CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

,,Nincs politika politikai filozófia nélkül'

Lánczi András Konzervatív Kiáltványa

,,Fordulatra van szükség, a lélek és a gondolkodás fordulatára. A konzervatív gondolkodást nem a maradiság vagy a meglévőhöz való merev ragaszkodás különbözteti meg a nem konzervatív gondolkodású emberektől. Konzervatív gondolatok minden ember gondolkodásában fellelhetőek, de itt most nem erről van szó." - írja Lánczi András a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Politikatudományi Tanszékének vezetője, a Konzervatív Kiáltvány című munkájában, amelynek alapgondolatait fejtegette a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének rendezvényén szombaton Sopronban.

    Lánczi András szerint a politikai konzervativizmus kiutat kínál az emberek millióinak, akik bizonytalanok politikai döntéseikben, akik úgy érzik, hogy nincs eligazító pont a politika világában. Az erkölcs és a politikai racionalitás erejére is hivatkozva az ember lehetőségeinek, a világ állapotának, a valós emberi szükségleteknek végiggondolására biztatja olvasóit a szerző, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy őket saját politikai közösségük élesebb szemrevételezésére is késztesse
    Ugyanakkor Lánczi András szerint a kiáltvány nem pártprogramot jelent, hanem olyan politikai filozófiai meggondolásokon és észrevételeken alapul, amelyek nélkül egyetlen morális elveken nyugvó politikai rend sem lehet életképes. Lehet más premisszákból kiindulni, és más következtetésekre jutni, de egy koherens konzervatív nézetrendszer megkerülhetetlen - véli a szerző, aki a konzervatív paradoxon és politika, a rend és a természeti törvény, a közösség és nemzet, a vallás és konzervativizmus, a kapitalizmus és a globalizáció, a jólét, a hagyományok, az elvek és a valóság, Nyugat és Magyarország egymáshoz való viszonyát és bonyolult kapcsolatrendszerét elemezve mondja ki: ,, konzervatív fordulatra van szükség". Ugyanakkor Lánczi nem azonosul azokkal, akik a konzervativizmust kizárólag a tagadásra kívánják építeni. ,,A konzervatív ember nem engedheti meg magának, hogy jogos indulatai elragadják". Ehelyett átgondolt alapozásra, politikai filozófiára van szükség. Úgy véli, az egész politikai rendszernek az a legfontosabb hiányossága, hogy "nincs morális alapja, nincs hite, politikai hite a politikai igazságokban, csak jelszavai vannak, mint a jogállam, a demokrácia és az europaizáció".
    Lánczi állítja: Hogy nincs emberi kiteljesedés tudatos politikai részvétel nélkül, ezért a politika igenis fontos része kell hogy legyen az ember életének. Szerinte "egyetlen új állam vagy rendszer sem nélkülözheti az erkölcsi alapokat". Megjelenése óta a könyvet a mérsékelt konzervatív oldalon kedvező fogadtatásban részesítették, de a szerző szerint a politikai baloldal konzervatív válaszra nyitott része is fogékonyan reagált a kiáltványban megfogalmazottakra, míg az azzal szembehelyezkedők egy olyan konzekvens elvi álláspont megfogalmazását fedezhetik fel abban, amivel ugyan nem fognak egyetérteni, de amely legalább egy további, akár konstruktívvá válható vitának a kiindulópontját is jelentheti.
    Lánczi András a politikai filozófia fontosságát hangsúlyozza, amikor kijelenti:: ,, ahogyan nincs drámai mű szöveg nélkül, politika sincs politikai filozófia nélkül" .    Bátor írás Lánczi Konzervatív kiáltványa, amely szerint a valóság megismerésével és a tényleges igények felmérésével való foglalkozás a jelen egyik legfontosabb feladata, ugyanakkor nem a nyugati konzervativizmus majmolására van szükség, hanem, az azokkal való kapcsolatban olyan érvekre és nézőpontokra, amelyek a mai magyar politikai viszonyokból és a saját tapasztalatokból alakulnak ki.
    T.É.



2003. október 13., hétfő 01:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület