CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

'A hit s a hűség tarthatja csak fenn népét nemzetünknek'

Sinkovits Imre síremlékavatás a magyar dráma napján Felavatták Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze síremlékét vasárnap az óbudai temetőben, amelyet Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke szentelt fel. A síremlék avatásán Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész emlékezett pályatársára, és méltatta Sinkovits Imre színészi pályáját, valamint kiemelte emberi nagyságát és a nemzet iránti elkötelezettségét.
"Igazi és maradandó kincseket hagyott hátra az egész magyarság színésze minden magyarnak" - mondta Kállai Ferenc, emlékezve a 2001. január 18-án elhunyt színésztársára. Kampfl József szobrászművész alkotását Kozma Imre atya szentelte fel, aki elmondta: "Azért szentelem meg ezt az emlékművet, hogy zengő, beszélő és sugárzó kő legyen".
A Sinkovits Imre születésének 75. évfordulója alkalmából felavatott emlékmű fekvő márványlapján a Nemzet Színészének egyik legendás szerepéből, a Mózesből olvasható idézet, s a bronzból formázott függönyredők a művész számára oly fontos szentélyt, a színházat szimbolizálják. Az avatást követően Kállai Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy a síremléken olvasható idézet híven tükrözi pályatársa hitvallását, amelyet mindig is vallott.
"A hit s a hűség tarthatja csak fenn népét nemzetünknek" idézet útmutatóul szolgálhat minden jóérzésű embernek - tette hozzá Kállai Ferenc. A síremlék avatásán Gombos Katalin, az elhunyt színész özvegye, Sinkovits Vitai András, a művész fia, valamint Sinkovits Imre több színésztársa is részt vett. Az emlékmű márványlapján Sinkovits Imre rokonai és tisztelői elhelyezték a megemlékezés virágait.
Sinkovits Imre Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kiváló Művész, a Hevesi Sándor téri Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze életének 73. évében, 2001. január 18-án hunyt el.



Sinkovits Imre
(1928. szeptember 21. - 2001. január 17.)
 Sinkovits Imre 1928. szeptember 21-én született Budapesten. 1951-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1957-ig a Nemzeti Színház, utána 4 évig a József Attila Színház tagja volt. 1963-ban ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1989 óta örökös tagja.
Sinkovits Imre nevéhez számos legendás filmszerep fűződik, ezek közül is kiemelkedik A Tizedes meg a többiek főszerepe, főszerepet játszott a Két félidő a pokolban, az Egy szerelem három éjszakája és Latinovits Zoltán mellett, az Örkény István Tótékjából készült Isten hozta, őrnagy úr című filmekben.

Az Egri csillagok filmváltozatában Dobó István egri várkapitányt alakította, és a történelmi személyiségről elsősorban az általa megformált kép él a mai generációkban. A magyarok Kárpát medencébe érkezésének 1100. éves évfordulóján bemutatott Honfoglalás című filmben, Franco Nero mellett, ő formálta meg Álmos Vezér szerepét.

Felejthetetlen alakítást nyújtott számtalanszor a világot jelentő deszkákon, felsorolni is lehetetlen emlékezetes szerepeit. Színpadi szerepei közül legjelentősebbek alakításai a Madách Imre Mózes című drámájának címszerepe, Husz János Németh László drámájában, Kurrah a Csongor és Tündében, Prospero a Viharban, Bódi Vencel Sütő András Advent a Hargitán című darabjában, és színpadon is játszotta Örkény Tótékjának egyik főszerepét.

Pályafutása alatt szinte minden állami kitüntetést megkapott. Többszörös Jászai Mari díjas színművész (1955, 1962) 1966-ban Kossuth-díjal tüntették ki, 1970-ben érdemes művésznek, majd négy évvel később kiváló művésznek választották. Magyar Örökség-díjjal tüntették ki 1996-ban, 1998-ban megkapta a Sík Ferenc-emlékgyűrűt, 2000-ben pedig az akkor először kiosztott Nemzet Színésze kitüntető címet ő vehette át először.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ő volt a Hupikék törpikék című népszerű rajzfilmsorozatban Törpapa magyar hangja. Kevés olyan ember akad, aki nála szebben tudott volna szavalni. Például Petőfi Nemzeti dalát a forradalmi időkben, vállalva politikai meghurcoltatást is.

A kilencvenes években sokszor politikai rendezvényeken is felszólalt, kiállt a magyar kultúra védelmében, erősen elkötelezett volt a nemzeti, konzervatív oldal mellett. A rendszerváltozás utáni első szabad választásokon aktív szerepet vállalt a Magyar Demokrata Fórum kampányában. A nemzet elismert színésze hetvenhárom évet élt, és ezalatt generációk számára neve egyet jelentett a minőségi színjátszással. Ezernyi megörökített alakítása Dobóként, Bánkként, Ádámként, Luciferként dicső emléket állít a nemzet nagy öregjének. Sinkovits Imre 2001. január 17-én távozott az élők sorából.

(MTI-magyarok.sulinet.hu nyomán)
 
 
 



2003. szeptember 21., vasárnap 21:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület