CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Haderőreform - Székesfehérvár

Nem szüntetünk meg egy szervezeti egységet sem a Szárazföldi Parancsnokságon � jelentette ki a honvédelmi miniszter székesfehérvári látogatásán. Juhász Ferenc elmondta: átszervezések és 15 százalékos létszámcsökkentés várható a haderőreform terv keretében Fehérváron is.

Elszakadnának - Veszprém megye
Újabb település szeretne elszakadni Veszprém megyétől. Lovászpatonán hamarosan népszavazást írnak ki a megyeváltásról, ugyanis összegyűlt az ezt támogató több mint 200 aláírás. A lakók főként a közlekedés nehézségei miatt szeretnének Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozni, ugyanis a legtöbben Győrbe járnak iskolába és dolgozni.

Egyszerűsítés - Veszprém
Új törvényjavaslatot nyújtott be egy Veszprém megyei parlamenti képviselő. Horváth Balázs elképzelése szerint, a jövőben nem kell az ügyfélnek bejelentenie az önkormányzati adóhatóságnál a gépjármű-tulajdonos váltását, hanem az adóhatóságtól kapott értesítés alapján fizetheti be az úgynevezett súlyadót. Eddig az ügyfélnek 30 nappal a gépkocsi megvétele után kötelessége volt, az önkormányzatnál bejelenteni a gépjármű adatait, de sokszor megfeledkeznek a rendeletről. Horváth Balázs szerint egyszerűsíthető az ügyintézés, ha már az okmányirodák közvetlenül jelzik az Adóhatóságnak a tulajdonosváltást. Így az adófizetési kötelességről és annak megszűnéséről is értesítést küldenek. Ezzel akár már jövő év elejétől hatékonyabbá tehető az ügyintézés.

Embermegőrző kapszula - Győr
Úgynevezett "embermegőrző kapszulát" helyeztek el Győr belvárosában, elsősorban a hajléktalanok számára. Bár a több hete üzemelő fülke használata óránként mindössze 20 forintba kerül, egyelőre csak a kiváncsiskodók vették birtokukba a különleges műtárgyat. A 240 x 70 centiméteres építmény teljes felszereltséggel bír: redőnnyel, műbőrrel, ventillátorral ellátott. A lakásautomata szolgálatait eddig csak négyen - öten vették igénybe, ám jővő nyárig - amíg Győrben lesz a fülke - bárki használhatja.

Új mentőautó - Veszprém
Új mentőautót állítottak szolgálatba Veszprém megyében. A gépkocsit az 1%-os személyi jövedelemadó felajánlásokból vásárolták. Ez az egyetlen autó azonban nem végleges megoldás, hiszen az elöregedett gépjárműparkot teljesen le kellene cserélni.

Biztonság - Hévíz
Szeptember közepén egy hónapos próbaüzem után a hévízi rendőrőrsön felavatták a rendszámleolvasó rendszert. A gépjárművek rendszámát, illetve az autók típusát felismerő számítógépek akkor jeleznek, ha lopott autót érzékelnek. A digitális infrakamerák, melyeket különleges szűrökkel is elláttak, éjjel-nappal figyelik a település több pontjának járműforgalmát. A rendszer azonnal jelez, ha olyan rendszámot talál, amelyik szerepel a körözött autókat nyilvántartó adatbázisban. Az új technika másodpercenként akár öt, egyenként százhúsz kilométer/órás sebességgel száguldó jármű rendszámát is képes tökéletes pontossággal felismerni.

Szakszervezeti képzés - Nyugat-Dunántúl
Érdekvédelmi törvényre és a szakszervezeti mozgalom reformjára van szükség - állítják a szakemberek. Ezért is indított képzést szakszervezeti tisztségviselők számára - nyolc év szünet után - az MSZOSZ. A tanfolyamot most az osztrák szakszervezettel közösen, 3 nyugat-dunántúli megyére kiszélesítve újították meg. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében 20-20 fő ült egy évre iskolapadba, hogy a Munka világa és az Európai Unió címmel új ismereteket sajátítsanak el. Az egyéves képzésen foglalkoztatás politikával, munkajoggal, rétegpolitikával, kommunikációval foglalkoztak a résztvevők. A Phare CBC támogatásával megvalósult tanfolyam záró-vizsgával ért véget.

Kardvívás - Sopron
Egyre népszerűbb a vívósport Sopronban. A Berzsenyi Líceumban jelenleg 60-70 diák tanulja a kardvívás alapjait. Az oktatásnak komoly hagyományai vannak az intézményben. A vívás népszerűségére jellemző volt, hogy az újságok sportrovatai naponta írtak a vívókról, vagy a sporttal kapcsolatos eseményekről. Akkoriban a neveltetés része volt a kardvívás alapjainak elsajátítása, és erre most is nyílik lehetőség az intézményben, hiszen a két edző minden hétköznap tart foglalkozást. A nebulók többsége szorgalmas kardforgató, így aztán elképzelhető, hogy a líceumi vívegyletből kerülnek majd ki a jövő olimpikonjai.

Ingázók - Nyugat-Dunántúl
Egyre több magyar diák tanul Ausztriában. A nyugati határszélen a tanulók naponta ingáznak 10-20-30 kilométert, de elmondásuk szerint megéri a fáradozást a nyelvtudás megszerzése. Aki ugyanis Ausztriában végzi a középiskolát, érettségi után anyanyelvi szinten beszél németül. Érdekesség, hogy a folyamat fordítva is jellemző: az osztrák diákok körében egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása.

Zenei Világnap - Sopron
Sopronban is megünnepelték a Zenei Világnapot. A soproni Horváth József Művészeti Iskola növendékei és tanárai adtak hangversenyt a város konferencia és kulturális központjában. A koncerten felcsendültek többek között Kodály, Bartók, Puccini, ill. Telemann ismert dallamai. A zeneiskola idén vette fel Horváth József nevét. A kiváló zenepedagógus a múlt század ötvenes éveitől több évtizeden át irányította a zeneiskolát, valamint a város szimfónikus zenekarát.

Új stúdió - Szombathely
Egyelőre csak az intézmény kommunikáció szakos hallgatóinak képzését szolgálja, de ha a tervek valóra válnak, akkor jövőre már a szombathelyiek is hallhatják a Berzsenyi Dániel Főiskola új rádióstúdiójának műsorait. A beruházás értéke megközelíti a 20 millió forintot, ami a tervek szerint a jövőben nem csak az iskola több mint 400 kommunikáció szakos hallgatóját szolgálja majd. A rádióstúdió építése mellett megújult a tanszék szerkesztőségi helyisége, és videó stúdiója is. A fejlesztés azonban még ezzel sem volt teljes, hiszen kialakítottak egy, a felnőttképzést szolgáló új relaxációs részleget is, ami jelenleg a nyelvtanítást szolgálja.

Bornapok - Mór
Pénteken kezdődik a Móri Bornapok és a második Móri Nemzetközi Néptáncfesztivál. A kulturális és borfesztiválon lehet majd kóstolgatni ezerjót, móri leánykát, két pohár között pedig kirakodóvásár, sport - és művészeti programok várják az érdeklődőket.



2003. október 02., csütörtök 15:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület