CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A pályázatot minden évben a települési önkormányzat írja ki és bírálja el, és a támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg.

Továbbra is Bursa Hungarica             

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése szeptember 26-i ülésén tárgyalta a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Rendszer további működtetéssel kapcsolatos előterjesztést, illetve döntött arról, hogy a támogatási rendszerhez a megye továbbra is csatlakozni kíván.

Szabó Miklós, a Megyei Közgyűlés témáért felelős alelnöke sajtótájékoztató keretében szolgált részletesebb információkkal. Az alelnök kiemelte, hogy a médiumok híradásai segítségével szeretné a megye elérni, hogy minél több, szociálisan rászoruló, felsőoktatásban tanuló fiatal éljen ezzel a támogatási lehetőséggel. Szabó Miklós külön felhívta a figyelmet a határidők pontos betartására, mely a sikeres pályázat elsődleges feltétele.

 A program 1999. júliusában a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésére indult. Kísérleti jelleggel az Oktatási Minisztérium a megyei önkormányzattal társulva 2000. február 1-től kezdődően indította és országos méretűvé terjesztette a támogatási rendszert.

      Az ösztöndíj pénzbeli szociális támogatás. Forrása a támogatott hallgató állandó lakhelye szerinti települési önkormányzat, melyhez kapcsolódik a megyei
önkormányzat és az Oktatási Minisztérium támogatása.

      Ösztöndíjban részesülhetnek azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók, akiket az állandó lakóhelyük szerinti települési önkormányzat támogat, s államilag
finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat. Támogatásban nem részesülhetnek a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói.

      A pályázati működés fontos pillére, hogy a szociális támogatási rendszerben azon a szinten történjen a döntéshozatal, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni. Ennek megfelelően a pályázatot minden évben a települési önkormányzat írja ki és bírálja el. A támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg az önkormányzat.

 Az ösztöndíjnak két típusa van.
      „A” típus: a tárgyév február 1-től kezdődően két féléven át, összesen 2x5 hónapra szóló támogatás. Az általános feltételeknek megfelelő bármely évfolyamos hallgató kaphatja.
      „B” típus: a tárgyévben szeptember 1-jén kezdődő 3x10 hónapig tartó támogatás. Csak a felsőoktatásba újonnan belépők kaphatják.

       A települési önkormányzatok 2003. szeptember 30-án írták ki a pályázatot. A pályázatok benyújtásának határideje 2003. október 22. A pályázat benyújtásának tartalmát a kiíró szerv határozza meg.
A települési önkormányzat 2003. november 24-én teszi közzé a pályázatok eredményeit. (Név, támogatási összeg)

 Győr-Moson-Sopron Megyében a pályázathoz 2003-ban csatlakozott a települések 77,9 %-a. Ez országosan a legmagasabba arány. Az összesen 1805 pályázóból 1367 fő kap támogatást. A támogatás alsó határa 1.000 Ft, felső határa 10.000 Ft, az átlagos támogatás 3.082 Ft havonta. A megyei önkormányzat 149 hallgatót támogat. A megyei támogatás alsó határa 1.000 Ft, felső határa 3.000 Ft, az 1 hallgatóra jutó átlagos megyei támogatás 2.664 Ft havonta. A megyei önkormányzat éves támogatásának mértéke 4 millió Ft.

      A települési önkormányzatok 2003. november 28-ig küldik meg az általuk támogatott és rangsorolt hallgatók adatait a megyei önkormányzatnak. A megyei
önkormányzat ezt követően dönt saját támogatási keretének felhasználásáról, majd az adatok feldolgozását követően az összesítés teljes dokumentációját 2004. január 20-ig kell
továbbítani.

 A pályázat rendszergazdája Budapesten a Felsőoktatási Pályázatok Irodája.

K.L. - P.Z.



2003. oktĂłber 08., szerda 13:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület