CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

,,Szülőföldünk a költészetben”
Az idei vetélkedő témája: Sopron irodalmi emlékei a 19. századból

    A korábbi évekhez hasonlóan a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár Olvasószolgálati Osztálya a 2003/2004. tanévben ismét meghirdeti a ,,Szülőföldünk a költészetben" című irodalmi vetélkedőt, a város 13 éves általános iskolai 7. osztályos, gimnáziumi 1. vagy 3. osztályos tanulói részére.

    A vetélkedő-sorozat témája Sopron város 19. századi irodalmi emlékei.
    A szervezők felhívásuat eljuttatják az iskolákba, ahonnan 3 fős csapatok jelentkezését várják.

    A “Szülőföldünk a költészetben” c. irodalmi vetélkedőt tíz évvel ezelőtt Roskó Mária magyartanár kezdeményezte a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Néhány év múlva a Széchenyi István Városi Könyvtár hirdette meg e nemes versengést, ami az óta is kedvelt a 13 éves tanulók körében. Ifj. Sarkady Sándor indulás óta vesz rész a vetélkedő lebonyolításában, Ősze Erzsébet később kapcsolódott be a szervező és felkészítő munkába.

    A szervezők célja az volt, hogy a tanulók ismerjék meg Sopron irodalmi emlékeit a középkortól napjainkig, kapcsolják a vetélkedőn megszerzett ismereteiket az iskolai tanulmányok során rögzítettekhez, fejlődjön kommunikációs készségük, kreativitásuk a sokszínű feladatok megoldásával, továbbá találkozzanak a ma élő soproni költőkkel, ismerjék meg, tanulják meg könyv nélkül a verseiket, szolgáljon például a városunkhoz való kötődésük, váljanak rendszeres olvasókká, könyvtárlátogatókká, legyenek büszkék Sopron irodalmi emlékeire és értékeire.

    A városi könyvtár minden feltételt biztosít a vetélkedő zökkenőmentes megrendezéséhez. Rendelkezésre áll a javasolt irodalom, fénymásolással sokszorosítjuk a legfontosabb tudnivalókat, a kívülről való megtanulásra ajánlott verseket, szemelvényeket, a megoldandó feladatokat. A könyvtárosok segítséget, tanácsokat adnak a felkészüléshez, a feladatok megoldásához. A versenyzőknek előkészítő foglalkozásokat tartanak. A könyvtárban lehetőséget biztosítanak az önálló gyűjtő és kutatómunka metodikájának elsajátítására, valamint a lehetőségekhez mérten könyvekkel, könyvutalványokkal jutalmazzák a döntő résztvevőit. Az első helyezett csapat iskolája 10000,- Ft-os könyvutalványt kap.

Az idei vetélkedő témája: Sopron irodalmi emlékei a 19. századból

    A lebonyolításról szükséges tudni, hogy három előkészítő foglalkozás után következik a döntő. A szervezők az időpontokról valamennyi jelentkezőt csapatot írásban értesítenek.

    Az irodalmi vetélkedőn korábban részt vett tanulók kortársaiknál jobban megismerték Sopron irodalmi és történelmi emlékeit. Felkészülésük pozitívan kisugárzott környezetükre, osztálytársak, tanárok, szülők kísérték fegyelemmel a feladatok megoldását, a helyezéseket. A szervezők bíznak abban, hogy a város értékeinek, régi emlékeinek alaposabb megismerése hozzájárul ahhoz, hogy mélyebb érzelmi szállal kötődjenek szülővárosukhoz.

H. Cs.



Kapcsolódó cikk:
,,Szülőföldünk a költészetben" - 2002.



2003. szeptember 24., szerda 00:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület