CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A macska és ember barátság és egyéb érdekességek

Korzó
Macska - ember barátság és más érdekességek
 
 
A macska-ember barátság érdekes példáját láthatjuk egy indián származású öreg ember életében. Howard Douglas ugyanis annyira szerette macskáját, hogy miután az elpusztult, követni akarja õt az "Örök Vadászmezõkre". A Douglas házaspár a macskát barátjuktól kapta ajándékba, és annyira beleszerettek, hogy nem is adhattak volna neki más nevet, mint "Be all" (a "Végsõ cél"). Be all a család részévé vált, Howard mindennap együtt reggelizett a bajszos hozzátartozóval, majd együtt mentek sétálni. Mire hazatértek, Lina megfõzte mindhármuk számára az ebédet. Együtt ették ugyanazt az ételt, sõt, Be all minden étkezés elõtt Howarddal együtt lehajtott a torkán egy csepp whiskyt is. Egy sötét napon azonban Be allt elérte a végzete. Valószínûleg végelgyengülésben pusztult el. Amikor Howard megtalálta az élettelen macskát a konyha kövén, csak annyit mondott feleségének: "A Nagy Szellem eljött érte". Attól a naptól kezdve az öreg indián nem vesz magához ételt, fel sem kelt az ágyból. Egyetlen vágya most már itt a földön: követni hû társát az Örök Vadászmezõkre", ahol együtt koptathatnák a zizegõ avart, és néha leguríthatnának torkukon egy kis whiskyt. Az áhított "utazás" azonban egyelõre tolódik, a latinai kórház intenzív osztályán mindent megtesznek a megakadályozásért. Így most infúzióval próbálják - akarata ellenére - táplálni az életcélját vesztett öreg indiánt. Be allnak így egy ideig még magányosan kell egerésznie az örök vadászmezõn - írják a római lapok. 
A legújabb kutatások szerint nemcsak a terhes nõ hormonháztartása változik a terhesség 9 hónapja alatt, hanem vele együtt változik a gyermek apjának hormonháztartása is. Anne Storey (Memorial University, St. John, Új-Fundland) és munkatársai 34 párt vizsgáltak meg, és a vérminták alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a férjek szervezetében a kortizol, a prolaktin és a tesztoszteron szintje a feleségük hormonális változásaival összhangban alakul. Sõt, azt is kimutatták, hogy ha a kispapák csecsemõkrõl készült videót néztek meg és gyermeksírást hallgattak, akkor szervezetük kortizolszintje jelentõsen esett. Storey szerint a kémiai változások hozzájárulnmak ahhoz, hogy a férfiak felkészüljenek a rájuk váró apaszerepre.
 
Hárommillió fontra biztosíttatta ülepét Angelica Bridges, Rod Stewart újdonsült barátnõje. A 25 éves Angelica amúgy modell és színésznõ: a közönség a Baywatch címû sorozatban láthatta. Hogy mitõl - vagy kitõl - félti ennyire tomporát, arra nem tért ki a Reuters jelentése, és arra sem, hogy hány százalékos az önrész, illetve, hogy pontosan milyen jellegû károkra fizet a biztosító. 
NÉVVÁLASZTÁS Valóságos hadviselés tört ki a belga fõvárosban egy édesanya és a városi közigazgatás között a "Csillagok háborúja" miatt. Julie Cuyvers ugyanis újszülött fiúgyermekének az Anakin keresztnevet akarta adni, a nagysikerû hollywoodi film egyik hõsétõl kölcsönözve azt, egy városházi tisztviselõ azonban megtagadta a név anyakönyvezését azzal az indokkal, hogy "Az Anakin nevetséges név, keressen másikat". Az édesanya most az ügyészség segítségével akarja elfogadtatni a nevet. Ha pedig ez sem járna eredménnyel, akkor Julie drasztikusabb eszközhöz fog nyúli. Mint mondta: "A végsõ esetben Woluwe St. Lambert községháza elé megyek Anakinnal és ott éhségsztrájkba kezdek". Hogy a baba addig se maradjon keresztnév nélkül, ideiglenesen Dorian Jolan Noel Roy néven anyakönyvezték.
 
Londoni tûzoltók mentették ki Anthony Hopkins Oscar-díját a híres brit színész égõ házából. A 62 éves Hopkins London Kensington negyedében lévõ háza vasárnap éjjel gyulladt ki egyelõre ismeretlen okból. A lángnyelvek elharapózásakor nem tartózkodott otthon a mûvész volt felesége, a 49 éves Jenny, így a szomszédok riasztották a tûzoltókat. A mentõbrigád tagjai sokáig nem sejtették, kinek a házát oltják. Csak akkor jöttek rá, hol vannak, amikor észrevették az aranyszobrocskát, amelyet az amerikai filmmûvészeti akadémia  A bárányok hallgatnak címû filmben nyújtott alakításáért, az emberevõ Lecter doktor megformálásáért ítélt oda Hopkinsnak 1992-ben.
FÜRDÕZÕ LEOPÁRD Hétvégi "családlátogatásokat" tartott Új-Delhiben egy leopárd. Az óriásmacska betért két lakóházba, és végül egy fürdõkádban kötött ki. Ott találtak rá a helyszínre érkezett állatkerti gondozók. Egy altatólövéssel tették ártalmatlanná a ragadozót, majd visszavitték eredeti otthonába.

TÛZ ÉS JÉG Még idejében sikerült kimenekülnie lángoló vadászkunyhójából egy svéd férfinak, ám mivel egyetlen ruhadarabját sem tudta hirtelen magára kapni, pucéran pattant fel motoros szánjára - amin azután megfagyott. A porig égett vadászkunyhó Klovsjo településtõl nem messze állt. A lángokból kimenekült férfi tetemére, amely a motoros szánra fagyott, a házikótól 4 kilométerre bukkantak rá. Égési sérülések nem voltak a testén - jelentette a szomorú esetet a Reuters.

SVÉD SZOKNYA. A svédek megirigyelték a skótokat. Terveik szerint ugyanis a férfiak a jövõ évezred során szép lassan leszoknak a nadrág viseletérõl, és mind gyakrabban öltenek szoknyát. A folyamat máris elkezdõdött: egyre több nagyáruházban kapható férfiak derekára méretezett szoknya, és mind gyakrabban látni korábban teljesen szokványosan öltözködõ embereket - köztük étterem-tulajdonosokat, kutatókat, üzletembereket - szoknyában megjelenni.
 
Kínai tudósok ismét a titokzatos óriás, a Nagylábú nyomába eredtek, miután egy vadász jelentette, hogy összetalálkozott a különös lénnyel Hupej tartomány természetvédelmi területén. A férfi szerint a 2,5 méter magas vörös szõrû fõemlõs éppen kukoricacsövet rágcsált, amikor megpillantotta. Egy tudóscsoport azonnal felkereste a megjelölt helyszínt, és ott valóban 40 centis lábnyomokra és barna szõrszálakra bukkant. A szakértõk megállapították, hogy a nyomok nem származhatnak medvétõl. Korábban ezen a területen számos óriási fõemlõs megkövült fogát ásták elõ, s feltételezik, hogy a nagylábú ezek kései utóda lehet. 
DUPLA BÜNTETÉS Mick Jaggernek nemcsak házassága futott zátonyra Luciana Morad brazil modelltõl született gyermeke miatt, hanem lovagi címe is elszállt a félrelépés következtében. A Rolling Stones énekesét az ezredfordulós ünnepségek keretében ütötte volna lovaggá II. Erzsébet brit uralkodó. A családi értékek mellett mélyen elkötelezett brit miniszterelnök úgy vélte, hogy Jagger kitüntetése "rossz üzenetet" küldhet a halandóknak. Helyette Mark Knopfler, a Dire Straits gitárosa és Noddy Holder, az egykori Slade énekese került a popvilágból a kitüntettek közé, igaz, nem lovagi ranggal. Jagger és Jerry Hall egyébként éppen kapcsolatuk megmentésén dolgozik - az õsi zsidó tan, a kabbala tanításaiból próbálnak közösen hitet meríteni arra, hogy rendbe hozzák megromlott viszonyukat. Londoni sajtóértesülések szerint válásuk után Mick és Jerry gyorsan rájöttek arra, hogy bár közös életük sok keserûséggel járt, még rosszabb, ha külön vannak. A pár most Londonban egy rabbi vezetésével ismerkedik a Madonna, Elizabeth Taylor és Barbra Streisand által is követett kabbalának a lélekrõl, az életrõl, a születésrõl és az Istenrõl szóló tanításaival.

AZ ÉLET TITKA Az élet titkát kutató egyik amerikai tudóscsoport bejelentette: jó úton van ahhoz, hogy az élet lényegét meghatározó mintegy 300 gént feltérképezze egy kis mikroorganizmusban. Az Institute for Genomic Research (TIGR) nevû intézet következõ lépésként mesterséges baktérium elõállítását tervezi e gének segítségével. Clyde Hutchinson és kutatótársai a Science csütörtöki számában publikált közleményükben a Mycoplasma genitalium nevû, az ember nemi szervében élõ mikroorganizmus feltérképezésérõl számoltak be.

BÜNTETÉS Szaúd-Arábiában vasárnap levágták egy emberrablásban és homoszexualitásban bûnösnek talált szaúdi férfi jobb karját és bal lábát. Ibrahim bin Ahmed al-Misni bûne az volt, hogy elrabolt és fajtalankodásra kényszerített egy vendégmunkást - olvasható a rijádi belügyminisztérium közleményében, amely sem az áldozat kilétét, sem a bûncselekmény idõpontját nem hozta nyilvánosságra. A Szaúd-Arábiában alkalmazott iszlám törvénykezés, a saría kéz- és láblevágást ír elõ a szexuális bûncselekmények elkövetõi és tolvajok esetében. A gyilkosok, szatírok, kábítószerüzérek és fegyveres rablók büntetése lefejezés. A kivégzéseket karddal hajtják végre köztereken.

48 KILÓS DAGANAT Perui orvosok egy 48 kilogrammos jóindulatú daganatot távolítottak el egy fiatal nõ hasából. A mûtétet végzõ sebész elmondta, hogy a 19 éves beteg hasában burjánzó daganat vastagsága elérte az egy métert, pontosan a medence és a rekeszizom között helyezkedett el. Egyszerûen hihetetlen, hogyan bírta ki a páciens az utóbbi két évben elszenvedett testi elváltozásokat, mialatt a tumor növekedett - tette hozzá Sergio Yong professzor. Az asszony bordái horizontálisan kitágultak, miközben a gerincoszlop egyre inkább kifelé domborodott. A burjánzó daganat kiindulópontja egy sejtszerkezeti változás volt a petefészkekben. A mûtéti beavatkozás után csak 40 kilogrammot nyom. Az orvosok szerint most újra képes lesz normális életet élni, és gyermeket is szülhet.

Válogatta: Merényi Zoltán



2000. január 25., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület