CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Közgyűlés után, nyári szünet előtt

A város érdekei a legfontosabbak

Közgyűlés után, nyári szünet előtt



A nyári szünet előtti utolsó közgyűlés csütörtökön volt Sopronban – felváltva dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Tengerdi Antal alpolgármester vezette, kiegyensúlyozottan. A városatyák előtt ezen a reggelen nem kevesebb, mint 30 napirendi, illetve 6 sürgősségi indítvány állt, elsőként örömmel nyugtázták a Szociális Foglalkoztató díjnyertes pályázatát, ezen 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, tíz újabb rehabilitációs munkahely kialakítására. A mostani közgyűlés döntéseiben is ez dominált.

Elhalasztta a közgyűlés a Fertő tavi Vitorlás Szövetség üzemeltetésére illetve kezelésére szánt vizitelep sorsáról való döntést. Ercsényi Edit gyógyszerész kérelmét, amely szerint az Állami Szanatórium úgynevezett kastélyépületében kíván közforgalmú gyógyszertárat létesíteni – alapos vita és Mágel Ágost nyomós érvei alapján támogatták.

Üdvözölte a közgyűlés Keglovich István, a Kisalföld Vállalkozásfejlesztési Alapítványról szóló, alapos, gazdag és jelentős gazdaságélénkítő tevékenységet takaró beszámolóját. Átfogó, reális, a továbblépést jól megalapozó tájékoztatót készített a helyi adókról a közgyűlésről egyébként távol lévő alpolgármester, Ágota Gábor. A város, a polgárok és a vállalkozások szempontjait is figyelembe vevő átgondolt anyag nem tartalmaz átfoghatatlan információdömpinget, minden részletében érthető, így teljes és alapos végiggondolása lehetőséget ad a helyes döntés megfogalmazására, a továbblépésre, amelyhez elegendő idő, az egész nyár a képviselők rendelkezésére áll. Szintén Ágota Gábor volt az előterjesztője az önkormányzat kincstári típusú gazdálkodásának bevezetéséről szóló napirendi pontnak. A takarékosság egy igen hatékony formáját célzó javaslatot a városatyák egyöntetűen támogatták. A költségvetés módosítására tett javaslatot az ellenzék elsőre elutasította, annak ellenére, hogy az jelentéktelen módosításokat tartalmaz, s éppen az egyébként MSZP frakció által pártfogolt iskolák, érettségi vizsgadíjainak költségtöbblet fedezetét, többek között. Végül a megismételt szavazáskor már elegendőnek bizonyult az igenek száma.

Teljes volt az igenek száma a Telpark (fizető) parkolási rendszer bérleti díjainak megváltoztatására. E szerint a lakossági kedvezmények nőnek, míg a vállalkozásoké marad.

Három napirendi pontban is foglalkoztak a város távlati fejlesztésével; az úthálózat állapotának elemzése kapcsán, felkérték a polgármestert, egy közműrekonstrukciós programmal egyeztetett középtávú úthálózat -- felújítási, korszerűsítási programterv készítetésére. Ugyanakkor feladat a településszerkezeti terv elkészítésére, ennek forgalomszámlálási és egyéb előkészítési munkálatait a nyáron elkezdik. E csomaghoz tartozik a város készülő településfejlesztési koncepciójának megalkotása, amelynek sokadik változata alapján a prioritások eldöntése a soron következő feladat. A helyi közművelődési rendelet megalkotásáról szóló első közös tervezet – előterjesztője Tengerdi Antal alpolgármester – részleteivel nem foglalkoztak a képviselők. Vitát csak a tervezet azon része váltott ki, amely az éves költségvetés 5 százalékának mindenkori elkülönítését célozza, kulturális feladatokra. Elvárásként hangzott el, hogy a városi nagyrendezvények közönségének megszervezéseihez igénybe kell venni az idegenforgalmi ágazat mozgósító erejét. A rendelet megalkotása a következő közgyűlés feladata lesz.

Drogellenes csomagterv kidolgozására kaptak felhatalmazást az alpolgármesterek, dr. Payer Erzsébet és Tengerdi Antal.

Dr. Koltai Miklósné jegyző előterjesztésében a regionális szerepkörben működő Városi Gyámhivatal és építésügyi hatóság munkájáról kapott alapos tájékoztatást a közgyűlés. Módosításokkal elfogadták a második félévi munkatervet. Döntöttek a városatyák arról, hogy ki utazzon a Kempteni fesztiválra, továbbá engedélyezték dr. Gimesi Szabolcs polgármester nyári szabadságát.

A személyi kérdésekben hozott döntések megerősítették Major Árpádot állásában a SVÜ vezetésében, Forrás Bélát a Lackner Kristóf Általános Iskola igazgatójaként, Riedl Mártát a Leánykollégium vezetőjeként, dr. Magas Lászlónét a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola igazgatói posztján. A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állására ketten pályáztak. Egyik pályázó sem kapta meg a megbízáshoz szükséges szavazatot. Elismerte a közgyűlés Németh Roland sportteljesítményét a Soproni Sportiskola atlétája 12 éve változatlan országos csúcsot döntött 100 m-es férfi síkfutásban. A sportsiker a város hírnevét öregbítette. Németh oklevelet és százezer forintot kapott.

Este 8 órától a közgyűlés szupertitkosan folytatódott. Az ügy jogi és gazdasági kockázatai miatt, a város érdekének teljes védelmében a városatyák fél 12-ig tartottak zárt ülést.

Emlékezve az előző évek közgyűléseinek hasonló mennyiségű anyagaira, a megoldhatatlanság pesszimizmusa fészkelt gondolataimba, ami azonban hamarosan elillanni látszott. Az egész közgyűlést a fegyelmezett, felelősségteljes megnyilvánulások jellemezték. A várost jelenleg kormányzó koalíció eredményessége észrevehető. Érvényesül a koalíció szándéka, ezzel a város érdekeinek irányítása a tervezett irányban folyamatosan halad. Jól érvényesül az ellenzék kontroll szerepe: éles szemű, határozott hangú ellenzéket sikerült erre a ciklusra választani. Velük együtt, általában sikerül érvényesíteni a közgyűlési szándékokat, – ebből a közgyűlésből is kitűnt, hogy a város irányítását nem az esetlegesség, hanem az átgondoltság jellemzi. Persze nem azt jelenti, hogy nincsenek szakmai esetleg politikai viták, de ma úgy tűnik, hogy a városi és a szakmai érdekek mindenek előtt fontosabbak.

Nyugati Kapu



1999. július 02., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület