CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Petőfi Emlékhelyek 19. Nemzetközi Találkozója
Keressük együtt Petőfi nyomait a múló időben…

    Szombaton rendezte az Országos Petőfi Sándor Társaság és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Petőfi Emlékhelyek 19. Nemzetközi Találkozóját.
    Az Országos Petőfi Sándor Társaság a költő szellemi örökségének ápolására és kultuszának fenntartására szerveződött. A Társaság központja Kiskőrösön van, vezetője Dr. Oláh Pál a város első polgármestere.

    A soproni emlékhelyi találkozó az 1985-ben Aszódon rendezett első találkozó után a 19. a sorban. A tavalyi találkozót Gödöllőn volt.
    A soproni Városháza Dísztermében Oláh Pál elnök megnyitója után elhangzott Sopron himnusza, majd Hruby József alpolgármester arra invitálta a résztvevőket, szenteljék a napot annak, hogy Petőfi nyomait keressék a múló időben.
    Petőfi 1939-40 telén katonáskodott Sopronban. A kutatások szerint a Magyar Társaság és a diáktanyák látogatója volt, hallotta Liszt Ferenc zongorajátékát.
    Városunkban Petőfi tér, Petőfi szobor valamint - az egykori kaszárnya helyén - a jövő héten 100. születésnapját ünneplő Petőfi Sándor Általános Iskola viseli a költő nevét.
    A köszöntők után Németh Éva, valamint Fajkusz Attila  vezette háromtagú zenekar közreműködésével Petőfi folklórizálódott versei hangzottak el. Valódi érdekesség, hogy Petőfi versei a szomszédos népek között is népszerűek voltak, így a sok ismert magyar dal - a Juhászlegény, az Átkozott szerelem – után horvátul hallhattuk, ukulele kísérettel a Kis lak áll a nagy Duna mentében című éneket.
    A költő népszerűségét példázza, hogy Terba Lajos néprajzkutató 1930-ban ötvenezer “népdallá vált “Petőfi verset regisztrált.
    A zenés műsor tudományos előadások követték. A rangos előadók: Pomogáts Béla irodalomtörténész, Fried István egyetemi tanár és Sarkady Sándor főiskolai docens voltak.
    A Petőfi emlékhelyek küldöttei és a soproni érdeklődők délben koszorúzási ünnepségen vettek rész a Petőfi szobornál, majd ebéd után megtekintették a soproni Petőfi emlékhelyeket és a város nevezetességeit.


Időszerű-e Petőfi?

    A Petőfi Emlékhelyek 19. Nemzetközi Találkozóján első volt a tudományos előadások sorában Pomogáts Béláé. Az időszerűség fogalomkörébe tartozik az is, hogy a hazai és a határokon túli közélet politikai légkörében mennyire van jelen Petőfi szellemisége?
    A költőt éltető eszmények, az egyetemes emberi szabadság, a nemzeti felemelkedés iránti elkötelezettség és a szegényekkel vállalt szolidaritás milyen szerepet kapnak mai értékrendünkben?

    Elgondolkodtató felvetések ezek. Feleljenek a tények.
    Négy éve, Fehéregyházán több mint tízezer ember gyűlt össze Petőfi halálának 150. évfordulójára. Határokon innen és túl, az anyaországból, Kárpátaljáról és nyugatról is érkeztek magyarok erre az ünnepségre.
    Vajon hasonlót lehetett volna rendezni Magyarországon is? Az irodalomtörténész úgy véli, időszerűek azok a sorok, amelyeket Babits, a költőtárs írt 1923-ban,  Petőfi születésének centenáriumán.

„Hol a szem, szemével farkasszemet nézni,/ki meri meglátni, ki meri idézni/igazi arcát?”
    Ma, amikor az eszmények helyett a pénz mindenhatóságának bűvöletében él a társadalom, a politikát pedig jobbára személyes –  és csoportérdekek, vagy a kölcsönös gyűlölködés irányítják a közjó szolgálata helyett, vajon ki meri idézni a lánglelkű költő szellemét?
    A nagyvilág még mindig Petőfivel azonosítja a magyar költészetet. Művei New Yorktól Pekingig olvashatók. Két évvel ezelőtt 650,000 példányban adták ki Pekingben –kínai nyelven – a János Vitézt. Számos világnyelven, a szomszédos országok nyelvére lefordítva, finnugor nyelvrokonaink nyelvén jelentek meg Petőfi fordítások. Petőfi belépett a világirodalomba.

    És mi a helyzet a határainkon túl élő magyarokkal? Pomogáts tapasztalatai szerint itt a magyarság versek közelebbről és közvetlenebbül szólnak, erősítik az önazonosság tudatot. Petőfit óriási tisztelet övezi, összekötő kapocs az anyaországgal az ő költészete.
    Végezetül . az irodalomtörténész személyes kedvenceiről szólt. A puszta télen meghitt líraisága, érzékelhető festőisége ragadta meg őt leginkább. A rangsorban utána mindjárt az Alföld következik.
    A Szeptember végén-t a vadromantika egyik kése hajtásaként tartja számon a tudós, azonban elismeri, hogy sokat idézet verssora –elhull a virág, eliramlik az élet – a magyar költészet ritka gyöngyszemei, közé tartozik.

Horváth Edit
Fotó: Németh Béla



2003. oktĂłber 11., szombat 21:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület