CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

,,Amiről az utódok sem feledkezhetnek meg"

    ,,Hálával és büszkeséggel köszöntjük Sopron hű magyar és német népét" -írta 1921 december 17-én a Sopronvármegye ,,rendkívüli kiadása" címlapján, amelyen az 1921-es soproni és Sopron környéki népszavazás eredményét közölte.

    Az utódok nem felejtenek, s a sorsfordító történelmi esemény nyolcvanadik évfordulója alkalmából Sopron és térsége a Civitas Fidelissima-a leghűségesebb Város hűségének napján kiadott kormányrendelet szerint köztéri alkotásokkal gazdagodott. Hűség emlékművek idézik az 1921-es esztendőt Ágfalván, Balfon, Fertőbozon, Fertőrákoson, Harkán, Kópházán és Nagycenken, amelyek sorában nem kevésbé méltó helyet foglal el a tegnap Bánfalván avatott emlékhely.
    A hajdani nagyközség Fő terén felavatott, megáldott, illetve megszentelt alkotás több egy emlékműnél, hiszen a köztéri alkotáshoz a környezetét is ,,hozzáalakították" annak tervezői. Így a fehér oszlopon nyugvó arany fényű országalma a kettős kereszttel egy jelképes üzenetet hordozó feliratos márványhíddal, parkkal és padokkal körülvéve a hűség mellett azt is üzeni  a Bánfalvára betérőknek, hogy a többnemzetiségű település ünnepeiben és mindennapjaiban a Szent István-i gondolatok és szándékok szerinti életvitel követése példáját kívánja felmutatni. Mindezt Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület elnöke mondta köszöntőjében, amely az ünnepségre érkezők mellett a megjelent polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek is szólt.

    A bánfalvi emlékhelynél avató beszédet Dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó, a Soproni Városzépítő Egyesület alelnöke, múzeumigazgató mondott.

,,Emlékeznünk kell minden történelmi eseményünkre, legyen az pozitív kimenetelű, vagy negatív –mind a kettőre egyaránt. A rosszra azért kell emlékeznünk, hogy annak tanulságait levonjuk, és kivédjük a jövőben a bajokat, a szép és dicsőséges eseményekre pedig azért, hogy azokból erőt merítsünk országépítő tevékenységünkhöz." - mondta a szónok, aki beszédében ismertette a 82 évvel ezelőtti történelmi eseményeket: a trianoni békediktátumot és annak a térséget érintő következményeit, hőseit és hőstetteit, és a népszavazás eredményét.
,,Tiszteletet érdemelnek azok, akik kivívták Magyarország történetében az egyetlen, hovatartozást eldöntő népszavazásnak a kiíratását és lebonyolítását." - mondta az alelnök asszony.
,, Nagyon szép az emlékezet, amit az ember lelkében, gondolataiban magában hordoz, de külső jeleire is szükség van. Bánfalva ebben is példát mutat, hiszen itt van ez a csodálatos kis színfoltja a városnak, az országalmával és a rajta olvasható felirattal. Aki emléket állít, virágot, fát növényt ültet, mindenképpen emlékezik a múltra, tiszteli a múltat, és aki becsüli, értékeli és tiszteli a múltját, annak jövője is van."- szólt az egybegyűltekhez a szónok.
,, A két ősi templom metszéspontján felkiáltó jelként a hűség oszlopaként áll az emlékmű hangzott el az emlékmű felszentelését és megáldását követően, amelynél egy-egy cserép virággal rótta le tiszteletét Ágfalva, Nagycenk, Kópháza, Fertőboz polgármestere, Bánfalva egy lakója, Sopron Megyei Jogú Város nevében Hanzséros Ágnes címzetes főtanácsos, továbbá Ivanics Ferenc, országgyűlési képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, Csonka Tivadar, Molnár Ágnes,  Varga Gyula önkormányzati képviselők.
    A rendezvényen szót kapott Ivanics Ferenc, aki beszédében nemes gesztusnak nevezte a polgári kormány emlékművek állítását ösztönző 2001. évi adományát, ugyanakkor a magyarság jövőbe vetett reményéről és az emlékezés szükségességéről is szólt.
    Az ünnepséget követően Sopron és környéke közelmúltban elkészült, 1921-es népszavazás emlékműveit és emlékhelyeit bemutató képkiállítás nyílt meg a Bánfalvi könyvtárban.
    Az ünnepségen közreműködtek a Fenyő Téri Általános Iskola tanulói, a Bánfalvi Kórus, a Fesztivál Rézfúvós Együttes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni csoportja. Az emlékhely létrehozói: Az építészeti tervezés az A2 Építészeti Kft., Fekete Szilárd, Kirádi Rita, a kivitelezés-kőmunkák a KÖH Soproni Építésvezetősége, Weinacht József, Faragó János. Az önkormányzat részéről beruházó Hackl Miklós.

T.É.



2003. október 27., hétfő 01:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület