CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A költségvetés módosítását fogadta a közgyűlés

A költségvetés módosítását fogadta el a Közgyűlés

Visszhívták a MIÉP bizottsági, illetve felügyelőbizottsági tagjait

Tizenkilenc napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a soproni közgyűlés, ami kiegészült továbbá egy sürgősségi indítvánnyal is. A képviselőtestület valamennyi előterjesztett határozati javaslatot elfogadta, köztük az említett sürgösségi indítványt is, amit Szász Lajos a Nemzeti Szövetség farkciójának tagja kezdeményezett, és amely a Közgyűlés bizottságaiba, valamint a gazdasági társaságok felügyelő bizottságaiba korábban delegált Magyar Igyzság és Élet Párt (MIÉP) tagjainak visszahívását kezdeményezte. Az indítványt a képviselőtestület a nyilvánosság kirekesztésével, zárt ajtók mögött tárgyalta, végezetül Nyikos Tivadart a MIÉP soproni szervezetének elnökét, az Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottsági, valamint a SIP Kft. felügyelő bizottsági tagságától, további három társát a SOFÉS Kft., a SIK Kft. és a Soproni Fürdőüzemeltető és Kereskedelmi Kft. felügyelő bizottsági taságától, a városatyák titkos szavazás útján megfosztották.

A közgyűlés megvitatta Gimesi Szabolcs polgármester által benyújtott előterjesztést, ami a város ezévi költségvetésének módósításra tett javaslatot. Az előterjesztő szerint a módosítást indokoltá teszik az elmúlt időszakban bekövetkezett központi pótelőirányzat változások, az intézmények szeptemberi feladatváltozásai és a Közgyűlés által hozott költségvetést érintő határozatok is. A polgármester előterjesztésében úgy vélte, hogy a város fizetőképességének megőrzése a feszített első féléves gazdálkodásnak köszönhető, ami egyben a költségvetés ingatagságát is jelzi. A második félév további erőfeszítéseket igényel az önkormányzat bevételelinek bizonytalansága miatt, ezért az előterjesztés csak legszükségesebb többletigényeket veszi figyelembe. A javaslat a működési kiadásokra több mint negyvenhat millió forintos többletigényt állapít meg, ami jobbára a költségvetési intézmények fenntartásához szükséges, ezen pontban rendelkezik a büdzsé módosítás a pedagógusok három százalékos bérfejlesztéséről is.

A közgyűlés elfogadta az okmányiroda létrehozására tett javaslatot. Ennek értelmében a jövőben egy több lépcsőben magvalósuló program keretében hozza létre az önkormányzat az okmányirodát, melynek illetékességi köre megegyezik a rendőrkapitányságéval, azaz negyven települést ölel fel. Január 1-től az iroda feladatává válnak az útlevél, a személyazonosító igazolvány, a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány, valamint 2001 január 1-től a járműtörzskönyv, a forgalmi engedély és a vezetői engedély ügyintézésével kapcsolatos teendők.

A polgármester előterjesztésben tájékoztatta a Közgyűlést az Állami Számvevőszék által végzett, a közelmúltban lezárult vizsgálat jelentéséről, amely több javaslatot is megfogalmaz. Gimesi Szabolcs ezek tükrében intézkedési tervet állított össze - ennek elfogadása nem igényelt közgyűlési döntést - amit szintén képviselők elé tárt. Az intézkedési terv rehdelkezik a prtfóliókezeléssel kapcsolatos személyi felelősség kérdésének a kivizsgálásáról, a képviselőtestületi tagok vonatkozásában.

A testület április 29-i ülésén is szerepelt a napirendi pontok között a Győri úti szennyvíztisztitó-telep kapacitásbővítésének a szükségessége, illetve technológiájának korszerűsítése, a téma szerdán ismét előtérbe került a Városháza üléstermében. A Polgármesteri Hivatal már benyújtott egy pályázatot "a főváros és a megyei jogú városok szennyvíztisztítási programja központi költségvetési támogatás" igénybevételére, ami sikerrel zárult. A központi forrásból így háromszázötvenhét millió forintot nyert el a város, ami a teljes beruházás húsz százalékát fedezi. A közgyűlés a vállalt saját forrást ebben az évben nem tudta biztosítani a beruházáshoz. A képviselőtestület az előterjesztés elfogadásával felkérte a polgármestert, hogy a saját forrás előteremtése érdekében, az egyéb állami pénzalapok elnyerésére vonatkozó pályázatokat állítsa össze, és azokat a határidők figyelembevételével nyútsa be.

A Közgyűlés 1996 tavaszán fogadta el az egészségügyi alapellátás fejlesztési tervét. A mostani előterjesztés bemutatta az akkori célkitűzések megvalósulását, a város egészségügyi alapellátásának jelenlegei helyzetét. Ezen túlmenően a javaslat megerősítette a helyesnek és időtállónak mutatkozó folyamatokat, ám a felgyülemlett tapasztalatok és a környezetben végbement változások folytán, új fejleszetési irányokat és további feladatokat határozott meg.A Payer Erzsébet alpolgármester asszony által előterjesztett munkaterv szerint, mivel a soproni háziorvosi szolgálat nem terjed ki Sopronkőida és Balf városrészre - az ott élők így máshol részesülnek alapellátásban - a jövőben ezen falvak lakóit, a soproni önkormányzattól kapott megbízással rendelkező orvosok lássák el. A koncepció a felnőtt- és házi orvosellátás területén egy új körzet kialakítását feltételezi. A gyermekorvosi ellátást érintve nem lát szükségesnek a munkaterv hasonló intézkedéseket, ám elengedhetetlennek nevezi a gyermekorvosi körzetek újraszabályozását a városon belül. A képviselőtestület hosszas vitát követően a munkaterv minden pontját elfogadta.

Hasonlóképpen járt el a Közgyűlés - utolsó napierendi pontként - az Ifjúsági és Sportminisztériummal kötendő megállapodást célzó előterjesztéssel kapcsolatban is. A minisztérium és a város együttműködésének léterjötte után újabb lehetőségek állhatnak az Önkormányzat rendelkezésre, a város sportkoncepciójában meghatározott feladatok ellátására és megvalósítására.

Farkas Ciprián



1999. október 04., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület