CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Csaknem 5 milliárdos beruházás
ISPA-támogatással megvalósulhat a soproni régió csatornázási és szennyvíztisztítási programja

    A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete a Csatornázási és Szennyvíztisztítási Szakosztállyal, a Vízgazdálkodási Szakosztállyal és a Jogi és
 Közgazdasági Szakosztállyal közösen  Soproni régió csatornázási és szennyvíztisztítási programjáról rendezett előadóülést, amelyen Johantsik Anikó, Kovács Tibor előadását követően Vargáné Korompay Dóra, az önkormányzat részéről felkért hozzászólóként mondta el véleményét.

    A MTESZ székház előadótermében tartott beszámolóból kiderült: az 1997 óta elkezdett munka hamarosan végére ér, a gondos tervezést és előkészítést igénylő fejlesztések, pedig megvalósulhatnak Sopronban és a soproni régióban – jelentős pályázati és állami támogatással. A víz-és csatornahálózat bővítésére és korszerűsítésére 2 milliárd Ft, a soproni és fertőrákosi szennyvíztelep modernizálására és kapacitásának bővítésére 3 milliárd Ft jut. A munkálatok előreláthatóan 2006. december 31-ig befejeződnek majd.
 

Johantsik Anikó 

    Kovács Tibor, a Soproni Vízmű Rt üzemmérnökségé vezetőjének előadásában kifejtette a korábbi Phare program folyományaként elnyert 4.96 milliárdos (18.682.000 euro) ISPA-támogatás  a beruházás 50%-át jelenti, az állam a beruházás 40%-át finanszírozza, a soproni önkormányzatnak  tíz százalékkal kell hozzájárulnia a csatornahálózat és a szennyvíztelep korszerűsítéséhez.
Szó esett a víz-és csatornamű ellátás, valamint a szennyvíztisztítás területén.megoldandó problémákról, amelyek között egyrészt a víz- csatornamű ellátás köréből említésre került a régió bekapcsolás a soproni hálózatba (Tómalom, Jánostelep, Virágvölgy, valamint Sopronkőhida az érintett területek), az átcsoportosítás (Kópháza és Harka Nagycenk helyett ezentúl Sopronhoz kapcsolódik majd); az ellátatlan területek(a Kutyahegy , a Hajnal tér, valamint a Csalogány köz és a Hársfasor víz-és csatornaellátásának megoldása), a  Soproni csatornahálózat kapacitásának bővítése, valamint korszerűsítése a Kossuth utcai szennyvízcsatorna, az Ágfalvi úti szennyvízbővítés, a vasút alatti kereszteződés korszerűsítse, a Főgyűjtő meghosszabbítása, továbbá a szennyvíz és csapadékelvezetés szétválasztásának megoldása; érintett  területek. a Baross utca, Terv utca, Arany János utca.

        Másrészt az előadó arról is szólt, hogy a szennyvíztelep korszerűsítése területén a  szennyvíztelep problémái főleg a technológia és a berendezés elöregedéséből adódnak. .
    A terep túlterhelt, a szennyvíztisztítás határértékeit jelenleg nem tudják tartani, ugyanis a rendszerbe a tervezettnél több szerves anyag jut be.
Fontos terület még az iszapkezelés is. Az iszap – a szennyvíztisztítás melléktermékének kezelése – nagy energia- és gépigénnyel jár. Az Európai Unió által elvárt környezetbarát technológiák bevezetése megoldja majd ezeket a problémákat. A tervek úgy készültek el, hogy az üzemeltetési feltételek a fejlesztés ideje alatt is biztosíthatók.
    Johantsik Anikó beszámolt a pályázati anyag,  tenderelőkészítés- és kiírás – az időközbeni kényszerű átdolgozások okán is –  jelentkező nehézségeiről, Vargáné Korompay Dóra az önkormányzati tapasztalatokat elemezte az előadáson, kiemelte más városok tapasztalati is az ISPA-támogatásokhoz való nehézkes hozzájutást mutatják.
    Azzal együtt, hogy a projekttel kapcsolatosan létezik még nyitva maradt szakmai vita, az abban résztvevők együtt bíznak egy sikeres tendereztetést követő, sikeresen megvalósuló projektben.

(Horváth E.)



2003. szeptember 16., kedd 21:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület