CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Színvonalas kosárlabda junior szinten

Színvonalas kosárlabda, junior szinten


Az elmúlt héten öt napon keresztül zajlott a soproni Sportcentrumban a női junior kosárlabda EB-selejtező. Beharangozónkban közreadtuk a vezetőedzővel, - Meszlényi Róberttel készített interjút, melyben elmondta, hogy egyértelmű cél az EB-döntőbe való jutás és titkon bízott a selejtező megnyerésében is. Nos lányaink egyre meggyőzőbb játékot produkéva győzték le sorrendben Luxemburg, Portugália majd Ukrajna együttesét és így veretlenül találkozhattakk vasárnap a szintén veretlen horvát együttessel. Sajnos a „hab lemaradt a tortáról”, mert lányaink nagy küzdelemben vereséget szenvedtek.
 
Ifjú szurkolók az EB-selejtezőn

A mérkőzéssorozat fináléjában megkérdeztünk szakembereket, szurkolókat mondják el véleményeiket, melyeket az alábiakban adunk közre:

Killik László, volt szövetségi Kapitány:

Magyar szempontból örvendetesen alakult a torna, hiszen nagy dolog, hogy a csapat ott van a 12 legjobb európai között.Az Európai Kosárlabda Szövetség első alkalommal rendezi meg ennek a korosztálynak az EB-döntőjét így lényeges, hogy már először kvalifikálni tudtuk magunkat. Sorsdöntő volt az ukránok elleni mérkőzés, ahol egyértelműen bizonyította a csapat képességeit. Úgy látom, az együttes körüli stáb jó munkát végzett, jó csapatot alakított ki, ahol nem csak a kezdő ötös volt ütőképes. Örvendetes, hogy mindig szép számú közönség előtt zajlottak a mérkőzések, ami bizonyítja, Sopronban mennyire szeretik ezt a sportágat. Külön elismerés ileti a rendezést, nem véletlen, hogy ilyen rangos sporteseményt sorozatban hoznak a városba. Most már előre kell nézni az EB-re, mert ennek a csapatnak a jövő évi szereplésétől sok függ. Bizosítani kell a lányok fejlődését csapataikban is, hogy ninél több lehetőséget kapjanak tétmékőzéseken.

Kassai Ervin a kosárlabda szövetség tiszteletbeli tagja,k a játékvezetői tanácsadó testület vezetője:

Nehéz összehasonlítani a hazai és a nemzetközi játékvezetést a torna kapcsán, mivel más a játék ezen a szinten. Itt minimálisan fordul elő az un. rafinált szabálytalanság, amit nehéz észrevenni, kevesebb a test-test elleni játék, így a néző számára eltérő lehet az ítéletek minősége. Lényege az, hogy a mérkőzéseket nagyobb hibák nélkül levezették és a közönség jól szórakozott.

Szittner Lajos, lestnevelő tanár:

Nagyon fontosnak tartom, hogy kiemelt figyelem kíséri ennek a korosztálynak a fejlődését és a versenyzési feltételeit. Ezek a lányok a kosárlabda minden szépségét és hibáit felvonultatták. Nagy dolognak tartom a döntőbe jutást, ami további fejlődésre öszönöz. Szakmai szempontból meglepett a csapatok jó védekezése, ennek érett taktikai megvalósítása. Nekem összességében Szakács, Cserny és Újhelyi játéka tetszett, de az utolsó mérkőzésen nem tudtak kellően koncentrálni a dobások sikeres végrehajtására, ezért vesztettünk.

Porpáczy László, utánpótlás-referens:

Csodálatos rendezés, folyamatosan javuló játék a mieink részéről. Az ukránok ellen játszott a csúcson a csapat, ott összeállt a védekezés és kellően koncentráltak voltak a dobásoknál. A horvátok rendkívűl agrsszív védekezése ellen nem volt aki átdobja a zónát. Fontos viszont, hogy bejutottunk az EB-döntőbe, ahol nagy reményekkel nézhet ez a csapat a jövő elé. Meghatározó játékosok mennek a csapatból az USA-ba tanulni - név szerint Újhelyi Petra és Hollósy Viktória - akiknek reméljük hasznára válik ez a lehetőség. Ez a siker nagyon jót tett az utánpótlás fejlődésének és ezen keresztül az egész magyar kosárlabdának.

Harsányi József - kosárlabda játékvezető:

Rendkívül jó szervezés mellett zajlott a selejtező, amit a játékvezető kollégák véleménye is megerősít,hiszen az ellátással maximálisan meg voltak elégedve. Közepes színvonalú tornát láttunk, melyre a magyar csapatot elég jól felkészítették. Az utolsó mérkőzséen dekoncentráltak voltak a lányok, végig szenvedtek, mert kulcsjátékosaik gyenge napot fogtak ki. A játékvezetők korrektek voltak, egy mérkőzés végeredményét sem befolyásolták. Külön öröm, hogy egy ilyen hosszú mékőzéssorozaton egyszer sem kellett fegyelmit kiosztani sem játékosnak, sem edzőnek. Feltűnt viszont, hogy a magyar csapat nem kapta meg azt a bíztatást a közönségtől, amit megszoktunk a soproni csapatok bajnoki mérkőzésein. Számomra nagy élményt jelentett, hogy most ismerhettem mg jobban az önök gyönyörű városát és környékét, mert eddig csak a Sportcentrumot és a bevezető utakat láttam. Játékvezető kollégáimmal együtt nagyon jól éreztük magunkat, sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak.

Márk Csaba- Gyermek- és Ifjúsági Tábor vezető:

Mint ahogy a közönség is láthatta, a táborban üdülő gyerekek hathatós segítséget nyújtottak a mieinknek, hiszen szünet nélkül buzdították a lányokat. Sajnos a finálét már nem láthatták, mert letelt az üdülési ciklus. A csapatnak gratulálok az EB-döntőbe jutáshoz, remélem sok ilyen rendevénynek leszünk még gazdái Sopronban.

Moravecz Imre- szurkoló:

Jó mérkőzéseket láthattunk, jó néhány olyan játékossal, akik megvillantották képességeiket és biztos, hogy még sok szép sikert elérnek. A magyar csapat játéka is tetszett, bár kicsit hullámzó volt. A második helyezés jónak mondható, a torna jó propagandája volt a kosárlabdának.
 
Támadásban a magyar csapat

Békés Zsolt - szurkoló:

Gratulálok a magyar csapatnak a kitűzött cél eléréshez és kívánok sok sikert az EB-döntőben nekik. A második helyezésnek is lehet örülni, mert a végjátékban jobbak voltak a horvátok.

Horváth Frigyes - a Magyar Kosárlabda Szövetség főtitkára:

Legfontosabb, hogy a döntőben vagyunk. Ez a válogatott a jövő női kosárlabdájának az elitjét alkothatja úgy hazai, mint nemzetközi szinten. A női kosárlabda évek óta a magyar sport reklámhordozója volt és az is szeretne maradni. Ebbe a korban nagyon fontos dolog a rutinszerzés, ezentúl pszichésen sokat jelentenek a győzelmek, melyben ez a torna is sokat nyújtott. Nem először vagyunk Sopronban, hiszen itt már hagyományosan profi a rendezés. Évente kap rangos tornát ez a város, és még nem csalódtunk sem a lebonyolításban, sem a közönségben.

Rákóczy József - városi sportfelügyelő, a rendezvény főszervezője:

A selejtezőre Luxemburg kivételével minden csapat jól felkészült, így többségében színvonalas mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi. Több tehetséges játékos szerepelt a csapatokban, akikkel még bizonyára találkozunk. Mi szervezők szerettük volna, ha a magyar himnuszt kell eljátszani a végén, de tudomásul kell venni, most vot egy jobb csapat nálunk. Az EB-n biztos, hogy eredményesen helytáll ez a válogatott, melyhez kívánunk nekik sok sikert.

Borza József



1999. augusztus 05., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület