CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Tisza tragédiái és más érdekességek az Interneten

Korzó
Tisza tragédiái és más érdekességek az Interneten


Monica Lewinsky a Fifth Avenue egyik boltjában, Henri Bendelnél mutatta be saját tervezésű táskakollekcióját. A Clinton elnöknek igen kellemetlen hónapokat okozó hölgy jelenleg Greenwich Village-ben él, New York-ban. Táskái december óta kaphatóak Henri Bendel szalonjában. 

Krumplimúzeummal gazdagodik Európa Dániának köszönhetően. Az intézmény húsvétkor nyitja meg kapuit Otterupban a krumplitörténelemre kiéhezett nagyközönség előtt. Hogy a több száz burgonyafajta kiállított képviselői ne induljanak csírázásnak, a "krumplisztároknak" csupán a fotóit csodálhatják meg a látogatók. A belépődíjtól mentes, mindössze 50 négyzetméteres múzeumban azonban nem csak a haszonnövény történetéből kapnak ízelítőt, hanem megcsodálhatják a krumplitermesztés dán gépeit és egyéb eszközeit is. Bent Frigaard Rasmussen krumplimúzeumi igazgató felfedte, hogy tréfának indult az egész, de azután fokozatosan "megkomolyodott" az ügy. Hasonló kulturális intézmény egyébként van már Kanadában és az Egyesült Államokban, de Európában a dán az első. Ugyanakkor nem sokáig lesz az egyetlen, mivel - vérszemet kapva - a német gazdák is tervezik már saját krumplimúzeumukat, amelynek München ad majd otthont.

LÁBAS KÍGYÓ.
Egy nemzetközi tudóscsapat bukkant rá, ám nem a dzsungelben, hanem a jeruzsálemi Héber Egyetem egyik múzeumi komódjának fiókjában, ahova feltehetően a nyolcvanas évek elején tette Goerge Haas professzor, aki azonban hamarosan meghalt, kígyójáról pedig elfeledkeztek.

Spanyol kocka.
A Rubik-kocka spanyol változatának oldalain nem egy-egy azonos szín, hanem egy-egy hölgy kirakására kell törekedni. A "nős" kocka szereplői aktok, így a tekergetőt jobban megizzasztják, mint a hagyományos színes oldalak, hiszen ruhák sem segítenek a testrész-hovatartozások eldöntésében.
 
A Tisza tragédiái címmel honlapot jelentetett meg az Origo nevű internetes újság. Az igényesen megszerkesztett oldalakon megtekinthető egy képes összefoglaló a cián és nehézfém szennyezés következményeiről, a témában megjelent cikkek, és a hatásvizsgálatok eredményei, valamint Kocsis Tibor rendező-operatőr rövidfilmje, melynek címe: Egy folyó halála és újjászületése. "Olyan filmet szeretnék készíteni a tiszai ökológiai katasztrófáról, -ajánlja a filmet a szerző - amely együtt mutatja be a folyó és az elpusztult halak kegyetlen látványát, a 43 évet élt harcsát, és a Tiszai halászok, a folyó mellett élő emberek arcára égett szomorúságot, emberéletek derékba törését, tehát a szerencsétlen esemény természeti és társadalmi következményeit. Újra tudatosítanunk kell, hogy ember és természet nem elválasztható egymástól, és legalább olyan gondossággal kell környezetünkre vigyáznunk, mint saját magunkra."

Szokatlan
Egy francia kisváros négy rendőre úgy döntött, hogy a közlekedési kihágást elkövető autósok gépjárművén csekk helyett rímbe szedett szövegű cédulát hagy. A cetlin az áll: "Ön nem fizetett parkolási díjat, ezért 75 frank büntetés járna. Ezen a szép tavaszi napon azonban eltekintünk ettől, ám kérjük, a költészet nevében Ön is írjon egy szép verset." A remekműveket a parkolóórák közelében felszerelt ládákba dobhatták be a költői vénával megáldott vétkezők.

Kártérítés nőknek.
Az amerikai kormányzat 508 millió dolláros kártérítést fizet nőknek. Az eljárás 1978-ban kezdődött, amikor Carol Brady Hartman, majd további ezer nő úgy döntött: nemi diszkriminációra hivatkozva perbe fogja az Amerika Hangja rádiót és az amerikai tájékoztatási hivatalt. Brady asszony huszonhárom évvel ezelőtt szerkesztőségi munkára jelentkezett, a szerkesztő közölte vele, pályázata megfelelő, de neki férfi kell. A felperesek összesen 48 keresetet nyújtottak be, az 508 millió dolláros kártérítés 46 beadványra vonatkozik. Az ügyvédek 12 millió dolláros munkadíját ugyancsak a kormánynak kell állnia.

Tapintással dönt.
Egy vak férfit is a zsűri tagjai közé delegáltak az ezekben a napokban zajló albertai szépségverseny szervezői. Az 51 éves kanadai Harold Grace 15 évvel ezelőtt veszítette el látását. Azt, hogy felkérték zsűritagnak, szórakoztatónak találta. Csupán egy-egy kézfogás erejéig dönt "tapintással" a helyezési sorrendről, de figyel a hölgyek beszédére, hangjuk melegségére is.

Világos műköröm.
Japánban egy olyan mobiltelefon-érzékeny műköröm került piacra, amely - a gyártók reményei szerint - a Tamagocsihoz hasonló őrületet fog kirobbantani a fiatalok között. Ez a műköröm világítani kezd, ha viselője a mobiltelefonját használja. A termék főleg tiniknek készült.

Jaj!
Hamarosan akár a ránk támadó szörny bűzét is érezhetjük, miközben komputerünkön kedvenc, "öldökldő" kalandjátékunkkal játszunk, egy amerikai cég ugyanis forradalmasítani kívánja a számítástechnikának a szaglással kapcsolatos részét. A vállalat olyan készüléket készül piacra dobni, mely a festéksugaras nyomtatóhoz hasonlóan egy patronnal rendelkezik, de abban nem festékek, hanem különféle aromaanyagok találhatóak. A számítógép utasításaira a szerkezet ezeket az illatanyagokat fújja a felhasználó arcába.

Ördögűző olaszok.
Évente legalább félmillió olasz fordult tanácsért hivatásos ördögűzőhöz – erre a következtetésre jutott a katolikus pszichiáterek és pszichológusok szövetsége. A “felelősséget értő” családtagok ahelyett, hogy profi szakorvost keresnének föl, szívesebben veszik igénybe az exorcisták segítségét.
 
A Hold keletkezésének manapság leginkább elfogadott elmélete szerint égi kísérőnk egy óriási - nagyjából egy Mars méretű égitesttel történt - ütközésből keletkezett. Ez az elképzelés most újabb megerősítést nyert: a Southwestern Kutatóintézet munkatársainak számításai szerint egy ilyen gigantikus ütközés megmagyarázhatja a Hold pályasíkjának a Föld egyenlítői síkjához viszonyított meglehetősen szokatlan, és eddig sok fejtörést okozó hajlásszögét. A széles körben elfogadott "óriási ütközés elmélete" szerint mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy Mars méretű égitest csapódott a Földnek, és ennek az ütközésnek a forró törmelékeiből kialakult gyűrűből állt össze a Hold. 

Kémsólyom.
Újabb pakisztáni kémsólymot fogott az indiai határőrség. A madarat antennával és adókészülékkel szerelték fel, mielőtt átküldték volna a határon. Ez már a második pakisztáni kémsólyom volt, amely fennakadt az indiaiak "hálóján".

Nessie.
A brit légierő gépei a hét végén nagy ívben elkerülik Loch Nesst, nehogy zavarják a tavi szörny hollétét kutató svéd tudóscsoportot. A Royal Air Force gépeinek zúgása zavarta a kutatókat, mert csúcstechnikás érzékelőkkel keresik Nessie-t a víz alatt.
 

Válogatta: Merényi Zoltán

Forrás:

Mti
Origo
Lyss
Clubnet
Jövőnéző
Index



2000. március 30., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület