CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Robbanás - Szentgotthárd
A legfrissebb információk szerint csak könnyebb sebesültjei vannak annak a robbanásnak, amely kedden történt, a Szentgotthárd - Heiligenkreuz osztrák-magyar ipari parkban, egy műszálgyártó üzemben. A burgenlandi rádió korábban ugyan arról adott hírt, hogy többen is eltűnhettek az osztrák oldalon történt robbanásban és az azt követő tűzben, ám a Vöröskereszt bejelentette: csak könnyebb sebesültjei vannak a balesetnek, senkit nem kellett kórházba szállítani. A könnyű füstmérgezést, kisebb égési és repeszektől származó sérüléseket szenvedetteket a helyszínen ellátták. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a robbanás az üzem gyártótornyában történt, a mentőalakulatok a lángok és az omlásveszély miatt nem tudták megkezdeni azonnal az esetleges sebesültek utáni kutatást. A baleset hírére a környék összes tűzoltóját, mentőalakulatát - közöttük mentőhelikoptereket - riasztották. A kismartoni tűzoltóparancsnokság szerint a riasztott tűzoltókocsik egy részét már vissza is vezényelték, környezeti kár nem fenyeget.

Eltűntek? - Ausztria

Három eltűnt külföldi kirándulót, köztük egy magyar fiatalembert keresnek Ausztriában, a karintiai Alpokban. Az osztrák hírügynökség szerint félő, hogy a 28 éves szombathelyi férfi gleccserszakadékba zuhant. Az alpesi csendőrség tegnap délután helikopterrel kutatott utána, de a rossz időjárás miatt be kellett rekeszteni a keresést, amelyet várhatóan csak holnap folytatnak.

Vita - Vértes
Politikai vita alakult ki a Vértesi Erőmű tervezett privatizációjával kapcsolatban. Az ÁPV Rt. és a kormány gazdasági kabinetje a Vértes Energia Konzorciumot tartja legesélyesebb vásárlónak. Jobboldali politikusok viszont tiltakoznak a vállalat magánkézbe adása ellen, mivel szerintük négyezer dolgozó sorsa válhat bizonytalanná.

Bővítés - Körmend
Egy éven belül megoldódhat a körmendi szennyvíztisztító kapacitásbővítésének hosszú évek óta húzódó problémája. A város vezetése és a Vasivíz Rt. megállapodott a beruházás részleteiről, így végre elhárulhat a város ipari és lakossági fejlesztéseinek eddigi legnagyobb akadálya – jelentette be ma a város polgármestere.

Szennyvíztisztító - Győr

Több, mint 7 millió eurós ISPA támogatással, 2005 végére valósul meg a győri szennyvíztisztító fejlesztése, amely nemcsak a város, de a térség tisztavíz ellátását is biztosítja. A kivitelezői szerződés aláírásánál jelen volt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Jürgen Köppen, az EU magyarországi delegációjának vezetője is.

Nem költözhetnek - Szombathely
Még mindig nem tudnak beköltözni otthonaikba a szombathelyi Napsugár Lakópark ingatlanjainak tulajdonosai. Az építtető most pert nyert a szomszédos telektulajdonosokkal szemben. A két fél ugyanis eddig nem tudott megegyezni a bekötő utak megépítéséről, amelyek nélkül nem lehet lakhatási engedélyt kiadni.

Azbesztcsere - Tatabánya

Több, mint egymilliárd forint kellene ahhoz, hogy Tatabánya összes házáról el tudják távolítani az azbesztet. Félmillió forintból egy fiatalember most garázsa falából tűntette el a rákkeltő anyagot. A város környezetvédelmi szakemberei remélik, hogy a káros anyag egyszer végleg eltűnik Tatabányán.

Lombikprogram - Szombathely
Hamarosan tárgyal a Parlament az új egészségbiztosítási költségvetésről, amely dönt majd a lombikbébi program finanszírozásáról is. Jelenleg 5 próbálkozást fizet a betegbiztosító, ám csak akkor, ha a beavatkozás összege nem lépi túl a 300 ezer forintot. A szombathelyi meddőségi szakambulancia orvosai szerint azonban a legtöbb esetben ennél jóval többe kerül a kezelés.

Színváltozás - Fertőd

Új színt kap fertődi Esterházy-kastély. A jelenlegi kutatások szerint az eddigi jellegzetes sárga helyett halvány terrakotta árnyalatban pompázhat majd az épületegyüttes. Az okkersárga festést csak a XX. század ötvenes éveiben kapta az épület, a korábbi időszakokban pedig többször is átfestették a Magyar Versailles-t. A mostani rekonstrukció során kutatók egész sora dolgozott azon, hogy az eredeti színt megtalálják. A cél a Fényes Miklós korabeli, tehát a XVIII. század végi állapot helyreállítása. Ez egy nagyon halvány terrakotta színt jelent, melyet rózsaszínnek ismer a köznyelv, de szakértők szerint ez az eredeti árnyalat, mely több, mint 100 évig fedte a kastélyt. A nagyrekonstrukció első üteme 650 millió forintba kerül. November végéig felújítják a belső homlokzatot, valamint a díszudvart és a díszkutakat, emellett kicserélik a teljes tetőszerkezetet. Az épület festése tavasszal kezdődhet.

Összefogás - Közép-Európa

Európa Régió alapításáról írtak alá szándéknyilatkozatot cseh, szlovák, osztrák és magyar politikusok az ausztriai Köpcsényben. A Bécs városa által kezdeményezett szerveződés célja, hogy a társuló partnerek közös fejlesztési terveket dolgozzanak ki. A tanácskozáson elhangzott: hazánk felkészülése az uniós csatlakozásra jó ütemben halad, ám a környező tartományokkal és nagyvárosokkal összefogva további forrásokhoz juthatnánk. Ezzel a céllal kapcsolódott Győr-Moson-Sopron megye az Európa Régióhoz. A magyar fél számára elsősorban a közlekedés terén nyújt jobb lehetőséget ez az összefogás.

Krízisközpont - Székesfehérvár
Több szolgáltatással is bővül a hajléktalanokat ellátó székesfehérvári Kríziskezelő Központ. Még a tél beállta előtt elkészül a nők ideiglenes szállója és elindítják az albérlet programot is. Az elért eredmények elismeréseként az intézményt regionális módszertani központtá nyilvánította az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium.

Gyermekvédelem - Sopron
A pedagógus képzés fehér foltja a gyermekvédelem – hangzott el az ötödik alkalommal szervezett Mentálhigiénés Napok nyitó előadásán Sopronban. A kétnapos fórumon a Nyugat-Dunántúl szakemberei: pedagógusok, segítő foglalkozásúak, szabadidő-szervezők, valamint bűnmegelőzési szakemberek vesznek részt. A rendezvényen elhangzott: a legtöbb pedagógus nem elég felkészült arra, hogy a tantárgyak oktatása mellett a gyerekek problémáit is kezelni tudja. A gyermekek védelmét, például a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását törvény szabályozza, a pedagógus képzés azonban nem terjed ki a gyermekvédelem gyakorlati alkalmazására – mondják a szakemberek. Ezt szolgálja a mostani tréning, amelynek fő témája idén a drogprevenció.



2003. szeptember 24., szerda 17:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület