CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Emelkedik a közoktatás normatív támogatása

Emelkedik a közoktatás normatív támogatása
Beszélgetés Tengerdi Antal alpolgármesterrel


A helyhatósági választások óta több mint egy esztendo telt el. Tengerdi Antal alpolgármesterrel a feladatokról, illetve a közelgo költségvetési viták kapcsán a jövo évi lehetoségekrol beszélgettünk.

- Az önkormányzatnak az elmúlt egy esztendoben mennyiben sikerült megvalósítania céljait, illetve mi az, amivel adós maradt?

- Az egyik legnagyobb feladatot az egészségügy jelentette, ezen belül a kórház. Még a választásokat megelozo idoszakban megfogalmaztuk, hogy a kórház jövojével kapcsolatban biztonságos helyzetet szeretnénk teremteni. Nyugodtan kijelenthetem, ez megtörtént. A szociálpolitikával kapcsolatban elmondható, a város ezen a területen is biztonságban van. Jelentos átszervezésre nem volt szükség, inkább a szintentartást céloztuk meg. Úgy érzem, a költségvetési harcok ellenére sikerült. Azért azt meg kell említeni, hogy a nagylózsi szociális otthont megyei gondozásba kell adnunk. Az egyezteto tárgyalások jelenleg folynak. Valószínusítheto, ezentúl nehezebben tudunk idoseket elhelyezni az intézménybe. Ezért kompenzálás gyanánt erosítjük a házi szociális gondozó szolgálatot. A tervekben szerepel az idosek átmeneti otthonának létrehozása, itt hétközben tartózkodhatnának az idos emberek, a hét végén pedig gondozói segédlettel maradhatnának. A közoktatás területén már három éve látható volt, hogy a csökkeno gyermeklétszám miatt problémák adódhatnak. Egy általános iskolával több van, valamit tenni kell, de nagy a lakossági ellenállás. Megalkottunk egy közmuvelodési rendeletet, amely egységes szabályozást biztosít. Erre nagy szükség volt.

- Az ellenzék hogyan állt hozzá a különbözo feladatokhoz?

- Soraikban jól képzett szakemberek foglalnak helyet, tele vannak ötletekkel, de más irányokban gondolkodnak. Az elmúlt egy esztendoben, amikor ezek az irányok nem egyeztek meg, akkor bizony kaptunk boven... Ugyanakkor sok esetben tudtunk együtt dolgozni, jó példa erre a közoktatási koncepció.

- Az Önhöz tartozó területeken mennyiben érezheto a Globex-ügy hatása?

- A közvetlen veszteség vagyonvesztést is eredményezett, de nem ez érintett érzékenyen minket, hiszen ha a vagyon valahol le van téve, az jövedelmez. A költségvetés összeállítása nehéz volt, mert hiányzott az a négy-ötszázmillió forint, ami a vagyon hozadéka lett volna. Jó esélyünk van arra, hogy ebbol valamit visszaszerezzünk. Könnyebb lenne a helyzetünk, ha több ipart tudnánk idetelepíteni, hiszen annyi adót szedünk be, mint Pápa, holott az feleakkora város, mint Sopron. Városunk adófizetoi túlnyomórészt közalkalmazottak, valamint alacsony béru vállalkozók.

- Jövore több vagy kevesebb pénzre számíthat a közoktatás, a közmuvelodés, az egészségügy?

- Továbbra is a szintfenntartásra törekszünk. A közoktatásnál várhatóan emelkedik a normatív támogatásunk, s ez elsosorban a kollégiumok esetében hoz érezheto változásokat. Kérdéses a Lippai János iskola helyzete, hiszen az ott végzett munkára szüksége van a városnak, de a költségekbol muszáj lefaragni. Amennyiben ez sikerül, akkor az ideinél biztonságosabban muködhetnek jövore az intézményeink.

Farkas Ciprián



1999. november 25., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület