CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Az Educatio Press régiós hírei:

Tanárok Világnapja

A Tanárok Világnapja alkalmából október 5-én közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a nemzetközi szervezetek a tanárok helyzetéről.

Az ENSZ, az UNESCO, az UNICEF, és más nemzetközi szervezetek is egyetértettek abban, hogy a tanári szakma napjainkban erős krízishelyzetben van.
Becslések szerint a globalizálódó világban 2015-re, csaknem 35 millió általános iskolai tanárra lesz szükség a világon, ami komoly kihívást jelent a szakma számára, hiszen egyre többen hagyják el a tanári pályát a világszerte kaotikus munkafeltételek, a fenyegető korai nyugdíjazás, az erős stressz, vagy a kiégés miatt. A világnap megnyitóján a résztvevők arra szólították fel a polgárokat, hogy gondolkozzanak el egy percre arról, milyen fontos szerepet töltött be életükben egy "jó tanár". A közös nyilkatkozattal a szervezetek tagországai elkötelezték magukat a tanárok helyzetének javítása mellett, és arra kívánták felhívni a világ figyelmét, hogy mielőbb választ kell adni ezekre a kérdésekre, és közös erővel meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek megszüntetik a jelenlegi helyzetet.

Szociális támogatás 1999. óta

A Bursa Hungarica ösztöndíj program Győr-Moson-Sopron Megyében a legnépszerűbb.

A "Bursa Hungarica" program 1999-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésére indult, amit az Oktatási Minisztérium a következő évben, 2000-ben országossá bővített. A szociálisan rászorult hallgatók ösztöndíját a települési és a megyei önkormányzat, valamint az OM biztosítja. A pályázatok benyújtási határideje október 22. Azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók igényelhetik az ösztöndíjat, akik államilag finanszírozott nappali tagozaton tanulnak.
A pályázatokat települési szinten kell benyújtani. A települések elkészítik a rászorultság alapján a támogatottak listáját, amihez a megye úgy járul hozzá, hogy az elsőt, vagy az elsőt és a másodikat támogatja. A támogatás összege ezertől tízezer forintig terjedhet, amiből a megyei önkormányzat átlagosan 2664 forintot nyújt havonta. (Az OM a település által nyújtott összeget, de maximum ötezer forintot.). A pályázatoknak két típusa van, az egyiket tíz hónapon keresztül bármely évfolyamos hallgató, a másikat háromszor tíz hónapon keresztül kizárólag tanulmányait most kezdő hallgatók igényelhetik.

Talentumok kerestetnek

A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány Kuratóriuma a tudományos kutatásban, fejlesztésben és oktatásban részt vevő intézmények és intézetek munkatársainak figyelmét hívja fel arra, hogy a "Talentum" 2003. évi Akadémiai díjra pályázatot lehet benyújtani.

Az Alapítvány céljainak megfelelően pályázatot nyújthat be minden 35 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú, kimagasló szellemű és kreativitású fiatal kutató vagy szakember, aki kiemelkedő társadalmi hasznosságú tudományos eredményt, fejlesztést tud felmutatni.
A pályázatot (amely a kitöltött pályázati lap mellett egy curriculum vitae-t is tartalmaz) írásban, két akadémikus ajánlásával lehet beküldeni.
A Kuratórium a három tudományterület (társadalom-, élet- és természettudomány) egy-egy kiemelkedő pályázatát kívánja egyenként 20.000 ? (~5 millió Ft) összegű díjban részesíteni.
Beküldés határideje: 2003. október 27.
Cím: "Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány - Talentum Díj - 2003"
1024 Budapest, Lövőház u. 2-6.

"A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója"
2003-10-09 16:31 - Központ - Felsőoktatás, Közélet, Közoktatás, Pályázatok
Az Oktatási Minisztérium, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség 2003-ban is pályázatot ír ki "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" cím elnyerésére.

A pályázat célja a tanulóifjúság ösztönzése a szellemi és fizikai képességek folyamatos fejlesztésére, a fair-play szellemének ápolása, az eredményes tanulásra és magasabb szintű sportolásra való ösztönzés, az utánpótlás-nevelés célkitűzéseinek segítése, a legkiválóbbak méltó elismerésben részesítése.
A címre felterjesztett diákok és hallgatók az alábbi korcsoportok szerint részesülnek elismerésben:
III-IV. korcsoport: 10-15 éves korig
V-VI. korcsoport: 16 éves kortól a nappali tagozatos középiskolai tanulmányok befejezéséig
VII. korcsoport az adott tanévben felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói.
Sajátos nevelési igényű diákok pályázatait is várják.
A cím elnyerésére felterjeszthetők azok a tanulók és hallgatók, akik a 2002-2003-as tanévben: az III., IV., V., VI. korcsoportban 4,80, vagy annál magasabb, a VII. korcsoportban 4,00 vagy annál magasabb tanulmányi átlagot értek el, továbbá 2002. szeptember 1. és 2003. augusztus 31. között hazai és nemzetközi versenyen eredményesen szerepeltek.
Az értékelést az Oktatási Minisztérium által felkért bíráló bizottság végzi. A bizottság döntéséről a nyertes pályázók és az érintett intézmények 2003. november 30-ig tájékoztatást kapnak.
Az elismerésben részesülő diákok meghívót is kapnak "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" cím díjátadó ünnepségére, amelyre 2003, decemberében kerül sor.
Bővebb információ, jelentkezési lap az Oktatási Minisztérium honlapján olvasható, illetve letölthető.
 

"Erdei iskola 2003" - pályázat tanár továbbképzésre
2003-10-08 11:19 - Központ - Közélet, Közoktatás, Pályázatok
Az Oktatási Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Európai Integrációs Ügyek Koordinációjáért Felelős Tárca nélküli Miniszter és a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium megbízásából az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága az Erdei Iskola Program 2003-2008 keretében pályázatot hirdet "Erdei iskolázáshoz kapcsolódó pedagógus továbbképzések támogatása 2003" címmel.

A pályázat célja, hogy segítse az általános iskolai pedagógusok részvételét az erdei iskolázáshoz és a környezeti neveléshez kapcsolódó témájú továbbképzéseken, és ezzel elősegítse az ország általános iskoláiban az erdei iskola programok tervezéséhez, szervezéséhez és lebonyolításához szükséges szakmai háttér kialakulását.
Pályázhat minden olyan Magyarországon bejegyzett intézmény és szervezet, amely a fenti témákhoz kapcsolódó pedagógus-továbbképzési programmal rendelkezik, és minimálisan 30 órányi képzést biztosít a továbbképzésre jelentkezők számára.
A sikeresen pályázó képzőkkel az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága szerződést köt, és az általuk a jelen pályázatra benyújtott továbbképzéshez támogatást nyújt. A támogatás mértéke a teljes képzési költség 100%-a, teljes összege a támogatott képzéseken részt vevő pedagógusok számának függvénye. A pályázati úton felhasználható forrás: legfeljebb 40 000 000 Ft.-, azaz negyvenmillió forint.
A pályázatot a következő címre kell eljuttatni:
OM Alapkezelő Igazgatósága 1374 Bp., Pf.: 564.
Beadási határidő (a postabélyegző kelte): 2003. október 20.
A pályázatokat a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programiroda szakértők bevonásával értékeli. Az elbírálás szempontjai:
Előnyben részesítik azokat a pályázatokat, amelyekben már megvalósított, eredményesnek minősíthető képzésekre igényelnek támogatást, és ezt megfelelő dokumentációval tudják igazolni.
Előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek mögött olyan képzői, oktatói kör áll, amely részt vett az erdei iskolázás és/vagy a környezeti nevelés magyarországi innovációs fejlesztéseiben, személyes tapasztalata van a közoktatásban.
Előnyt élveznek azok a képzések, amelyekben magas a gyakorlati foglalkozások aránya.
Előnyt élveznek emellett azok a képzések, amelyek a minimálisnál (30 óra) magasabb óraszámban valósítják meg a képzési programot.
A pályázat lebonyolításával kapcsolatos további információt a www.om.hu honlap, az OM Alapkezelő Igazgatóságánál Degéné Major Judit programvezető vagy
Koós Bernadett programasszisztens a 484-2800-as telefonszámon nyújtanak munkanapokon 8.30-12.00 illetve 13.00-16.00 óra között (pénteken 14.00-ig).
Szakmai jellegű információt a Pedagógus-továbbképzési Központ Kht. Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programigazgatóságától kérhetnek a 251-5647-es telefonszámon, munkanapokon 9.00-16.00 között (pénteken 14.00-ig).



2003. október 10., péntek 00:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület