CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Új színházi évad - városházi köszöntővel

    A színházi évadnyitás alkalmából a soproni Városházán tartott sajtótájékoztatón Kalmár István alpolgármester, Kránitz László, országgyűlési képviselő a 10 éve a soproni színházért és a kultúráért dolgozó Nyerges Ferenc ügyvezető igazgatót köszöntötte, akinek az eddigi kifejtett munkásságát a város nevében emlékéremmel és oklevéllel köszönték meg.
 

Kalmár István alpolgármester átadja Nyerges Ferenc ügyvezetőnek a város elismerését,
balra: Kránitz László, országgyűlési képviselő
 
    Kalmár István alpolgármester Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatójának a Petőfi Színházhoz kötődő, nehézségekkel és szép pillanatokkal is teli tíz évi munkáját méltatta.
    Kránitz László hangsúlyozta: Nyerges Ferenc Sopron város kultúrájáért is sokat tett.
    A politikusok az alkalmat arra is felhasználták, hogy Sopron város jövőbeli éppen körvonalazódó kulturális terveiről is szóljanak.
    Az országgyűlési képviselő kijelentette: a város szükségesnek tartja kulturális értékeinek megőrzését és azok továbbfejlesztését, amely feladata során a kulturális területeken átszervezésekre is sor kerülhet. Egyelőre konkrétumok azonban nem ismertek, ugyanis azok a jelenleg is zajló koncepciókészítést követően körvonalazódnak majd. A város vezetése azonban, a fejlesztések terén mindenképpen számít a kormányzati támogatásra is - mondta Kránitz László, aki kijelentette: a Barlangszínház felújítása az, amelyhez kormányforrások szerezhetők meg. Elhangzott: a város vezetése a szakma véleményére támaszkodva egy olyan fenntartható és működtető rendszert kialakítására törekszik, amelynek akár idegenforgalmi hozadéka is lehetne.
 
    Nyerges Ferenc az elkövetkező időszak kulturális programjainak részletes ismertetése előtt az elmúlt időszakok jó és elhibázott döntéseiről egyaránt szólva, ez utóbbiak közé Mikó Istvánnak, a két évvel ezelőtt a színháztól való távozását sorolta. Nyerges Ferenc úgy vélte, hogy mára már rendeződött a színház helyzete; az új művészeti igazgató, Szilágyi Tibor, ,,dinamikus ember, jelentős művész", amit az elkövetkezendő időszak színházi bemutatói is vélhetőleg igazolnak majd.
    Az új színházi évad hat nagyszínházi és három kisszínházi bemutatóinak felsorolását követően a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy a színház történetében először tízezer – 5.500 felnőtt-, 2.000 ifjúsági- és 2.500 gyerek- – bérletet adtak el.
    A Pro Kultúra Kht. készül a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ nyitása egy éves évfordulójának megünneplésére. A továbbiakban Nyerges Ferenc beszámolt a soproni művészeknek lehetőséget biztosító hangversenybérlet-sorozatról, a Vasárnapi Muzsika alkalmairól, a gyermek-közönségnek szóló a Dörmögő Dömötör Gyermekszínház, valamint a Habakukk Bábszínház előadásairól, továbbá a fiatalabb nemzedéket a komolyzene világába bevezető kakaó-koncert jellegű, novemberben induló új sorozatról. A Pro Kultúra Kht. decemberben, a több éves hagyományait követve rendezi meg a Szent Miklós Napokat.
    Újságírói kérdésre válaszolva hangzott el, a Barlangszínház teljes felújításának 700-800 milliós költsége, vagy a több tízmilliós átmeneti megoldások alternatívája kérdésében hozandó döntés nyitott, azzal együtt, hogy a város 2006-ig mindenképpen szeretné megoldani a Barlangszínház színházszerű működtetésének kérdését.
    A sajtótájékoztatón Nyerges Ferenc, 10 éves szakmai munkája elismeréseként átvette Kalmár István alpolgármestertől és Kránitz László országgyűlési képviselőtől az ezüst érmét és ak oklevelet, a város ajándékát.

T.É.

Kapcsolódó oldal:

A színházi programok a Pro Kultúra Kht. web-oldalán, valamint a soproni Programajánlóban olvashatók.



2003. szeptember 26., péntek 14:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület