CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Katasztrófaelhárítási Konferencia és Szakkiállítás- Könyvbemutató: Erdély-Székelyföld- Diplomásokból túlkínálat van

Katasztrófaelhárítási Konferencia és Szakkiállítás A VI. Országos Katasztrófaelhárítási Konferencia és Szakkiállítás és Kerekasztal kezdődött ma Sopronban. A szakemberek háromnapos tanácskozásukon a katasztrófák keletkezéséről, elhárításáról és megelőzéséről tanácskoznak a MTESZ-székházban. A Katasztrófavédelem Világnapja alkalmából holnap kerül sor a soproni polgári védelem új Várkerület 43. szám alatti helyiségének ünnepélyes avatására.

Japán küldöttség 2003. október 9-én, csütörtökön japán delegáció érkezik Sopronba. A küldöttség Akita megyéből, – amelyben Sopron testvérvárosa, Kazuno is található – látogat el hozzánk.Sopron  város vezetése csütörtökön a városházán fogadja a japán vendégeket.

Könyv: Erdély-Székelyföld A veszprémi székhelyű Péterpál Könyvkiadó legújabb könyveinek bemutatóját tartják holnap az Erdélyi Házban (Fövényverem u. 15.) Váradi Péter Pál–Lőwey Lilla az Erdély – Székelyföld című honismereti fotóalbum-sorozatunkban évről évre jelentek meg a honismereti albumok: Hargita megye, Háromszék, Kovászna megye, Erdővidék, a Kormos és a Barót völgye  tájegységeinek bemutatása. A fotóalbum-sorozat egyes darabjai a történelmi múlton és a földrajzi környezeten kívül megörökítik a jelenkor mozzanatait.

Diplomásokból túlkínálat van A Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ kimutatása szerint az év elején 85 diplomás munkanélküli pályakezdőt regisztráltak a megyében.

A 85 pályakezdő jelentős része közgazdasági és jogi végzettségű. A központ szakemberei szerint egy meghirdetett jogászállásra átlagosan harmincan jelentkeznek,
köztük húsz friss diplomás.
Az adatok összevetése arról tanúskodik, hogy Győrött jelentős a túlképzés. A győri tanítóképzőben például tavaly ősszel 150-en kezdték meg tanulmányaikat, sokan művelődésszervező szakon. A munkaügyi központ adatai szerint ilyen végzettségű szakembert az elmúlt években ritkán kerestek, majdnem biztos, hogy a szakterületnek megfelelő állást nem találnak majd a végzettek.
Dr. Cseh Sándor, a főiskolai kar főigazgatója szerint viszont a végzett művelődésszervezők vállalatok humánpolitikai osztályain vagy a szociális ellátó rendszerben találnak majd megfelelő állást.
Schmidt Péter győri alpolgármester szerint a szociális pedagógiát tanuló diplomásoknak lesz esélyük az elhelyezkedésre, mivel az önkormányzat a következő években az idős emberek házi gondozási hálózatát erősíteni szeretné. A tényekhez tartozik az is, hogy a pályakezdő diplomások munkába állási folyamata lelassult a '90-es évek végén. Az 1998-ban végzetteknek csak hetvenkét százaléka dolgozott egy évvel a diploma megszerzése után. Tizenkét százalékuk még tanult, öt százalékuk minősítette magát munkanélkülinek, öt százalékuk gyes, ill. katonai szolgálat miatt volt távol a munkaerőpiactól, a többiek pedig "egyéb ok" miatt nem dolgoztak. A foglalkoztatott pályakezdők egyharmada olyan munkakört töltött be, ami nem igényel felsőfokú végzettséget. A fiatalok szerint az általuk betöltött munkakör ötven százalékban felel meg szakképzettségi igényüknek, és húsz százalékban megközelítően azonos a végzettség és a munkaköri igény.
A GKI Gazdaságkutató Részvénytársaság közzétett tanulmánya szerint jelentős túlkínálat tapasztalható a bölcsészképzés mellett az informatikus, a jogász, közgazdász, illetve a műszaki végzettségűek esetében. Az elmúlt évben a diplomások közel 6 százaléka, 13 ezer fiatal nem tudott elhelyezkedni végzettségének megfelelő munkakörben. Ugyanakkor még mindig óriási a hiány a jól képzett szakmunkásból és a munkaadók fele azért nem tudja bővíteni tevékenységét, mert nem talál megfelelő szakembert a munkaerőpiacon.
Czinege Imre rektor szerint az okozza a túlkínálatot, hogy pillanatnyilag a felsőoktatásban 800-900 szakon vesznek fel hallgatókat, és a legtöbb szak olyan végzettséget ad, ami sok munkakör betöltésére alkalmas. Van egy széles piaci igény adott munkaerő kínálattal, ebben kell megtalálni az egyensúlyt, amelyben soha sem lesz tökéletes az átfedés. A túlkínálat oka a piac átalakulása miatt megváltozott igényekben keresendő. Bizonyos területeken túlkínálat van, bizonyos területen hiány. Sok cég kerresi az idegen nyelveken jól beszélő, jól felkészült mérnököket, közgazdászokat, jogászokat. Bizonyos fajta jól képzett diplomásból hiány van. Az egyetem arra törekszik, hogy a képzést a cégek igényeinek megfelelően formálja. (Educatio Press)



2003. oktĂłber 08., szerda 23:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület