CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

 Illés Zoltán országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója

A MTESZ-székházban  a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata Sopron választókerületi csoportjának megalakulása előtt tartott sajtótájékoztatót Illés Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz Zöld Tagozat országos elnökségének alelnöke.
A képviselő tájékoztatott arról, hogy a soproni tagozat megalakulásával előkészíti a megyei tagozat létrejöttét. A szakember fontosnak tarja a környezet és természetvédelem ügyét, erre utalt a megtartandó előadásának a címe: Környezet és természetvédelem az EU csatlakozás tükrében.
Illés Zoltán elemezve a megjelent hivatalos 2004. évi költségvetés tervezetet, elfogadhatatlannak tartja, hogy négy területen kevesebb összeg szerepel, mint a 2003-as költségvetésben és ezen belül a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium keretét csökkentené a kormányzat a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal.
A politikus kiemelte, hogy a miniszterelnök választási ígéreteivel ellentétben, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztériumok összevonásával már 2003-ban  is kevesebb keretből gazdálkodhat az összevont tárca, annak ellenére, hogy ez az egyik legfontosabb terület, az Európai Unióban Magyarország számára leginkább lehívható összegekkel.

Illés Zoltán értékelése szerint végzetes hiba, hiába készülnek el a környeztevédelmi programok, ha nincs forrás az önrész biztosítására, így több tíz milliárd támogatási összeget nem tud lehívni a minisztérium.
Annak ellenére, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium élén egy szakmailag elismert miniszter áll, aki energiahatékonyabb gazdasági pálya kijelölésével megteremthetné a gazdasági és környezeti szempontok egyensúlyát, megfelelő kormányzati támogatás nélkül ezt nem tudja megvalósítani, az ország az uniós csatlakozás után nemfog megfelelni a szerződésben vállaltaknak.
Ez azzal a veszéllyel jár, hogy mint Görögország, Portugália és Spanyolország esetében az uniós szankciók által az EU által más területekre megítélt forrásokat sem használhatja fel Magyarország.
Négy területen rendelkezik átmeneti mentességgel az ország: a szennyvíz tisztítás, csatornázás, levegő szennyezés és hulladék gazdálkodás EU-s normáknak megfelelővé tételére, a legnagyobb lemaradás a hulladék gazdálkodás területén tapasztalható Nincs szelektív hulladékgyűjtés, a helyi kezdeményezések száma nagyon alacsony. Országosan egyszeri 30-40 milliárd forintos beruházásra és évente 1500 forint/fő normatív önkormányzati támogatásra lenne szükség  a megfelelő szelektív hulladékgyűjtés, utóválogatás, újrahasznosítási feltételek kialakítására.
A szakember szerint a szennyvíz elvezetés, csatornázás terén az 1990-es évek közepétől történt előrelépés, de szakértői becslések szerint a feladatok teljeskörű megoldásához 2800-3000 milliárd forintra, az éves költségvetés negyedére lenne szükség.
A levegőszennyezés a jármű forgalom növekedésével a nagyobb településeket érinti elsődlegesen, a képviselő a nagyvárosok tömegközlekedésének az önkormányzati szövetségek által javasolt normatív támogatását tartja figyelemre méltó kezdeményezésnek.
Illés Zoltán a cyberpress kérdésére elmondta, hogy nem lát esélyt arra, hogy az ellenzéki javaslatokra a kormányzat módosítsa a költségvetés tervezetet, így a pályázható EU támogatásokhoz rövid távon a szaktárca csak a fejlesztési programokat tudja előkészíteni a 2005-2006-os támogatások megszerzésére.

tsz



2003. október 02., csütörtök 03:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület