CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Nem gyalog mentek

Dudaszóval forgalomban - magzat, testvér...


De hogy jönnek ide a magzatok? Ez a hétvége a másképpen mobilitás, az autómentesség jegyében telik-telne jószerivel mindenütt - különböző programokkal tarkítva, és különböző mértékben. Mint kiderült, Budapesten a meg nem született magzatokért demostráltak - hat millióval lehetnénk többen 1956 óta. Hogy miért éppen 1956-ot tekintették kiindulópontnak... ki tudja.

Azért kevertem bele mondandómba a meg nem született magzatokat, mert ma, szombat lévén, kerékpárra pattanós akciók ide, érdekes, megmozgató programok oda - igen sok volt az autó utcáinkon, mely járművek hosszan kürtöltek, és a járókelők, ablakban-erkélyen kikönyöklő nézelődők elmélázva fordultak utánik. Esküdtek, esküdtek. Újabb szép autó gyönyörű díszcsokorral - tüllfátyolos menyasszony, ünnepélyes arcú vőlegény a hátsó ülésen, aztán megint egy, és megint. Ma igen sokan esküdtek egymásnak Szombathelyen... mit is?? Házasságot esküdtek... de nem tudni, mennyi lesz közülük a valóban holtomiglan-holtodiglan. Nem tudni, mennyi magzat keveredik bele a két fél egybekelésébe, s ha már belekeveredett, vajon milyen sorssal folytatja megfogant életét.

Kesernyésre sikeredett ez az írás, igen. Két gyermekem - egyik már húsz és fél, a másik mindjárt tizennyolc - e hétvégét együtt tölti, a kisebbik elutazott a nagyobbikhoz, a már önállóhoz. Jól vannak, elmondták telefonon, mit csináltak, mit főztek stb., hangulatuk kitűnő! Élnek! Fiatalok, testvérek.

Nekem annak idején mindig hiányzott a testvér. Kínzóan, fájóan. Azért IS, hogy együtt porszívózzunk vagy mosogassunk, de... alapjában azért, hogy legyen! Hogy legyen még egy én. Arra nem is gondoltam, hogy több, de hogy még egy, arra igen. Nem az ikerséget akartam azzal kifejezni, hogy még egy én, hanem a státuszt: ugyanúgy ugyanazon két szülő utóda, akárcsak én.

Már házasságban élve, akkor még csak egy kicsi gyerekkel költöztünk. Akitől a lakást vettük, mindenben a segítségünkre volt, mint mondta, eljön a bátyja, eljön a húga, mindent előkészítenek, hogy a mi cipekedő-embereinknek már csak a bútorokat kelljen a helyükre tenniük, nagy takarítanivaló, meszelnivaló stb. ne legyen, mert hát megérti, milyen nehéz lehet így, kisgyerekkel. Ő irigyelt engem a gyerekemért, mert harmincon jóval felüli hölgy volt - én irigyeltem őt a testvéreiért... Azután másfél éven belül találkoztam vele, már kisbabát tologatott... Nekem viszont már soha nem lehet testvérem...



A kép forrása: http://www.evangeliumihirnok.net/

Sebők Lili



2003. szeptember 20., szombat 21:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület