CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Inflációs cél - Győr
Járai Zsigmond szerint továbbra is tartható az euró 2008-as magyarországi bevezetésének határideje. Ehhez azonban gyökeres gazdaságpolitikai változásokra lesz szükség. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Győrött kijelentette: két éven belül sikerülhet 4 százalék alá csökkenteni az infláció mértékét.

Új munkahelyek - Celldömölk
80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Munkaerőpiaci Alapból a celldömölki Cellbánbau Kft. A cég fél éve vette meg a felszámolás alatt álló Kermodul telephelyét. Az asztalos és vasipari termékeket, üzletberendezéseket, illetve és egyedi fa bútorokat is gyártó üzem a sikeres pályázatnak köszönhetően 60 új munkahelyet teremtett a Kemenesalján. A jövőben korszerűsítik a festéküzemet és a zsírtalanítót. A kft. emellett pályázni szeretne vasipari gépek beszerzésére is. Ha a cég profilja bővül, a tervek szerint még több dolgozót foglalkoztathatnak majd.

Népszavazás - Szentgál
Még nem tűzte ki a szentgáli önkormányzat a  hulladéklerakóról szóló népszavazás időpontját. A Veszprém megyei községben előreláthatóan december hetedikén döntenek, addig pedig szakemberek tájékoztatják a lakosságot a hulladéktározó hatásairól. A Szentgál külterületén tervezett Észak-Balatoni Környezetbarát Hulladékkezelő Veszprém megye 162 településének szemételhelyezési gondját oldaná meg.  Ha a bakonyi település lakói megszavazzák, akkor 6 és fél milliárd forintból megépül a lerakó a település határában. A beruházás költségeinek felét az Európai Unió biztosítja.

Hó-károk - Sopron
Komoly károkat okozott a Sopron-környéki kiskertekben és gyümölcsösökben az elmúlt pénteken hullott nagy mennyiségű hó. A városra és környékére egy nap alatt 20-25 centiméteres vizes hó hullott. A hirtelen jött csapadék súlyát nem bírták el a gyümölcsfák és a díszfák, így rengeteg növény szenvedett károkat. A Soproni Tűzoltóság jelentése szerint az elmúlt napokban 3 autóval folyamatosan tisztították az utakat; az egységek több, mint 50 helyszínre vonultak ki. A letört gallyak két autót rongáltak meg és egy könnyebb személyi sérülés is történt. A munkálatokban a város lakossága is részt vett.

Kevesebb turista - Balaton
Az idei turisztikai szezont értékelte közgyűlésén a Balatoni Regionális Idegenforgalmi bizottság. Az adatok összesítése után kiderült: a német vendégforgalom közel 10, míg a belföldi 5 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. A fizető vendégszolgálat már 1992-től visszaesett, a magyar tengernél a szakemberek szerint csak a magas színvonalú szállások keresettek. A Regionális Idegenforgalmi bizottság most egy olyan munkacsoportot állított fel, amely a problémákat mind helyi, mind pedig regionális szinten kezelni szeretné.

Víztározók - Zala megye
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 45 millió forintos támogatásával 2 új víztározót adtak át a Zala megyei Egeraracsán. A kettős tórendszer főként a település mezőgazdaságában tölt majd be jelentős szerepet. Az építkezéshez a falu önkormányzata 15 millió forintot biztosított.

Útjavítás - Veszprém
Nincsenek a közlekedésre veszélyes úthibák Veszprém megyében. A megye úthálózatának csaknem egy negyedét felügyelő tapolcai közútkezelő a kátyúzásra szinte a teljes keretét kimerítette már. Az önkormányzatok sem tudtak a településeken nagyobb útfejlesztéseket végrehajtani, sok helyen a kisebb javításokra sem volt elegendő pénz.

Megújul a zsinagóga - Pannonhalma
30 millió forintra lenne szükség a pannonhalmi zsinagóga teljes rekonstrukciójához. Az épületet a Karzat Kulturközpont Alapítvány próbálja megmenteni. Egy most megnyert pályázat forrásai teszik lehetővé, hogy a zsinagóga kívülről megszépüljön.

Megújul a bástya - Sárvár
Felújították a sárvári Nádasdy-vár egyik bástyáját. A munkálatok hét hónapig tartottak, a beruházás költségei meghaladják a hatvan millió forintot. A sárvári reneszánsz várkastély harminc évvel ezelőtti felújításakor a bástyákra kevesebb pénz jutott, de idén márciusban a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak köszönhetően elkezdődhetett az ötös számú bástya rekonstrukciója. A teljes bástyarendszer és a várfalak felújítására most a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal közösen pályázik az önkormányzat. Hogy a pályázat sikeres lesz-e az jövő tavasszal derül ki. A sárváriak szeretnék ha a teljes felújítás 2005 végére megvalósulna.

Bányász emlékpark - Bakonycsernye
Bányász emlékparkot hoznak létre a Fejér megyei Bakonycsernyén. A parkban a nyolcvan esztendeig üzemelő szomszédos balinkabányának és az ott dolgozóknak szeretnének emléket állítani. Az emlékhelyre főként olyan tárgyakat és jelképeket menekítenek át, melyek a bányász szakmakultúrára jellemzőek.

Ereklye - Dunakiliti
Batthyány-Strattmann László-ereklyéjével gazdagodott a neves gyógyító szülőfaluja, Dunakiliti. Az idén boldoggá avatott szemészorvos csontereklyéjét a szigetközi község katolikus templomában helyezték el. Az ereklyetartót a dunakiliti születésű Varga Lajos esztergomi plébános ajándékozta a templomnak, az emlékoltárt pedig a falubeliek állították. Az ünnepi misét Pápai Lajos győri megyéspüspök celebrálta. A szertartáson részt vettek Batthyány-Strattmann László leszármazottai is. A szemészorvos születésének 133. évfordulóján mellszobrot is avattak a településen. A közadakozásból készült szobor mintája Németh Mihálynak a szombathelyi Székesegyházban lévő alkotása.

Szurikáta kölykök - Veszprém
Túlélték a kritikus időszakot a szurikáta kölykök Veszprémben. A 3 csöppség pár hete látta meg a napvilágot a veszprémi állatkertben, az év elején Hollandiából idekerült szülők utódaként. A kezdetben félénk kicsinyek most már a nagyközönségnek is megmutatják magukat.

Euroliga - Sopron
Hazai pályán is megkezdi Euroligás szereplését az Euroleasing Orsi Sopron női kosárlabdacsapata. A találkozó érdekessége, hogy a soproni alakulat trénere, Natalia Heikova több éven át vezette a szerdai ellenfél, Ruzomberok edzéseit. A tavaly még GySEV-Orsi néven szereplő soproniaktól nyáron több meghatározó játékos is távozott: befejezte Balogh Bubu, eligazolt az irányító Bevilaqua, valamint a rutinos Dénes Kriszta. Helyükre néhány tehetséges magyar fiatal, valamint Sanja Vesel és Ivetta Bielikova érkezett épp Rózsahegyről Sopronba. Az edző, Natalia Heikova pontosan ismeri a szlovák csapatot, amelynél több évig dolgozott. Szerinte egyértelműen az Orsi a szerdai meccs esélyese.



2003. oktĂłber 28., kedd 13:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület