CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az országban és a Magyar Szocialista Pártban is 2004 az építkezés éve lesz

Tóbiás József MSZP pártigazgató sajtótájékoztatója Sopronban

Az MSZP Magyar utcai székházában sajtótájékoztatót tartott Tóbiás József országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt pártigazgatója, Kránitz László országgyűlési képviselő és Kalmár István alpolgármester.

A sajtótájékoztató a 2002. október 20-ai, az MSZP és SZDSZ által megnyert önkormányzati választás egy éves évfordulója kapcsán  került megrendezésre.


Tóbiás József, Kránitz László és Kalmár István

Kránitz Lászó bevezetőjében elmondta, hogy másfél évvel az országgyűlési és egy évvel az önkormányzati választások után érdemes mérleget vonni arról, hogy mi történt az elmúlt időszakban és mi várható a jövőben. Kifejtette: a megvitatás alatt álló jövő évi költségvetés meghatározza az önkormányzatok mozgásterét is, ezért kérték fel Tóbiás Józsefet, hogy tájékoztasson a párt és a parlameni tevékenység következő időszakáról.

A pártigazgató szerint  az országban  és a Magyar Szocialista Pártban is 2004 az építkezés éve lesz, amely időszakban a magyar társadalom 2002 és 2003-ban megteremtett jóléti intézkedéseit  és vívmányait  2004-ben meg kell őrizni. A magyar társadalomnak fel kell készülnie arra, hogy  az Európai Unióhoz való csatlakozást követően minél nagyobb lehetőségeket tudjon kiaknázni.

Tóbiás József három alaptételt határozott meg, amelyet a párt egyértelművé kíván tenni a magyar társadalom számára. Elsőként leszögezte, hogy amit az MSZP  a társadalommal közösen az utóbbi másfél évben megteremtett, abból nem vesz el. Kiemelve a nyugdíjasok helyzetét, tájékoztatott arról, hogy 2004-ben 8,5 százalékos nyugdíjemelés várható, amelynek kiszámítása  a választási ígéreteknek megfelelően figyelembe veszi a nyugdíjasok fogyasztási szokásait.
Másodikként az infrastrukturális fejlesztések beindítását jelölte meg a pártigazgató, a betelepülő cégek, hazai kis- és középvállalkozások működésének elősegítése és ezáltal a munkaerőpiac javítása, új munkahelyek teremtése érdekében.
A harmadik alaptétel az önkormányzatokra vonatkozik. A képviselő szerint nem válik hasznára az országnak, ha rémhírekkel lehetetlenítik el a kormány, a Parlament működését, hisz abban, hogy minden kormány a a legjobbat kívánja tenni a társadalom érdekében. Tudva azt, hogy az önkormányzati finanszírozás még mindig nem megfelelő, a politikus szerint a kormány szándéka  a források decentralizálása, az önkormányzatok helyben dönthessék el mire használják fel a rendelkezésre álló költségvetési keretet.
Az uniós kohéziós alapok megpályázhatósága érdekében, a kormányzati költségvetési koncepció szerint egy felülről nyitott alap áll majd rendelkezésre, így az önkormányzatok állami társfinanszírozás segítségével biztosíthatják a húsz százalékos önrészt. Tóbiás József külön kiemelte a Vásárhelyi tervet, az utóbbi tizenöt év legnagyobb vidékfejlesztési beruházási tervét, amelynek első lépcsőjében öt kelet-magyarországi megye víztározójának és gátrendszerének a korszerűsítése fog megvalósulni.

A párt tevékenységével kapcsolatban a pártigazgató véleménye szerint az uniós parlamenti választás nem befolyásolja a két évvel későbbi hazai nemzeti parlamenti választást, ugyanakkor azt kell bebizonyítania: a magyar társadalom érett arra, hogy értékeit, érdekeit megőrizve képviseletet adjon Európának. A magyar társadalomnak magának kell megoldania a saját problémáit, ugyanakkor nem tekinthet el a külső hatásoktól sem. A pártigazgató szeretné, ha a választások óta folyamatosan építkező párt  a társadalmi politikai programjait nem a Fidesszel, politikai ellenfeleivel vitatja, hanem a társadalommal méretteti meg. Tóbiás József szerint humanizmusra és a szolidaritásra épülő programra van szüksége az MSZP-nek, amelyet egy nemzetben képzel el, olyan szervezeti formában, amely ezt hitelesíti.

A Cyberpress kérdésére válaszolva Tóbiás József elmondta, hogy a pártvezetés  fiatalításának jó példája a szegedi és a soproni; álláspontja szerint ez nem generációs kérdés: az új feladatokra új emberekre van szükség, a kérdés az, hogy 2006-ig ez milyen mértékben fog megvalósulni.

Az Európai Unió alkotmányával kapcsolatban  Kránitz László kifejtette:  a négypárti konszenzus alapján Magyarorzság álláspontja az, a többi csatlakozó országgal, hogy  egyenlő tagként minden uniós ország képviseltethesse magát az Európai Bizottságban.

TSz.



2003. október 17., péntek 22:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület