CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Napirenden és azon kívül az Erkel iskola

Napirenden és azon kívül az Erkel Iskola
Június 1-én életbe lép a lakbérrendelet

Hangos nemtetszés-nyilvánításuk közepette hagyták el a soproni városháza dísztermét az Erkel iskola tanárai és az oda járó gyermekek megjelent szülei a májusi rendes közgyűlés kezdetén, miután a képviselő-testület nem vette napirendre a közoktatási koncepció felülvizsgálatáról szóló sürgősségi indítványt. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester távollétében tizennyolc napirendi pont várt a városatyákra.
Az ominózus beterjesztést hat szocialista és Dr. Bolyky László független képviselő jegyezte. Előterjesztésük azt célozta, hogy a közgyűlés helyezze hatályon kívül az Erkel iskola bezárásáról szóló, egy hónapja elfogadott rendeletet. Javaslatukon ugyanakkor nem szerepelt Dr. Fülöp József, Hegyi Ferenc és Beck György aláírása. A sürgősségi indítvány napirendek közé sorolásához minősített többség szükségeltetett volna, amelyet azonban a javaslat nem kapott meg. A szülők képviselői a Nyugati Kapunak nyilatkozva elmondták: az iskola megszüntetését tartalmazó döntésről tájékoztatták az Oktatási Jogok Biztosát, aki levélben fordult a hivatalhoz, amelyben Aáry-Tamás Lajos ombudsman arra kérte a pogármestert, hogy a képviselő-testület tűzze ismételten napirendre a kérdést, és azon tegye lehetővé az ombudsman megjelenését is. Az Oktatási Minisztérium - az iskola szülői szervezetének panasza okán - levélben fordult a soproni önkormányzathoz, megfelelő tájékoztatást kérve a város közoktatási koncepciójáról. A szülői szervezet átadta lapunknak a Megyei Közigazgatási Hivatal állásfoglalását is, e szerint az intézmény megszüntetése nem tekinthető jogszerűnek, mert a döntés megszületése előtt a soproni önkormányzat nem kért szakvéleményt a megyei közgyűléstől, amelyre törvény kötelezné e tárgykörben. Továbbá a képviselő-testület nem fogadott el megszüntető okiratot sem, amelynek hiányában nem törvényes az iskola bezárása. Ez utóbbi két szempontról az egyebek napirendi pont keretében szólt Dr. Tölli Katalin aljegyző, aki elmondta, szakvélemény és a megszüntető okirat hiányában csak előzetes elvi jellegűnek tekinthető az intézmény bezárásáról hozott határozat. Az aljegyző szerint a szakvélemény beszerzését követően a testület elfogadhatja a megszüntető okiratot, amikor is véglegessé válik a döntés. Tengerdi Antal oktatási ügyekért felelős alpolgármester a közgyűlést követő tájékoztatón úgy vélekedett, a gazdasági helyzetből fakadó szükségszerű döntés nem változik már meg, megnyugvásra van szükség. Annál is inkább, mert közeledik a szeptemberi iskolakezdés, amelyre fel kell készülni. Az alpolgármester tájékoztatást adott arról, hogy az Erkeles diákokat a Gárdonyi Géza és a Lackner Kristóf Általános Iskola fogadja az új tanév kezdetétől, illetve a megszüntetésre kerülő iskola tantestületéből már csak két pedagógusnak kell állást találni. A képviselő-testület elfogadta a Lippai János Középiskola, Kertészeti Szakközépiskola és Kollégium további működéséről szóló előterjesztést is, amelynek értelmében az intézmény fenntartását további egy esztendeig vállalja a város.

Ágota Gábor gazdasági ügyekért felelős alpolgármester sürgősségi indítvány keretében tett javaslatot a közgyűlésnek megbízási szerződés kötésére, az elfogadott javaslat szerint az önkormányzat az ÁPV Rt.-vel szemben fennáló követeléseinek mihamarabbi teljesítésére szerződést köt a BRO Consulting Kft.-vel, amely hét százalékos sikerdíj fejében vállalja a százmilliós nagyságrendű tartozás rendezését. Tulajdonosi döntést igénylő napirendként, az Aranyhegyi Ipari Park Kft.-vel kapcsolatos előterjesztés elfogadásával a képviselő-testület meghatározta a park stratégiáját és fejlesztési koncepcióját.

A rendes közgyűlést követően a városatyák belefogtak a rendkívüli közgyűlés űlésébe, melynek egyetlen napirendjét a lakbérrendelet módosítása jelentette. Mint az ismeretes, korábban két hónapra felfüggesztette a testület a rendelet hatályba lépését, ezen idő alatt a Lakásbérlők Egyesülete (LABE) módosításokat nyújtott be a tervezettel kapcsolatban, amelyeknek jelentős részét beépítették a koncepcióba. Boros László szocialista képviselő szerint a LABE által javasoltakat nem méltányolta kellő mértékben a hivatal, mindazonáltal a módosított előterjesztés jobb, mint az eredeti. A majdem egyhangúlag elfogadott lakbérrendelet június 1-én lép hatályba.

Farkas Ciprián



2000. június 01., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület