CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Megállapodás - Győr
2005 végéig szóló beszállítói keretszerződést kötött a Rába járműipari Alkatrészgyártó Kft. az angol Terex Benforddal. A megállapodás értelmében a győri cég fémszerkezeti termékeket szállít a világ egyik vezető építő- és földmunkagép gyártójának. Az üzlet értéke jövőre elérheti az egymilliárd forintot.

Új konzul - Szentgotthárd
A feladatok megoldásánál lokálisan kell tevékenykednem és globálisan kell gondolkodnom - mondta Marko Sotlar az újonnan kinevezett szentgotthárdi szlovén főkonzul a Vas megyei közgyűlés elnökével folytatott bemutatkozó beszélgetésén. A találkozón részt vett Szlovénia magyarországi nagykövete is.

Napkollektorok - Zalaegerszeg
Felavatták Zalaegerszegen az 58 családnak otthont adó, mediterrán stílusban épült Dél Hercegnőjét. A társasház egyik különlegessége, hogy kétszáz négyzetméter nagyságban napkollektorok fedik, amelyek biztosítják a lakók éves melegvízszükségletének mintegy 70 százalékát. Magyarországon a zalaegerszegi épület az egyetlen ekkora felületű napkollektorral rendelkező lakóház. A ház beruházója nagy gondot fordított a külső megjelenésre is. A Dél Hercegnőjének ékszerei a Zsolnay porcelángyár 150 éves évfordulója előtt tisztelegnek.

Nincs MTV - Felvidék
A UPC szlovákiai képviselete egy október eleji struktúraváltás eredményeként több felvidéki településen megszüntette a közszolgálati Magyar Televízió egyes programjának sugárzását. A döntés főként olyan falvakat és kisvárosokat érint, ahol nincs helyi kábelhálózat.

Jubileum - Szentkirályszabadja
Kettős jubileumot ünnepel a Magyar Honvédség Szentkirályszabadján állomásozó Bakony harcihelikopter ezrede. 45. éve alakult meg a jogelőd 86. repülőszázad és 25 éve állították rendszerbe az első MIG-24-eseket. A harcihelikopter ezred külön bemutatóval készült az ünnepségre. 1958-tól napjainkig közel 250 ezer órát repültek a katonai szakzsargon szerint hajózóknak nevezett pilóták, akik közül az aktívakat és a veteránokat is köszöntötték Szentkirályszabadján. Az ünnepsége szó esett a leépítésről is: a minisztérium döntése szerint ugyanis 2004-től megszűnik a Szetkirályszabadján a repülőezred, jelenleg ennek előkészítése folyik.

Deák-szobor - Hévíz
Felavatták Hévízen Deák Ferenc köztéri szobrát. Marton László Kossuth- díjas szobrászművész munkája 10 millió forintjába került a városnak. Az alkotás civil emberként jeleníti meg a haza bölcsét. Az ünnepségen Hankó-Faragó Miklós az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára Deák Ferencről szólva kiemelte: Ő az egyedüli, akinek megítélésében nincsenek kételyek. Mint mondta toleranciája, elvhűsége és kompromisszumkézsége, a mai kor számára is követendő példa. Az alkotó szerint szobra derűt és rendíthetetlen nyugalmat sugároz, mely tulajdonságok a haza bölcsét is jellemezték.

Pusztuló gesztenyések - Sopron
Csaknem kétharmadával csökkent a gesztenyések száma néhány év alatt Sopron környékén. Korábban a folyamat megállíthatatlannak tűnt, de sikerült - nemzetközi összefogással – olyan módszert kidolgozni, amelynek segítségével visszaszorítható a betegség és megmenthetők a fák. Viszont a módszer költséges és nem terjedt el megfelelően. Évről-évre kevesebb szelídgesztenye terem Sopron térségében, a fákat pusztító fakéreg betegség következtében. Ha a fertőzött fákat nem kezelik 4-5 év alatt teljesen elpusztulnak. Soprontól négy kilométerre Ágfalván található egy bemutató gesztenyés, ahol sikeresen kezelték a már beteg fákat. 1996-ban alakult meg az a kutató csoport, amely PHARE-pályázaton nyert több mint 3 millió forintból próbálja helyrehozni a gesztenyések romló állapotát.

Államfők - Győr
Árpádtól (Göncz) Árpádig címmel nyílt különleges kiállítás Győrött. A magyar államfőket bemutató tárlatot eddig közel százezren látták Magyarországon, de a szervezők nagy álma, hogy mielőbb eljusson az amerikai és az ausztrál magyarokhoz is a színes történelmi áttekintés.

Gázláng - Sopron
Sopronban  a kisszínpadi bemutatók sorát az idei évadban a Gázláng című angol darab nyitotta. A főbb szerepeket Nagy-Kálózy Eszter és Szilágyi Tibor alakítják a századforduló Angliájában játszódó műben, amit sajátos módon rendezett meg Molnár György. A soproni előadásba szinte belecsöppennek a nézők.

Szerzetes nővérek - Szombathely
1949 őszén 70 szerzetes ápolónővért hurcoltak el a szombathelyi kórházból. Az akkori rendszer ugyanis nem tűrte el a rendeket, így az Annunciáta Szerzetes Ápolónővérek munkájára sem tartottak igényt. Most, 54 évvel később egy emléktábla avatással emlékeztek rájuk a Markusovszky Kórházban.

Megszépül a múzeum – Brennbergbánya
Megújul a Bányászati Emlékmúzeum Brennbergbányán. Az egykori bányásztelepülés történetét bemutató tárlat a soproni Handler Nándor Szakképző Iskola tanulóinak segítségével szépül meg. A ’60-as években nyílt múzeumban a bányászat történetét, az itt élő bányászok mindennapi életét, egykori használati tárgyait ismerheti meg az érdeklődő. Az épület és a kiállított emléktárgyak állagmegóvási munkálatai a napokban befejeződnek, a kiállítás október végétől ismét látogatható.

Termálfürdő - Pápa
Kétmilliárd forintból létesítettek termál-, és élményfürdőt Pápán. A pályázati pénzből és önerőből megvalósult beruházást idén augusztusban részben már átadták; a létesítmény október végére készül el. A fürdő 4 hektáros területét 2200 négyzetméteren borítja víz. Két héten belül elkészül a létesítmény fedett része is, amelynek nagymedencéjéhez kültéri kiúszó csatlakozik majd 500 négyzetméteres vízfelülettel. Ezenkívül sodrófolyosó, nyakzuhany, víz alatti masszázs és szauna is várja a vendégeket az új létesítményben.



2003. oktĂłber 21., kedd 12:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület