CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

A cél a bizalom erősítése

Sajtótájékoztató a soproni Erzsébet kórház működésével kapcsolatban

2003. október 1-jén a Városházán Dr. Baranyai Tibor kórházigazgató, Kalmár István és Hruby József alpolgármesterek  tartottak  sajtótájékoztatót a soproni Erzsébet kórház működésével kapcsolatban.

Kalmár István alpolgármester bevezetőjében elmondta, a sajtótájékoztató célja a bizalom erősítése a kórház működésével kapcsolatban, ezért a város és a a kórház vezetése nyílt és korrekt párbeszédet kíván folytatni a soproni polgárokkal.

 
Hruby József, Dr.Baranyai Tibor és Kalmár István

Dr. Baranyai Tibor főigazgató beszámolt a kinevezése óta eltelt kilenc hónap gazdasági és egyéb eredményeiről. Tájékoztatása szerint 2002. decemberében egy anyagilag és erkölcsileg is leromlott, havi  26 millió forintos deficitet termelő és 536 milliós kötelezettségvállalást felhalmozó  kórház vezetését vette át. A köteléezettségvállalás összegéből 170 millió forint volt az adósságállomány. Az új menedzsment intézkedései eredményeként a kórház ma már havi 10 milliós plusz bevételt termel, a kötelezettségvállalás összege lecsökkent 311 millióra és a 170 milliós adósságállományt sikerült kifizetni. A bevételt a vezetés harminc százalékos teljesítmény növekedéssel érte el, a beteg elvándorlás nagy részben megszűnt. A kórház fedezet nélkül nem vállalt kötelezettséget, a szigorú gazdálkodás ellenére a betegek érdeke nem sérült.
A főigazgató értékelése szerint az aktuális gond az érdekeltségi rendszer hiánya, ezt idén az alkalmazottakkal megállapodva nem működtették, de hosszú távon a jelenlegi rendszert nem lehet fenntartani.
A kötellezettség vállalást a kórház a jelenlegi 310 milliós összegről kezelhető biztonsági szintre kívánja szorítani, ami Dr. Baranyai Tibor szerint havi 180 milliós keretet jelent, eléréséhez önkormányzati segítségre van szükség. Ezért a vezetés tárgyalásokat kezdeményezett az önkormányzat képviselőivel.
A likvid kórház megfelelő szakmai munkával elérhető. A főigazgató feladatként jelölte meg, hogy humánpolitikai vonatkozásban 25 orvosnak kell viszzakerülni a rendszerbe, ahhoz, hogy a kórház a lakosság teljes szükségletét le tudja fedni.
Hruby József alpolgármester kiemelte, hogy a deficites tevékenységet Dr. Baranyai Tibor, az önkormányzati biztos és az az új menedzsment fordította meg.
Kalmár István utalt arra, hogy sikerült konszenzusra jutni a kórház érdekében, a több önkormányzati cikluson át20 milliárd forint feleltti összeggel  felújított kórház meg tud felelni a 2004 utáni uniós elvárásoknak. Az önkormányzat feladata a kórház fenntartása, a támogatás egyik formája   különféle technikai beruházásokra beadott pályázatokon város által vállalt önrész. Az új beszerzett eszközökkel a kórház évi 100 millió forintos bevételt is elérhet.
Dr. Baranyai Tibor megköszönte az érdekeltség nélkül vállalt többletmunkát a kórház dolgozóinak, a sajtó  kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az adósságállomány csökkentésében segítságet jelentett a kórház konszolidációs programból elnyert 52 millió forint, az intézmény teljesítette a támogatási feltételrendszerben megatározottakat.
A főigazgató a gyerekorvos hiánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy hosszú távon a működő amerikai modell lehet a megoldás a gyerek háziorvos és osztályos tevékenység egy egységben való kezelésével.

tsz



2003. oktĂłber 01., szerda 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület