CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Változó értékek korában élünk

Változó értékek korában élünk
Civil rendezvények a Magyar Kultúra Napján
 
 

Az idei évben gazdag programmal emlékezett Sopron a Magyar Kultúra Napjára. A programok nagy része civil kezdeményezésre jött létre.

Péntek délelõtt kezdõdtek az események a vármegyeháza dísztermében, ahol a Tudományos Ismeretterjesztõ és Tájékoztató Egyesület kiskonferenciája volt. Az elsõsorban népmûvelõk, pedagógusok részére szervezett rendezvényen elõszõr Tengerdi Antal, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere kapott szót. Az alpolgármester elõadásában elmondta, Sopront gazdag hagyományai kötelezik arra, hogy nagy hangsúlyt fektessen a kultúrára. Dr. Kiszely Noémi, a Miniszterelnöki Hivatal Társadalompolitikai Referatúrájának tanácsadója ismertette a kormány kulturális programját. Elmondta, hogy az idei évben hatalmas pénzeket szán az ország a millenniumi rendezvényekre.

Meglepõ adatokat hozott nyílvánosságra Tuba László, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója. Az igazgató véleménye szerint aggasztó változások történtek az emberek olvasási szokásaiban. Folyamatosan nõ a funkcionális analfabéták száma, akik nem használják sem írási, sem olvasási tudásukat. Felére csökkent a kiadott könyvek példányszáma a húsz évvel ezelõttihez képest. Végkövetkeztetésként pedig elmondta, hogy civilizációs fejlõdésünk nem hozta magával a kultúra fejlõdését is, viszont félõ, hogy épp a civilizáció fejlõdése okozza kultúránk hanyatlását.

Ezekhez a gondolatokhoz állt közel Maróti Andor filozófus eszmefuttatása korunk kultúrafelfogásairól. A neves egyetemi tanár elmondta, hogy a társadalomtudósok véleménye szerint kultúránk hatalmas változásokon ment keresztül, s még újabb változások várhatók az elkövetkezendõ évtizedekben. A felvilágosodás eszméin alapuló modern felfogás, az emberiségnek a folyamatos fejlõdésbe, a technikába vetett hite megrendült, utópiává vált a modernitás optimizmusa; az értékek átrendezõdése történik. Ez a folyamat, úgy néz ki, megállíthatatlan, bár nem tudni: új barbárságot, vagy szép új világot hoz-e majd el.

A filozófiai gondolatok után gyakorlati tanácsokat adott Virágh Péter, a Nyugat-magyarországi Területfejlesztési ügynökség igazgató helyettese, aki a PHARE CBC program pályázati lehetõségeirõl beszélt.

Másnap csordultig megtelt a volt megyeháza épületének díszterme. Talán mindenki Dr. Várszegi Asztrik, pannonhalmi fõapát elõadására készült, aki azonban betegség miatt nem vett részt a rendezvényen. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kálvin Kör szervezésében megtartott rendezvényt Dr. Gimesi Szabolcs polgármester nyitotta meg, fellépett a Fidelissima vegyeskar. A fõapát távollétében Dr. Rédly Elemér városplébános szólt kemény hangon a kultúra jelenlegi helyzetét elemezve. Elmondta: kultúránkat semmiképpen sem lehet elválasztani évszázados értékeinktõl, a Szent Istvántól történelmünket meghatározó kereszténységtõl és európaiságtól. Nagy felelõsség hárul a kultúra-közvetítésben a szülõkre, pedagógusokra, fel kell kelteni a gyerekekben, fiatalokban az értékesebb kulturális igényt.

Merényi Zoltán



2000. január 25., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület