CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Fejlesztések egy határokat átlépő régióban

Kultúra és turizmus
Fejlesztések egy határokat átlépő régióban


Az elmúlt héten a Phare-CBC program keretében Sopron várossal közösen szemináriumot rendeztek a Sopron-Fertő-tó régióban lehetséges kultúrturisztikai fejlesztések lehetőségeiről. Az alkalmon, melyen idegenforgalmi, kulturális és gazdasági szakemberek, valamint a körzet polgármesterei vettek részt, Walter Czerny (Bécs), a kulturális turizmus szakértője és dr. Szemrédi József (Budapest) idegenforgalmi szakértő fejtette ki a témáról nézeteit.

Bevezetésül értékelték a kulturális programokat a régió identitása, gazdasága és különösen turizmusa szempontjából.

Tanulmányesetként bemutatták a Yorvic Centert, a Tiroli Ünnepi Játékokat és az Út és munkamúzeumot a Grossglockneren.

Ezután vették sorra a Sopron-Fertő-tó kultúrrégió erősségeit és gyengéit. Szóba kerültek a zenei örökségek, a természeti értékek, a környék klimája, a jó megközelíthetőség, e pozitívumokkal szemben az infrastruktúra "kisüzemi" jellege, az igazi marketing tevékenység hiánya, a magyar-osztrák határ megléte, a téli turizmus kihasználatlansága.

Az előterjesztések folyamatosan átalakultak beszélgetéssé, melynek során a megjelentek építően kiegészítették az elmondottakat. Ennek során az előnyöket tovább sorolva megemlítették a régió lakosságának emberi nyíltságát a vendégekkel szemben, a konferencia- és a borturizmus potenciális lehetőségét is. Felvetődött, hogy Sopron többek között a "fogászok városa" is, melyet kulturális vonatkozásban is ki lehetne használni (múzeum, stb.).

A jelenlévők a kulturális turizmus kockázatait is felvetették. Nézetük szerint a jelenlegi kínálat túlzott, emellett a kereslet visszaesett. Emlékeztettek a turizmusnak az árszinvonalra gyakorolt hatására. Érdekes megjegyzés volt, hogy az igazán jó döntéseket a gyermekek hozzák, ezért jobban oda kellene figyelni az ő észrevételeikre is. Fontos megjegyzésként elhangzott, hogy a kulturális turizmus bármilyen lehet, csak unalmas nem.

Jó tanácsot kaptak a résztvevők egy kulturális tervezet kiépítéséhez, az ötlettől kezdve egészen a megvalósulásig és a folyamatos üzemeltetésig. Befejezésül egy 2001-ben megvalósítható Liszt-fesztivál lehetőségéről, annak az osztrák és a magyar oldalon történő megvalósításáról és részleteiről folytattak eszmecserét.

Valtinyi Gábor



1999. szeptember 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület