CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Kedvezmény - M7-es

Az M7-es autópályán az elő-, és utószezonban is bevezetné a 4 napos autópályamatricát a Parlament Idegenforgalmi Bizottsága derült ki azon a konzultáción, amelyen a turisztikai szezon problémáiról tárgyalt a bizottság Csillag István gazdasági miniszterrel. A nyári időszakban bevezetett zöld matrica sok autós számára volt előnyös, de már akkor sem értették, miért csak néhány hónapig használhatták ezt a kedvezményt. A szaktárca vezetése azt ígérte, hogy amennyiben jónak mutatkoznak a jelzett időszak közlekedési mutatói, meghosszabbítják a kedvezményt az M7-esen.

Területfejlesztés - Nagykanizsa

Szükséges a területfejlesztési törvény mielőbbi módosítása – hangsúlyozta Nagy Sándor, területfejlesztésért felelős politikai államtitkár tegnap Nagykanizsán. A politikus az Eurorégiós együttműködési hálózat elnevezésű konferencián tartott előadást. Nagy Sándor elmondta: a magyarországi régióknak egyelőre nincs különálló operatív programja, mert nem rendelkeznek azokkal a jellemzőkkel, melyek alapján az EU önálló régiónak tekintené őket.

Közoktatási törvény - Székesfehérvár

A közoktatási törvény módosításáról adott tájékoztatót Magyar Bálint oktatási miniszter Székesfehérvárott. A 3 napos szakmai konferencián a pedagógusok választ kerestek arra is, számíthatnak-e béremelésre a jövő évben.

Összefogás - Győr-Moson-Sopron megye

A 2004-es évről szóló költségvetési döntések a települések helyzetének javításáról kellene, hogy szóljanak – hangsúlyozták tanácskozásukon a Győr-Moson-Sopron megyei polgármesterek és országgyűlési képviselők. Az összefogás az önkormányzatokért című győri fórum résztvevői azt szeretnék elérni, hogy a vidéken élők valós elvárásaira megtalálják a megoldásokat.

Vezetékcsere - Tapolca

10 millió forintos költséggel cserélik ki Tapolcán, mintegy 200 méter hosszan a távfűtés vezetékeit. A többévtizedes vezetékrendszer teljes kiváltására továbbra sincs lehetőség, de a legveszélyesebb szakaszokat a mostanihoz hasonló módon fogják felújítani a közeljövőben.

Életmentő műszerek - Csorna
Háziorvosok vettek át életmentő műszereket a Csornai Margit Kórházban. A Győr-Moson-Sopron megyei intézmény 1999-ben kezdte meg azt a betegellátási modellt, amelynek keretében szorosabbra fűzték a kapcsolatot a háziorvosokkal. Most a pénzforrásokat arra fordították, hogy defibrillátorokkal lássák el a rendelőket. 16 háziorvos kapott Csornán, míg 14 Mosonmagyaróváron újraélesztő készüléket. A berendezések ára egyenként is meghaladja az 500 ezer forintot, ennyire korszerű eszközök orvosi alapellátásban kevés városban vannak. Győr-Moson-Sopron megyében viszont 50 ezer lakos egészségügyi ellátása javulhatott a beruházás jóvoltából.

Új évad - Sopron
A tervek szerint 2006-ig elvégzik a fertőrákosi Barlangszínház teljes felújítását - hangzott el azon a tájékoztatón, amelyet a színházi évad kezdete alkalmából tartottak Sopronban. A város vezetése elismerésben részesítette Nyerges Ferencet, aki 10 éve irányítja a színházat, valamint a konferencia központot üzemeltető Pro Kultúra Kth-t.

Diáksportnap - Ostffyasszonyfa
Ostffyasszonyfán rendezte a diáksportnapot a Vas megyei Sportigazgatóság. A Pannónia-ringen összegyűlt diákok és tanáraik az aradi vértanúkra emlékeztek, emellett a rendezvényen átadták azokat az egészségügyi műszereket, amelyek a megye sportorvosi ellátását segítik.

Jégcsarnok - Zalaegerszeg

Néhány héten belül elkezdődik a zalaegerszegi jégcsarnok építése. A tervezettnél ugyan később indul a munka, de a korcsolyázni, jégkorongozni vágyók még ebben a szezonban birtokba vehetik az egész évben nyitva tartó, 2500 négyzetméteres csarnokot.

Aszaltszilva - Zala megye

Amit a természet ad, azt nem szabad veszni hagyni – vallják a Göcsejben, ahol az idén roskadoztak a fák a lila héjú gyümölcs alatt. A gazdag, rendkívül magas cukortartalmú szilvatermés nem megy veszendőbe: az aszalóba kerül. A Zala megyei Dobronhegyen ma is űzik a régi mesterséget, amely apáról-fiúra száll. A munkából a család minden tagja kiveszi részét. A Göcsejben honos ősi szilvafajta lekvárnak, kompótnak, pálinkának is kiváló, de errefelé hagyományosan aszalással tartósítják a gyümölcsöt. Az aszalás kb. 36 óráig tart. A nyers szilvát úgynevezett cserényre terítik és az éjjel-nappal fűtött kazánban 80-90 fokon 24 óra alatt elpárologtatják nedvességtartalmát. Ezután átválogatják és a Napon szárítják tovább a zamatos gyümölcsöt, amely végül harmadára zsugorodik.

Sajtverseny - Vitnyéd
26 termelő 83 sajtmintával nevezett a VI. országos vitnyédi sajtversenyre. A Győr-Moson-Sopron megyei település hagyományos sajtünnepe két napon át várja a látogatókat bemutatókkal, kóstolóval, vásárral és kulturális programokkal.



2003. szeptember 26., péntek 16:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület