CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Otthonteremtés - Székesfehérvár

Székesfehérvár "Otthonteremtő" programjának részeként letették az első 260 lakásos társasház alapkövét. A város az országban egyedülállóként dolgozott ki egy olyan konstrukciót, mellyel kedvező hitelfeltételek mellett lehet saját lakáshoz jutni.

Éhségsztrájk? - Fejér megye
Éhségsztrájkra készül Fejér megye 27 településének polgármestere. A három hátrányos helyzetű kistérség Sárbogárd, Mezőföld és Sárvíz már több ízben is fordultak segítségért a döntéshozókhoz, az itt élő emberek életminőségének javulása érdekében. Ha november 23-ig nem történik érdemi lépés az ügyben, a polgármesterek éhségsztrájkba kezdenek.

Termálfürdő - Pápa
Kétmilliárd forintból létesítettek termál-, és élményfürdőt Pápán. A pályázati pénzből és önerőből megvalósult beruházást idén augusztusban részben már átadták; a létesítmény október végére készül el. A fürdő 4 hektáros területét 2200 négyzetméteren borítja víz. Két héten belül elkészül a létesítmény fedett része is, amelynek nagymedencéjéhez kültéri kiúszó csatlakozik majd 500 négyzetméteres vízfelülettel. Ezenkívül sodrófolyosó, nyakzuhany, víz alatti masszázs és szauna is várja a vendégeket az új létesítményben.

Új műszer - Győr
A súlyos gerincferdülésben szenvedő gyerekek számára fejlesztettek ki egy új típusú, merevítő nélküli fűzőt, melyet a győri Petz Aladár Megyei Kórházban mutattak be. A Nyugat-dunántúli centrumként működő ambulancián hetente 4-5 fiatal kezelésére lesz lehetőség ezzel a módszerrel. Az új eszközt támogatók segítségével öt és fél millió forintért vásárolta meg az intézmény.

Pusztuló gesztenyések - Sopron
Csaknem kétharmadával csökkent a gesztenyések száma néhány év alatt Sopron környékén. Korábban a folyamat megállíthatatlannak tűnt, de sikerült - nemzetközi összefogással – olyan módszert kidolgozni, amelynek segítségével visszaszorítható a betegség és megmenthetők a fák. Viszont a módszer költséges és nem terjedt el megfelelően. Évről-évre kevesebb szelídgesztenye terem Sopron térségében, a fákat pusztító fakéreg betegség következtében. Ha a fertőzött fákat nem kezelik 4-5 év alatt teljesen elpusztulnak. Soprontól négy kilométerre Ágfalván található egy bemutató gesztenyés, ahol sikeresen kezelték a már beteg fákat. 1996-ban alakult meg az a kutató csoport, amely PHARE-pályázaton nyert több mint 3 millió forintból próbálja helyrehozni a gesztenyések romló állapotát.

Összevonás - Nyugat-Dunántúl
Levélben fordul Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. A szervezet azt szeretné elérni, hogy a tervekkel ellentétben ne vonják össze a következő évtől a 3 Nyugat-dunántúli turisztikai régiót. A szakemberek úgy érzik: a központosítással háttérbe kerülnek a turisztikai fejlesztések, holott épp ez az az ágazat, amelyben Magyarországnak óriási gazdasági lehetőségei vannak.

Védelem 2003 - Győr-Moson-Sopron megye
Szükséges és eredményes volt a Védelem 2003 igazgatási rendszer gyakorlatban való részvétel - állapította meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. A négy hétig tartó országos gyakorlaton a megyéből 23 szervezet válságkezelő szervei vettek részt, amelyek tagjai szimulált helyzetekben bizonyíthatták, hogy gyorsan és hatékonyan képesek reagálni ipari, vegyi vagy közlekedési katasztrófahelyzetekben.

Menedzserképzés - Szombathely
Műszaki menedzser szak indul jövő szeptembertől a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán. A képzés beindítását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is támogatja. Az erről szóló együttműködési megállapodást már aláírták a két intézmény vezetői. A szombathelyi főiskola vezetői már régóta szeretnék a pedagógus és a gazdasági szakok mellett a műszaki képzést is meghonosítani. Ennek első lépcsőfoka a Műszaki és Informatikai Intézet létrehozása volt. Most pedig együttműködés kezdődik a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Az uniós csatlakozás után a magyar felsőoktatás ún. kétciklusú rendszerré alakul át, így a Szombathelyen főiskolai diplomát szerzett hallgatók a műegyetemen folytathatják tanulmányaikat. A képzés első évfolyamára várhatóan 40 hallgatót vesznek fel.

Felújítás - Kehidakustány
Átadták a felújított Deák Kúriát a Zala megyei Kehidakustányban. A leromlott állapotú épület renoválását a Haza Bölcse születésének 200. évfordulója alkalmából végezték el. A település egész napos falunappal ünnepelte Kehidakustány legújabb nevezetességét.

Török kapcsolat - Nagycenk
Felfedező és tűzoltó parancsnok. Ezt a két foglalkozást választotta Széchenyi István két fia. Életüket és munkásságukat most kiállítás idézi fel a nagycenki múzeumban. A tárlat megnyitóján részt vett Aydan Karahan, rendkívüli és meghatalmazott török nagykövet is. A világ első keresztény vallású pasája, Széchenyi Ödön volt. A szultán 1880-ban azért adta a megtisztelő címet Széchenyi István kisebbik fiának, mert megszervezte a török tűzoltóságot. A tűzpasa munkálkodása óta van szoros kapcsolat a magyar és a török tűzoltóságok között. A tárlat egyik része a magyar és török tűzoltóságot megszervező Széchenyi Ödönt mutatja be. A terem másik oldalán pedig a felfedező, Széchenyi Béla utazásit és tudományos gyűjteményét ismerheti meg az érdeklődő.

Múzeumbarát város - Székesfehérvár
2003-ban Székesfehérvár nyerte el a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a "Múzeumbarát Önkormányzat" címet. A város azzal érdemelte ki az elismerést, hogy az elmúlt öt évben 44 millió forinttal támogatta az egyébként megyei fenntartású székesfehérvári múzeumot.




2003. október 17., péntek 18:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület