CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Önkéntesképzés a Rákellenes Ligánál

- A Magyar Rákellenes Liga daganatos betegek lelki támogatásához önkéntes segítőket keres. Október utolsó hetétől három hetes, heti két délutánt igénybevevő képzést indít, amely bevezetést nyújt a lelki segítségnyújtás alapjaiba.

Amikor valakinek a családtagjáról, barátjáról vagy ismerőséről kiderül, hogy rákos , a meghökkenés első néma pillanatai után a tanácstalanság és gyakran a kétségbeesés percei következnek. Kérdések végtelen sora indul útnak, mint: Mit gondoljon ilyenkor az ember? Mit kell most csinálni? Lehet segíteni rajta? Hová fussak segítségért? Kitől lehet többet megtudni erről a betegségről? Van esély a gyógyulásra? Létezik valamilyen biztos megoldás?

Ha a beteg környezete megijed ezektől a kérdésektől és nem mer szembesülni velük, aligha születik válasz. Ehelyett hárító magatartásformák keletkeznek: a beteg kerülése, események, dolgok, személyek hibáztatása. A véletlen vagy kényszerű találkozások kínosak, hamissá válnak a szavak. A beteg családtag, barát vagy ismerős egyedül marad az amúgy is nehéz terhével. Elszigeteltségben, csalódva azokban, akikről eddig azt hitte, hogy szeretik, magában emésztődik megválaszolatlan kérdések között. Agresszív lesz, vagy magába roskad. Mindenre robban, vagy már nem érdekli semmi. Valójában arra van szüksége, hogy maradjanak mellette, hagyják neki elmondani a félelmeit, ne áltassák olcsó vigaszokkal, hanem maradjanak őszinték hozzá. Ha nincs mellette senki, legalább valaki meghallgassa. Régi kapcsolataiban megmaradva esélyt kapjon arra, hogy megismerje állapotát, őszintén átélhesse és elmondhassa érzéseit.

A Magyar Rákellenes Liga hat alkalomból álló képzést indít azok számára, akik együttérző odafigyelésükkel, kiegyensúlyozott szavaikkal daganatos betegek segítségére lennének. A képzés ennek helyes módjára hivatott rávezetni tapasztalt lelkigondozó, pszichológus, lelkész vezetésével. Szakorvosok pedig a daganatos betegségek lényegéről, fajtáiról, a gyógyítás módjairól, lehetőségeiről egy alapvető tájékoztatást nyújtanak. A képzés minden érdeklődő számára nyitott. Célja, hogy minél több ember megismerje: mivel lehet segítségére daganatos beteg ismerősének, hozzátartozójának, és mi az, ami kerülendő. A Liga reméli, hogy a tanfolyamon résztvevők közül lesznek olyanok, akik daganatos betegek számára személyesen vagy telefonkagyló mögül vigaszt képesek sugározni jelenlétükkel, odaadó figyelmükkel, megkönnyítve gyógyulásukat, az élet értelmének felfedezését jelen állapotukban is.

A képzés október utolsó hetében kezdődik, három héten keresztül, heti két délutáni alkalommal, alkalmanként három órát igénybe véve.
Jelentkezni 2003. október 17-ig, levélben lehet. Postacím: Magyar Rákellenes Liga, 1507 Budapest, Pf. 7.
További közvetlen információ: Bánfi Ákos Mobil: 20 414 9324



2003. oktĂłber 04., szombat 19:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület