CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

"Kultúrával a Nyugat kapujában 2000"

"Kultúrával a Nyugat kapujában 2000"
Fertõendréd dinamikusan fejlõdik
 
 

Németh Alajosné egy három évvel ezelõtti idõközi választást követõen került Fertõendréd polgármesteri székébe. A község elsõ emberét az azóta eltelt idõszakról, valamint távlati terveikrõl kérdeztük.

- Az önkormányzat képviselõ-testületének tagjaként volt némi rálátásom a község életére. Polgármesterként célul tûztem ki a szennyvíz-beruházás mielõbbi befejezését, valamint a régóta húzódó ügyek végleges lezárását, továbbá a közterületek rendbetételét és a közösségi élet élénkítését. Nos, azóta egyebek mellett befejezõdött a szennyvízcsatorna építése. A község csinosítása a pályázati lehetõségek rendszeres igénybevételével, az újonnan felvetõdött igényekkel folyamatosan zajlik. A Phare CBC pályázatán nyert 2,3 millió forintból a közterületeken pihenõparkokat alakítottunk ki. Ezek egyben az átutazó kerékpáros turizmust is szolgálják, de a község lakosságának komfortérzetét és javítják. Egy százméteres járdaszakasz építéséhez az önkormányzat biztosította az anyagot, a lakók pedig társadalmi munkájukkal járultak hozzá a kivitelezés sikeréhez. Megkezdõdött a közút rendbetétele is, a Petõfi utca alapozása megtörtént. A fõbb közlekedési csomópontok kiépítéséhez, korszerûsítéséhez újra pályázati pénzeket szeretnénk igénybe venni. A Soros Alapítvány községi egészségterv pályázatán 529 ezer, az Egészségügyi Minisztérium Szív- és érrendszeri megbetegedések megelõzésére kiírt pályázatán a helyi Vöröskereszt alapszervezet 335 ezer forintot nyert. Terveink szerint ezen összegekbõl edzõpályákat építünk, majd ezek felszerelését vásároljuk meg tavasszal. Ezzel a lakosság sportolási lehetõségeit kívánjuk bõvíteni, az egészséges életmód elsajátításához adunk segítséget. Pályáztunk még kisiskolásaink támogatására, óvodagaléria kialakítására, sportrendezvényekre, valamint a népfõiskolai programsorozat folytatására. Két utóbbit a megyei közgyûlés támogatta.

- Milyen gazdasági terveik vannak a 2000-es évre?

- Gazdálkodásunk legnagyobb kötelezettsége a közintézmények fenntartása. Tovább folytatjuk a közmûépítések során tönkrement utak felújítását, a szennyvízcsatorna-hálózat bõvítését, keressük a csapadékvíz elvezetésének megoldását. Az önkormányzati épületek felújítását, a nyílászárók cseréjét sem odázhatjuk tovább. Mivel költségetésünk szûkös, ismételt pályázatokat indítunk útjukra.

- Kik segítik munkáját?

- A képviselõ-testület tagjain kívül a lakosság a jobbkezem, de hathatós munkát végez az aktívan mûködõ sportkör és a Vöröskereszt. Mérhetetlenül sokat segítenek a nyugdíjasok, bátran támaszkodhatok az újjáalakult tûzoltóegyesületre, de a fiatalság is kiveszi részét a tennivalókból. Köszönet a Népfõiskola szervezõinek, akik kiváló, nagy érdeklõdésre számottartó programokat állítanak össze évrõl évre.

- Milyen kulturális rendezvényekre készülnek?

- Elsõsorban a Millennium méltó megünneplésére készülünk, de nem marad el a szokásos falunapi majális sem. Aktív résztvevõi leszünk a "Kultúrával a Nyugat kapujában 2000" rendezvénysorozatnak. Augusztusban szeretnénk megtartani az Endrédrõl elszármazottak találkozóját.

Visztai Juli



2000. január 18., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület