CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Egy fix pont Sopron életében

Éppen ma néztem meg a helyi napilapot. Azt írja: első alkalommal rendezték meg Sopronban a tangóharmonikások találkozóját. Ez nem igaz, a harmonikások évek óta rendszeres fellépői a Német Kultúra Hetének – mondja Krisch Magdolna főszervező, a Német Klub vezetője.

- Mindig más együtteseket hívnak meg?
- Van egy merítés, és aki abból reagál, azokat meghívjuk. Nem vagyunk mi bírálóbizottság, ez egy harmonikatalálkozó.

- Miért pont nyolc évvel ezelőtt indult el a kultúrhét?
- A rendszerváltás után jöhetett csak létre a Német Nemzetiségi Önkormányzat, ’92 óta létezik a Német Klub, tehát jó pár évbe telt míg megizmosodtunk, ám utána minden évben rendszeresen megtartottuk a német kultúrhetet.

Krisch Magdolna és Hirschler Rezső a Német Kultúrhét kiállításmegnyitóján

- Mindig ilyen felbontásban zajlottak az események?
- Nem. A kezdetek kezdetén egy héten át tartottak a színházi előadásokkal és filmvetítésekkel tarkított kulturális napok. Az utóbbi három évben azonban úgy adódott, hogy kettéválasztottuk a rendezvénysorozatot, mert az egy hét a szervezők mellett a nézőket is kifárasztotta. Mostanra kialakult a két fő pillér, mégpedig a kórustalálkozó, amely jövőre is június elején lesz, és a szüret utáni időszakban megrendezésre kerülő harmonikatalálkozó.

- Milyen apropó alapján esett a választás a tangóharmonikára?
- A német hagyományőrző csoportok között a táncosok, a fúvósok és a kórusok privilegizált helyzetben vannak. Rendszeresen tartanak seregszemléket, fesztiváljaik vannak, és létezik egy Német Zenei Tanács, amely minősíti őket. Én azonban úgy érzem, hogy a tipikusan német hangszernek tartott harmonika nagyon perifériára szorult. Anno ezért is mondtuk azt, hogy a német hétnek legyen az egyik főszereplője a tangóharmonika. El szeretnénk érni, hogy az Országos Német Önkormányzat úgy tekintsen a harmonikára, amelynek állandó helye lehet Sopron városában; és hogy ennek jelentőségét a a város is érezze.

- Nem érzi?
- A városi pályázatunkra egyetlenegy fillért sem kaptunk. Persze tudom milyen nehéz helyzetben van a város, de senki nem gondol abba bele, milyen lehetőségek rejlenek az ilyen fajta rendezvényekben.

- A támogatók között a Pro Kultúra Kht. mellett mégis szerepel a soproni önkormányzat.
- Ugyanis október 23-ára esett a tangóharmonikások találkozója. Ezért lépéseket tettem a városvezetés felé, azzal a javaslattal, hogy közösen tartsuk meg a koncertet. Végül a város a Pro Kultúra Sopron közhasznú társaságon keresztül ingyen biztosította számunkra a Liszt Ferenc Konferencia Központ dísztermét, a zenekarok, pedig ingyen léptek fel. Emellett a Német Klubnak és a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak kötelessége volt támogatni a rendezvényeket, ha ez még csak a fellépők számára biztosított kis vacsorát jelentette is. A jótékonysági hangverseny bevételét a soproni Művészeti Iskola kapta.

- Vagyis szinte mindent a nemzetiségi önkormányzat állt?
- Tulajdonképpen igen, ami nagyon megterhelte. Hiszen volt száztíz ember, akinek legalább egy tál ételt kellett adnunk. Akiben van egy kevés üzleti érzés, az nem vág bele így egy szervezésbe, ezt csak elkötelezettek, fanatikusok teszik meg.

- A látogatók száma, és aránya hogyan változott ’95 óta?
- Az első öt évben folyamatosan nőtt, most pedig úgy tudnám mondani, hogy stagnál. Elértük a biztosnak tetsző pár száz fős látogatottságot. Az érdeklődők elsősorban a környékről érkeznek, de az utóbbi időben megjelentek a városba látogató turisták, a szállodákban lakó vendégek is. Ez egy visszajelzés a városnak, hogy mégis csak jó, ha van valamilyen fix pont az életében.

- A fellépő tangóharmonikások szinte egytől-egyig fiatalokból kerülnek ki, míg a közönség soraiban főleg idősebbek ülnek.
- Ez a rendelkezésünkre álló szűkös reklámkereteknek is köszönhető. Ugyan készültek plakátok de nem azok a hatalmas, figyelemfelkeltők, amelyekkel a fiatalokat is elcsábíthattuk volna. Nem állt mögénk senki, a nagy plakátokat mindenki csak pénzért készíti el. Mi meg, amit csak tudunk megpályázunk, minden tízezer forintnak örülünk, de nincs lehetőségünk százezreket költeni reklámra.

- Visszatérve a tangóharmonikásokra, azt gondolná az ember, hogy a fellépők döntő többsége főleg Németországból érkezik.
- Nagyon lényeges, hogy már Magyarországon is van ötvenfős tangóharmonika együttes, mint például az idén fellépett, Geiger István vezette felsőszentiváni, madarasi formáció, vagy a soroksári Galambos János Zeneiskola kitűnő koncertzenét játszó együttese, de akad még Győrben is együttes. Emellett nagyon sok, művészi szinten játszó harmonikás van, akik viszont már nem a mi kategóriánk. A mi rendezvényünk továbbra is baráti jellegű kell, hogy maradjon.

- Segítőkkel mennyire van körülvéve?
- Mindig számíthatok harminc emberre, akik bármikor hadra foghatóak, legyen szó autóbusz kisérésről, vagy bármiről. És van egy “fél napos” munkatársunk, aki az adminisztrációs ügyekben, illetve a papírmunkában segédkezik.

- Miként fest a jövő?
- A kilencedik kórustalálkozó programja már biztos. Az idén itt volt az Országos Egyházzenei Fesztivál, amit sajnos nem tudunk ismét Sopronba csábítani, de gondolkodunk egy közös, ökumenikus Istentiszteleten, amely igen érdekessé válhat, ha közel négyszáz énekes ad elő egy német misét.

    Az lenne az igazán jó, ha most nem a jövő évi, hanem a két év múlva megrendezésre kerülő Német Kultúra Hetéről beszélgetnénk. De a pályázati kiírások nem adnak egy újabb év kifutást. Abban reménykedem, a nehéz feltételek mellett is marad néhány őrült, aki ezt folytatja.

StD
Fotó: StD-H.E.


Kapcsolódó cikkek:
,,Ilyen szép a világ!”
Vidám, hagyományőrző németek

Néhány, az előző évekbeli eseményekből:

VII. Német Kultúrhét - Kórustalálkozó
Jó reggelt, harmonikások!
III. Német Kultúrhét
II. Soproni Szüreti Napok
Jó reggelt, harmonikások!
Muzsika és barátság a Német Kultúra Hetén



2003. oktĂłber 28., kedd 22:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület