CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2019. augusztus 18., vasárnap, Ilona napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Köszönet a bátorságért, eltökéltségért

Köszönet a bátorságért, eltökéltségért

Ünnepi kitüntetések a Parlamentben


Ma egy hete ünnepi emlékülést tartottak az Országházban a magyar-osztrák határ hivatalos megnyitásának tizedik évfordulóján. Az eseményen részt vett Gerhard Schröder német és Viktor Klima osztrák kancellár is. Az ünnepség kapcsán a Parlament Nándorfehérvári termében kitüntetések átadására került sor.

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Köztársaságnak tett szolgálatukért, mellyel a magyar demokrácia megszületését és a jaltai világrend összeomlását megelőző első történelmi eseményt, a Páneurópai Pikniket és a vasfüggöny áttörését lehetővé tették, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje kitüntetést adományozta Filep Mária építészmérnöknek, dr. Magas Lászlónak, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatójának; a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének Katonai Tagozatát adományozta Bella Árpád nyugállományú alezredesnek; a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, a Lovagrendet adományozta dr. Csóka Pál gyermekorvosnak, Mészáros Ferencnek, a MOL Rt. diszpécserének, Nagy Lászlónak, az Amido Kft. ügyvezető igazgatójának, dr. Rumpf Jánosnak, a Soproni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának; a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta dr. Kárpáti György orvosnak, Lobenwein Tamás fotóművésznek; a Páneurópai Piknik, valamint a határnyitás emlékének és eszmeiségének megőrzéséért és ápolásáért Kósáné Itomi Shinobunak; a határnyitás alkalmával a menekülteknek nyújtott önzetlen segítségéért Andreas Waha úrnak, az ausztriai St. Margarethen volt polgármesterének.

Göncz Árpád méltató beszédében elmondta: - A kitüntetés régi adósság teljesítése. Egy kormányzati döntés akkor hiteles, ha népi támogatása megvan. A népi támogatás, a közvélemény támogatása mindenképpen fontos. Jelen esetben is a magyar politikának egyik legnagyobb európai hatású döntését előzte meg. Merem állítani, hogy ennek a döntésnek előfutárai voltak. Merem állítani, hogy elhatározásuk, bátorságuk történelmi jellegű volt. Merem állítani, hogy visszamenőleg is hitelesíti mindazt, ami történt. Örülök, hogy megismerem önöket, eddig nem ismertük egymást. Amit tettek, jelentős volt, nagyon fontos volt és hála Isten utókövetkezményei beépültek Európa, Magyarország történetébe, és az egész eseménysor, merem állítani, hogy annak a két történésnek az egyike, amikor Magyarország 20. századi történelmében a világ sorsába avatkozott bele. Valamit eldöntött, valamit megalapozott, ami már visszacsinálhatatlan. Ez igen jelentős mértékben az önök bátorságának, eltökéltségének, jóindulatának eredményeként történt.

Valtinyi Gábor1999. szeptember 15., szerda 00:00


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület