat hangzott el a sajtótájékoztatón

    A konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Szili Katalin kijelentette: szorgalmazni fogja az új alkotmány létrejöttét, amely a 3. generációs állampolgári jogok mellett a fenntartható fejlődés kérdésére is ki kell hogy térjen, amelyet a gazdasági, a szociális, valamint az ökológiai összhatásában kell megvalósítani.
    Prof. dr. Faragó Sándor rektor köszöntőjében kiemelte: utolsó állomására érkezett a Nemzeti Erdőstratégia társadalmi vitája, amelynek célja a hosszú távú alapelveket megfogalmazó, holisztikus megközelítésben készülő nemzeti szintű dokumentuma, amely kitér a az erdők társadalmi értékére, környezeti, ökológiai, gazdasági szerepére, a többfunkciós erdőgazdálkodás céljára és feladataira; továbbá a tartamos erdőgazdálkodásra, a Riói ,,Föld-csúcs"-on megfogalmazott fenntarthatóság értelmében, valamint a környezetkímélő földhasznodsítási formát jelentő erdő kérédsére egyaránt; mindezek mellett lényeges elemeként az össztársadalmi érdekű erdőfenntartás feladatainak meghatározását is meghatározza az erdőprogram.
    Az erdőstratégia kidolgozásában 25 helyen 2000 fő folytatott társadalmi vitát- mondta a rektor, amelyben, amint azt hangsúlyozta:  a nyilvánosság és a társadalom igényeinek megfogalmazása is fontos szerepet kapott. Példaértékű szakmai elkötelezettséggel dolgozta ki a szakma a Nemzeti Erdőprogramot - jelentette ki Dr. Faragó Sándor.
    A konferencia programjában helyet kapott Gyapay Zoltán, (a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága) Az erdő környezet- és természetvédelmi szolgáltatásainak társadalmi fontossága, továbbá Prof. Dr. Magda Sándor elnök (a magyar OGY Mezőgazdasági Bizottsága) Az erdő közérdekű fenntartása, az erdő az agrárgazdaságban című előadása. Dr. Orosz Sándor, az Országgyűlés Erdészeti Albizottságának elnöke a Nemzeti Erdőnyilatkozat, mint politikai keret az erdőgazdálkodás társadalmi igények szerinti fejlesztéséhez címmel tartott előadást, amelyet hozzászólások és Simon József, a FVM helyettes államtitkára zárszava követett.

    Simon József h. államtitkár a cyberpressnek az erdőgazdálkodás jövőjét illető forrásigények kielégítésének lehetőségeiről elmondta:
- Alapvetően az erdeink fennntartása, kezelése, és az ezzel kapcsolatos társadalmi elvárások realizálása azt igénylik, hogy  az erdőgazdálkodók az erdőből megtermelt jövedelmükből erre fordítsanak, amely mellett szükséges a társadalom forrásainak igénybevétele is. Ami pedig a mezőgazdasági területeken megvalósuló erdőtelepítéseket illeti, nagyon jelentős uniós forrásokra is számíthatunk jelentette ki a helyttes államtitkár. Az uniós rendszerben a vidékfejlesztési intézkedéseknek egyik fontos eleme az erdőtelepítési program, amely a Magyarországon megszokotthoz képest egészen széles lehetőségeket nyit meg a mezőgazdálkodók előtt, ezért szükséges ez utóbbi alternatívának a fontolóra vétele. Tekintettel arra, hogy nem csak a telepítés, és az öt éves ápolás költségeit finanszírozza a program, hanem az első húsz évben kieső jövedelem kompenzálására is lehetőséget nyit, a gazdák előtt vonzóvá válhat a vázolt alternatíva.
- Mi azzal számolunk – jelentette ki a Simon József, hogy a korábbi mezőgazdasági területeken évi nyolcezer hektár erdőt fogunk telepíteni; ez egy jelentős, az unió által 85 százalékban társfinanszírozott intézkedésnek számít - mondta a helyettes államtitkár.

    A Wood Tech Erdészeti Szakvásárhoz és Konferenciához kapcsolódó program további szakmai programokkal folytatódik: szeptember 11-én 11.00 órakor a szakvásár területén (G sátor NFA stand) tartják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fórumát, amely helyszínen szeptember 12-én 10.15 órakor A faenergetika új kihívásai című konferencia kerül megrendezésre; További szakmai rendezvények programjai :http://www.wood-tech.hu/rendezvenyek.php.

T.É.
Fotó: Facskó Ferenc

Kapcsolódó cikkek, oldalak

Ligno Novum - Wood Tech 2003.
Wood Tech Erdészeti Szakvásár és Konferencia
http://erdostrategia.hu



2003. szeptember 10., szerda 23:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület