CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Decemberi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

DECEMBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDOM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY


Orbán János a Balatonon, a Bázsi öbölben fogta e havi listavezető pontyunkat. Szeptember 6-án délután leste feltolós úszóját, ami 6 órakor meg is indult felfelé. A fárasztás a csónakból a 0,60-as zsinórral csak 2 percig tartott. A képen látható tőponty a mérlegen 17,2 kg-ot nyomott (84/88 cm). A horgász az élvezetből keveset engedélyezett magának, amikor kitépte a halat a vízből.



AMUR


Miklós Mihály szegedi horgász fogta az ezévi legnagyobb amurt augusztus 25-én az Atkai holtágon. Most tessék figyelni, ugyanis a horgász a 0,37-es zsinóron félbevágott szilvát kínált fel csaliként. Persze szilvát használt már egy ideje etető anyagul is és így nem volt meglepő, hogy délután 4 órakor erős kapása volt. A nyílt víz felé törő hal a horgászt csónakostul magával húzta, így nem is csoda, hogy 15 perc múlva elfeküdt a víz tetején. A 29,30 kg-os (106/84 cm) halban 6 kg ikra és 1 kg szilvamag volt! Ezzel a módszerrel és csalival már több 10 kilón felüli amurt fogott a leleményes horgász.



HARCSA


Dudovits János szegedi horgász fogta e havi legnagyobb harcsánkat a szegedi Keramit téglagyári tóban. Szeptember 26-án este negyed kilenckor a Rapalát nézte a szerencsétlen hal élelemnek és teljes 80 kg-jával (227/99 cm) rávetette magát. A teliholdas estében a felszínen rabolta a küszöket és az ott vezetett Rapalát finomabbnak vélte. A 0,25-ös remek fonott zsinórral csónakból fárasztották sikerrel. A horgász a mérlegelés után a nagy harcsát vissza akarta engedni a tóba, de a horgászegyesület vezetése ezt nem engedte- érthető okból.



SÜLLŐ


Dokmány Ernő szentendrei horgász a pilismaróti Felső öbölben augusztus 23-án délelőtt háromnegyed tízkor kukorica+gyöngykukorica csalival horgászott, amikor az erős kapást észlelte. Persze nem süllőre, hanem amurra gyanakodott, mivel előző nap is fogott egy 10,50 kg-os amurt. Azonban nagy volt a meglepetése, amikor csónakból kifárasztva nem amur, hanem süllő volt az áldozat. Súlya 10,30 kg (91/59 cm) volt. Kellemes meglepetés.



CSUKA


Nagy István komádi horgász a helyi horgásztavon horgászott szeptember 18-án délután negyed kettőkor. A 0,35-ös zsinórra szerelt fenekezőn drótelőkén 10 cm-es vörösszárnyú volt a csali. A csuka erősen védekezett a bevágás után és csak 20 percnyi küzdelem után engedett az erőszaknak. A 9,50 kg-os (94/55 cm) csuka gyönyörű trófea.
Szeptember 27-én délután 5 órakor azonos módszerrel és csalival egy 7,80 kg-os (88/51 cm) csuka volt az áldozat. Jól kilakhatott a család a finom csuka húsból!



AFRIKAI HARCSA


Németh Balázs pilisvörösvári horgász a Moby Dick horgásztavon zsákmányolta az idei év második legnagyobb afrikai harcsáját. Augusztus 18-án délután 6 óra körül babahalra támadt kedve a szép halnak. A 8,05 kg-os (97/45 cm) hal fárasztása a 0,24-es zsinóron 20 percig tartott.



MÁRNA


Kerkai Richard zalaegerszegi horgász a Rába Vas-megyei szakaszán akasztott 4,25 kg-os (65 cm) rózsás márnát. Augusztus 24-én a 0,20-as zsinórján kínálta vastag giliszta csaliját a halaknak és azt ez a szép márna tekintette utolsó uzsonnájának. Az úszó eltűnésekor bevágott és 10 perces kemény fárasztás végén tudta csak a szákba terelni. "Mérés és fényképezés után a hal visszakapta szabadságát, a Rábába helyzetem" - írta nemes tettét a szerencsés horgász. A hal ezt követően biztosan mérgelődött, hogy néhány perccel előbb úgy kifáradt, ha tudta volna, hogy néhány perc múlva újra szabad lesz, könnyen megadta volna magát.



KECSEGE


Szatmári Árpád budapesti horgász augusztus 19-én a Duna budapesti szakaszán, az Északi vasúti hídtól délre, a Népszigetről fogta az idei év legszebb kecsegéjét. A 0,30-as zsinóron gilisztacsokor volt a csali. Remek erőteljes kapással jelentkezett a listavezető és védekezése során kiugrott a vízből, de a három percig tartó erőszaknak nem tudott ellenállni és a Duna piszkos vízéből a számára még kevésbé kedves piszkos levegőre jutott és befejezte földi pályafutását. A hal a mérlegen 3,52 kg-ot (72/32 cm) nyomott.



PISZTRÁNG


Jeszenszki Antal miskolci horgász a Boldván pergetett szeptember 2-án délután 2 óra körül és meglepően sikeresen. 0,17-es fekete tsinóron vezette a pisztrángra kifejlesztett Rapalát. A partmenti tuskó alól először egy 1,4 kg-os, majd több kiló körüli pisztráng akadt a Rapalára. A képen látható 1,75 kg-os (49/34 cm) a tuskó alatti forgóból vágott a műcsalira. Rövid fárasztás után a sikeres horgász kézzel vette ki a szép halat.



ÉJSZAKAI LOVAG


Bokor Károly ír élvezetes cikket az éjszakai lovagról, a süllőről. Október közepén megindul a képzelet a folyó parton, itt az igazi süllőzés ideje.

Pedig nem volt mindig szerencsés az idei horgászat. Egy korábbi éjszakai harcsa horgászaton kapásra felfigyelve szerencsétlenül ugrott a bot felé. Vállficam lett a vége és a harcsa is búcsút intett. Később kuttyogatás közben érte a csúszás okozta ujjtörés és sokáig csak álmaiban jelentek meg a halak. Most azonban minden rendben volt és kezdődhetett a folyón a halak keresése.

A folyó vize letisztult és a kishalat is csak snecizővel lehet összeszedni. A tartás akadói közé kerül az egyik horog, rajta élő kishallal, míg a másik a tartás másik felére, halszelettel. Az élőhal jelez a bot spiccén, egyébként nagy a csend. Talán a mélyebben fekvő akadók mellett tanyáznak a ragadozók - gondolja a türelmetlen horgász és az 5-6 m-es vízbe dobja a horgokat. A halszeletre jelentkezik érdeklődő, de nem süllő az illető, nem is lesz belőle zsákmány. Több akadót kipróbál, mire végre a halszeletre komolyabb húzás jelentkezik. Többször is meghúzza a spiccet, amikor az egyik húzásba belevág és érzi, hogy hal van a horgon. Némi ellenállással jelzi, hogy nem rekord méretű és egy csuka kerül a víz tetejére. Éppen méretes, de gondol egyet a horgász és visszaengedi, nőjön nagyobbra.

A következő órákban is csak a szép időnek tud örülni a horgász, mert sehol sem leli a süllőket. Elindul a Duna kövezése mentén a motoros csónakkal és a felső részen áll meg, a limányba veti horgait. A halszeletre sokáig semmi se kíváncsi, míg végre a meder felölin élénk húzás jelentkezik. A következő bot bólintásba behúz és hamar érzi, hogy ez is csuka, de még az előbbinél is kisebb. Szerencsére a horog jól akadt, nem sérti, így farkával örömmel int búcsút. Több kapás már nincs a kövezés mentén, ezért a homokos, lépcsős szakaszon próbálkozik újra. Néhány másodperc múlva egy pöccintés és közvetlen utána egy jókora húzás görbíti a bot végét a víz felé.

A kirohanásból balint lehetett sejteni, és be is vált az elgondolás. A 3kg-os balin hamar megadta magát a sorsnak. Sajnos süllő nem jelentkezett. Már jól sötétedett, amikor a wobblerezés maradt vigaszul és a remény, hogy talán most megjön a várva várt süllő. Egy köves spiccen kezdett dobálni egy 11 cm-es Rapalával. Körbedobálta a helyet, de nem volt jelentkező a műcsalira. Talán az öbölben, ahol fordul a víz a kövek előtt - gondolta a még mindig nem csüggedő horgász. Mintha süllő fordulásokat látott volna a kő előtt. Csónakját csendben rögzítette és megkezdte a dobálást. A második dobásra valami rávágott a wobblerre, de nem akadt meg. Néhány további dobás után egy kis szünetet tartott, majd ismét elindította a wobblert. " Na most, - mondogattam, mikor a jó helyen remegett a sneci-utánzat. Talán harmadszor járt a rablás környékén mikor pendülve ismét odavágott. Ám ezúttal…. Óh mily csodálatos! A pendülésnek pillanat alatt súlya, ereje, önálló élete lesz, melyet a zsinóros horgászboton keresztül kezeimben érzek. Belehúztam a rávágásba egy elég rendeset. Kezemben karikára görbül a finom pálca, helyben állva rugdal az eleven erő. Megindul, felém úszik, érzem kezd lefordulni a mélybe. Ziii…. Orsóm fékje felmuzsikál. Több kilós! - érzem. A gyomromban forróság.

Jaj csak ki ne akadjon! - mindig ettől félek. Megfordul, beindul, most aztán húz, segíti a folyás. Elmegy vagy 8-10 métert mire megáll.

Szép süllő, jó süllő, - nyugtatgatom magam, igyekszem a fárasztás minden pillanatát jól csinálni. Óvatosan, mégis határozottan a megállt halat igyekszem magam felé húzni. Nem sokat jön, erősen tartja a folyás is. Aztán lassan a Duna felé, azaz befelé oldalazva mégis megindul. Ha nem is szakadásig, de feszítem a zsinórt. Alig várom, hogy láthassam. Lassan közelít, már-már mellettem kezdem érezni mozgását, mikor megijed és kitör. Parírozom rohamát, hamar megállítom, kezdem visszacsalogatni ismét. Végtelen pillanatok, a könnyű szerelés jól követi mozgását, egy-két öregesebb fejrázás is jön már részéről. Jó lehet az akadás, ha már eddig bírta. Egyre inkább fárad, már csak álldogál a folyásban. A merítőm a csónak orrában. Mellém ér a hal, a fék rendben, ha kitörne… Rövidebbre veszem a zsinórt és még egyet emelek. Felbukkan, felfehéredik a csónak mellett. Gyorsan rávilágítok. Műcsalimat teljes mértékben látom, utolsó horga a hal szája csücsöri legelejében. Óvatosan együtt megyünk előrébb s máris a merítőm mellett állok. Fáradt halam csaknem mozdulatlan a csónak mellett. Feje felől ahogy illene nem merem szákolni, a fityegő szabad horgok a hálóba akadhatnának. Ezúttal biztonságosabbnak tűnik, ha hátulról, alulról próbálom a bő keretbe csúsztatni. Bal kézben a merítő, jobbal tartom a halat. Még egy csöppet előbbre vezetem s a fekete vízben csendben mögé süllyesztem a kiemelőt. A jóságos Duna most nekem segít. A folyás szép öblösre kinyitja a hálót. Szívdobogva bár, de könnyedén, a farka felől vezetem bele a halat. Közben a nyéllel kevésbé tartom erősen, így a folyás is segíti, nyomja bele a hálóba. Amint a melluszonyokig ér a háló kerete, villámgyorssá válik mozdulatom, felrántom a keretet s máris a halam teljes súlyát érzem. Mire verdes egy nagyot, már nem menekülhet. Méltóságteljesen el is csendesül… Gyönyörű, arányos testű, hatalmas uszonyokkal rendelkező, ezüstös éjszakai lovagot tartottam immár fogságomban."

Az 5 kilósra becsült süllő feledtette a nap csalódásait, fáradtságát. Az alábbi kép tanúsága szerint teljesen érthetően.



A DÉLI HATÁRON


Balázs Piri és Botár Gábor ad remek képekkel illusztrált beszámolót a déli határrész horgászati lehetőségeiről. Hazánk délnyugati, déli természetes határát a Mura és a Dráva folyó képezi. Évtizedekig csak a helyi lakosság, vagy a különleges engedéllyel rendelkezők tehették lábukat ezekre a csodálatos tájakra, így nem csak ismeretlenek, de érintetlenek is maradtak. Az elmúlt évtized délvidéki viharai is óvták az országnak ezt a részét, az egymástól eltérő, állóvizekben gazdag tájegységek megőrizték háborítatlanságukat. A Mura vidéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájvédelmi körzete, közvetlenül kapcsolódik a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz.



A cikkben részletes beszámolót kapunk a Mura mentéről és főleg a két legjelentősebb horgászati központjáról, Muraszemenye és Letenye körzetéről. Muraszemenye térségében három kavicsbánya tavat találunk, 13, 15 és 21 hektárosakat. A Mura magas vízállásánál a tavak is a folyó árhullámába kerülnek, ami hozza is és viszi is a halat. Ezáltal a tavakban megtalálható mindenféle halfaj a folyóból és a szokásos telepített tavi jellegzetességek is. Sok a harcsa, a helyiek szerint talán túl sok is.

A Szemenyei Nagy-Kanyar is híres része a Murának. Itt az erős sodrás állítja nehéz helyzet elé az úsztatókat, ezért a langók és a holtágak torkolata ajánlott az úszózóknak, míg a fenekezők a folyásban márnára számíthatnak.

Letenyénél a 14 hektáros Fényes kavicsbánya tó a környék leghíresebb horgász helye. Tőle nem messze van a jó kilométert is elérő Hosszúvíz, mely a Mura lefűződése. Híres a compó állománya, de nagy harcsák és nyurga pontyok is vannak benne, amelyek megfogása szinte lehetetlen. A közel 10 hektáros Szigecske egy Mura holtág, ami manapság csak az áradások idején kerül kapcsolatba az élő vízzel. Ebben az alig háborított vízben főleg csuka, compó, aranykárász, keszeg és ponty van. Hasonlóan szép a 900 m hosszú és 15 hektáros Kóti, mely egykor a Dráva kanyarulata volt. A halállománya igen hasonló a Szigecskéhez, talán csak ponty van benne kevesebb.
A helyi szabályok megegyeznek az országossal. Aki háborítatlan horgász vízre vágyik és jól akarja érezni magát, annak ajánlható ez a déli határ terület.



TÁVOLI VIZEKEN


RITKA ZSÁKMÁNY


Különleges fogása volt Uli Wulfhorstnak a németországi Gondel-tóból: a koi ponty 12,2 kg-ot nyomott.



HALTELEPÍTÉS AZ EDERSEEBE


Az ismert németországi horgásztóba az illetékes vízügyi és hajózási hivatal a tavasszal 5000 db 80 dekás szivárványos pisztrángot helyezett ki, amelyek árát a horgászengedélyek díjbevételéből fedezték.
A legkedveltebb hal a csuka, amiből nagyobb mennyiséget telepítettek.
Az elmúlt évben 15 000 horgász váltott engedélyt, 712-en éveset. Az ő átlagfogásuk 29,2 kg volt.
A képen a szállítójármű tartályából a munkacsónakba engedik át a halakat, hogy azután majd a tó közepén engedjék ki.



SZOKATLAN CSALI


Noha a domolykó tulajdonképpen folyóvízi hal, árvízkor néhány példány olykor bejut az ártérrel összefüggésbe kerülő tavakba. Andy Little ilyenekre vadászott egy olyan bányatóban, ahol az eredeti állomány még pontyból, compóból és sügérből áll. Kitapasztalta, hogy jól beválik a tengeri szardínia, a képen látható módon horogra tűzve. A fagyasztott jobban darabolható és jobban tart a horgon.



KÁKÁBAN A BÖLCSESSÉG


Ha tudjuk is, hogy áll a patakban egy nagy pisztráng, hol tartózkodnak a nagy domolykók, még távolról sem biztos, hogy horogra keríthetők.
Vágjunk egy 30-35 cm hosszú kákadarabot, dugjuk keresztül rajta a zsinórt, majd kössük a végére a horgot, amit aztán felcsalizhatunk kukaccal, vagy még inkább hernyóval és a horog szárát húzzuk be a kákaszárba.
Az így úsztatott csali ellenállhatatlan a halak számára, rajtaveszít az egy év óta hiába üldözött példány is.



LAZACVÁNDORLÁS


Ritka felvétel az alábbi: ez az alaszkai folyó majdnem száraz lábbal átjárható, a vándorló lazactömeg hátán.



Tvordy György



1999. december 08., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület