CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Ettől eddig, attól addig
Kispál koncert, Hangár (Sopron), 2003. október 24.

Nem így képzeltem el ezt a hétvégét, de húgom a hét közepén bejelentette, hogy október 24-én Kispál-koncertre megy. Közöltem vele, hogy én az előző pénteken voltam az ELTE-TTK gólyabál keretében egy hasonló produkción, de aztán megmondta a helyszínt is: Sopron. Ezt így már nem lehetett kihagyni.

A honlapon a kezdés kilencre volt kiírva, rutinosan tízre mentünk, Kispálék pedig rutinosan tizenegykor kezdtek. Tízkor ugyanis még csak néhány ember kószált a Hangárban. Egy pillanatra megijedtem, hogy nem is leszünk többen, elvégre a beugró elég húzós volt (1.300 Ft – idén voltam már feleennyiért is Kispál koncerten), de nem, amíg mi bőszen csocsóztunk, újabb és újabb embertömegek érkeztek. Azonban a társaságon kívül, akivel mentem a koncertre, összesen öt ismerőssel találkoztam. Hol vannak már azok a régi idők, amikor a Hangárban (illetve még előtte, amikor Westnek hívták) egy-egy Kispál koncert alkalmából tele volt ismerősökkel. Ezt meg is beszéltük Szilvivel, a legrégebbi jelenlévő kispálos ismerősömmel. Aztán egyszercsak megjelent Lovasi András, dideregve egy kabátban, és lehetett sejteni, hogy nemsokára lesz valami.

Közel két órás koncertet adtak, amiből fél óra csak a ráadás volt. Egy pillanatig azt hittem, hogy csalódnom kell abban a régi hírben, miszerint kisebb klubokban sokkal szívesebben lépnek fel, mint nagy koncerteken. A koncert közepe felé ugyanis Lovasi bejelentette, hogy elment a kedve az egésztől, és most vagy nagyon elszúrják, vagy néhány lassabb számot játszanak. Aztán Lecsó (Leskovits Gábor) eljátszott "egy számot a kislányról" (a november 7-én utoljára koncertező Pál Utcai Fiúk együttesének egyik száma). Majd néhány lassabb szám után ismét felpörgött a hangulat, mind az együttes mind a közönség részéről. Az "Autóm és én", a Levesek készülnek porból és a Kicsit szomorkás egyaránt terítékre került.

A közönség... Volt benne valami furcsa. Nem az, hogy kevés nálam idősebb ember volt jelen – pedig az együttes már több mint egy generáció zenekara, a PECSA-s születésnapi koncerten egy édesapa a hatéves fiával volt kint. Nem is az, hogy egy csávó közölte, szétveri a képemet – mindezt azután, hogy a pogozó tömeg nekilökött a hátának. Nem is az a másik srác, aki berúgva egyfolytában beleordított valamelyik mellette álló lány fülébe. Nem is a micisapkás lányokkal volt a gond – bár diszkós öltözék szerintem nem illik egy ilyen koncerthez, pláne nem a legelső sorban állókhoz. Az egészben együtt volt valami furcsa, amit talán úgy lehet megfogalmazni, hogy hiányzott belőle az összhang…

Hirtelen véget ért a szám, Lovasi bejelentette, hogy "Ennyi elég lesz ma este", majd levonultak a színpadról. Néhány percnyi – igaz, elég nehézkes - tapssal sikerült őket visszacsalogatni, s következett a több mint fél órás ráadás. Le a kalappal előttük, már csak a ráadás miatt is megérte volna eljönni az egész koncertre – s nem csak a számok, hanem az előadásmód miatt. Eljátszották a 0 óra 2 percet, a Ha az életbent, s a közönség által kért néhány szám (Disznók tánca, Nem fáj, Hang legyen és fény) mellett felcsendült a "Kinn állok a ház előtt" kezdetű dal is, amelyet eddig csak egy, azaz egyetlen csendesülős koncerten hallottam, na meg az albumukon.

Bacsi



2003. október 26., vasárnap 17:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület