CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Kisrepterek - Nyugat-Dunántúl

Győr-Moson-Sopron megye repülőterei megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak. A soproni régióban két olyan reptér is van, amely reggel nyolctól napnyugtáig fogad gépeket, Péren pedig komoly berendezések segítik a repülők esti leszállását. Fertőszentmiklóson már 1997 óta létezik egy kisreptér, amely külföldi tulajdonosának is köszönheti, hogy az utóbbi időben egyre többen megismerték. Idén több mint ezer gép szállt fel, illetve landolt Fertőszentmiklóson, ezért nem véletlen az sem, hogy új beruházásokat terveznek: a pálya bővítését, hogy a nagyobb gépek is le tudnak szállni, kiépítenek egy megközelítési rendszert, fénytechnikát. Fertőszentmiklós mellett Pusztacsaládon, valamint Sopronpusztán is van leszállóhely. Győr-Moson-Sopron megye legnagyobb repülőtér-fejlesztését Péren hajtották végre, ahol már több mint 1400 méter hosszú pálya várja a gépeket.

Útfejlesztés - Veszprém megye
Novemberre befejeződik a 8-as főút Veszprém és Márkó közötti 3 és fél kilométeres, szakaszának gyorsforgalmi autóúttá fejlesztése - jelentette ki helyszíni szemléjét követően Csillag István. Az út négysávossá bővítése 1,6 milliárd forintból valósul meg és a tervek szerint november elején átadják a forgalomnak. A gazdasági és közlekedési tárca vezetője úgy véli: az útépítéseknek hazánkban az uniós támogatások is lendületet adnak majd. Jövőre a márkói elkerülő út kialakításával folytatódnak a munkák Veszprém megyében, ahol két hosszú völgyhidat építenek. A szaktárca vezetője megtekintette annak a tervezett belvárosi útszakasznak a helyét is, amely Veszprém keleti és nyugati részeit köti majd össze. Ezt a beruházást is részben uniós pénzekből finanszírozzák, a munkák összköltsége meghaladja az egy milliárd forintot.

Közös érdek - Sopron, Kismarton
Fontos, hogy ismerjük egymás jogszabályait és közösen lépjünk fel a multinacionális cégek kivonulása ellen – hangsúlyozták az osztrák- és magyar szakszervezetek képviselői tegnapi kismartoni találkozójukon. Az Interregionális Szakszervezeti Tanács burgenlandi és nyugat-magyarországi szervezetének közös ausztriai rendezvényén negyven szakember vett részt.

Finn beruházás - Tatabánya
Egy finn cég alapít új gyárat Tatabányán. A papírfeldolgozó kft. igazgatója elmondta, az üzem kialakítása több millió euróba kerül. A polgármesteri hivatal közleménye szerint az 5 ezer négyzetméter alapterületű gyárban a jövő évtől 20-30 ember kaphat munkát, a tervezett későbbi bővítések után a dolgozók száma 200-ra is emelkedhet. A tatabányai ipari parknak egyébként ez a vállalat a 10. betelepülője.

Ítélőtábla - Győr
Ítélőtábla és fellebbviteli főügyészség kezdi meg működését 2005 januárjában Győrben. Az új igazságszolgáltatási fórumokról szóló együttműködési szerződést Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és Balogh József a város polgármestere írta alá.

Rossz szezon - Balaton
A balatoni turizmus utóbbi években észlelt problémái az idén még komolyabban jelentkeztek, ami a Balatoni Hajózási Rt. idei szezonjára is hatással volt - közölte a társaság vezérigazgatója. Mindezek ellenére ez évben is jelentős beruházások készültek el. Megújult a balatonfüredi kikötő, 22 év után új hajó került a Balatonra és az alacsony vízszint ellenére is biztosítani tudják a zavartalan személyhajó és kompközlekedést. A személyhajók október 26-ig szállítják az utasokat, a kompok pedig addig járnak majd, amíg az időjárás azt lehetővé teszi. A Balatoni Hajózási Rt. az év első 8 hónapjában beruházásokra 464 millió forintot, eszközfenntartásra pedig 133 millió forintot fordított.

Nem jó a mobilposta - Nyugat-Dunántúl
A Magyar Posta kísérleti jelleggel indított mobilposta szolgálata – az eddigi tapasztalatok alapján - nem minden településen aratott osztatlan sikert. A 600 lélekszámnál kisebb falvakban ezzel az intézkedéssel megszűntek a postahivatalok, mivel - szakemberek szerint - működtetésük nem gazdaságos. A Soproni Postaigazgatóság területén 21 postakocsi jár 69 településre. 18 faluban viszont, ahol eddig egyáltalán nem volt postahivatal, ott most már helyben intézhetik a a levél és csomagfeladást valamint a csekkbefizetést a lakosok. November 10.-ig összesen 98 településen indítanak mobilposta járatot. Tervezik, hogy a hét bizonyos napjain megfordítják a postakocsi közlekedési rendjét, ilyenkor a szolgáltatás délután vehető igénybe.

Stratégia - Siófok
A Transz- Atlanti kapcsolatok jövője, a NATO és az Európai Unió stratégiai partnersége címmel rendeztek konferenciát Siófokon. Az eseményt Keleti György nyitotta meg. A Parlament Honvédelmi Bizottságának elnöke szerint a NATO biztonsági garanciát jelent a csatlakozó országoknak. A szervezetben azonban a nemzetközi terrorizmus terjedése miatt technikai fejlesztésekre van szükség – vélik a szakértők.

Új helyen a Vöröskereszt - Sopron
Új irodába költözött a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete. Az önkormányzat által biztosított helyiség felújításához szükséges több, mint 3 millió forintot az országos szervezet adta. Az avató ünnepségen elhangzott: több évtizedes tevékenysége alatt sok nehézséget küzdött le a soproni Vöröskereszt, rászolgált, hogy végre európai körülmények között végezhesse munkáját. A város egykori sóraktárában kialakított iroda ünnepélyes átadóján elismerő oklevelet vehettek át azok, akik a legtöbbet tettek azért, hogy a Vöröskereszt új helyre költözhessen.

Szakrális emlékek - Szombathely
Útmenti szakrális emlékek kutatói találkoztak Szombathelyen, a Savaria Múzeumban. A történészek és néprajzkutatók előadásokban számoltak be eredményeikről és a - mindössze 13 éves - tudományág helyzetéről. A konferenciához kapcsolódó kiállítás bemutatja a szlovákiai települések határában található kis vallási emlékeket is.



2003. szeptember 19., péntek 18:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület