CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Beruházás - M7-es
Jövő év márciusában kezdődik meg az M7-es autópálya Ordacsehi és Balatonkeresztúr közötti szakaszának építése. A pályázat nyertese az a Vegyépszer Rt., amely az előző kormányzati ciklusban már dolgozott az M7-es és az M3-as építésén is. A 26 km hosszú útszakaszra júniusban kapta meg az építési engedélyt a Nemzeti Autópálya Rt., és közbeszerzési pályázaton született döntés a kivitelező cégről. Az Ordacsehi és Balatonkeresztúr között építendő pályaszakaszra 7 hidat, 4 csomópontot terveztek, emellett benzinkutas és egyszerűsített – pihenőket is építenek. A sztráda dél-balatoni szakasza 2006-ig készül el, ami  fellendítheti a térség turisztikai és gazdasági fejlődését. Emellett a horvát
tengerpartot is rövidebb idő alatt lehet majd elérni.

Kórház rekonstrukció - Nagykanizsa
Az úgynevezett E épület lebontásával megkezdődött a Kanizsai Kórház rekonstrukciója. A mintegy 1.4 milliárd forintos beruházás nagy részét címzett állami támogatásból, kisebbik hányadát saját forrásból fedezi az önkormányzat.

Csatornahálózat - Tornyiszentmiklós
A szlovéniai Lendvával közösen Tornyiszentmiklós és kistérsége Phare pályázaton címzett támogatást nyert el szennyvízcsatorna hálózatának kiépítésére. A beruházás a szlovén oldalon 3 települést érint, míg Magyarországon 7 települést foglal magába.

Szennyvíztisztító - Győr
A 2005 végére elkészülő győri szennyvíztisztító átépítésének ütemét mostantól a járókelők is pontosan nyomon követhetik. A belvárosban felállított információs pont részletesen és állandó frissítéssel nyújt hasznos tudnivalókat a közel 5 milliárd forintos fejlesztésről. A szennyvízmű építése hat éve megrekedt, de most 40 százalékos uniós támogatással folytatódhat a kivitelezés. A győri próbaüzem elkészítéséhez a szakembereknek 15 hónap áll rendelkezésükre, a beindítást követően pedig 97 százalékos tisztaságú vizet nyerhetnek majd.

Népszerű gyógyfürdők - Nyugat-Dunántúl
Az egészségbiztosítási pénztár alulfinanszírozása ellenére növekedett az utóbbi években a gyógyfürdőkben kezelt hazai betegek száma. Többek között ez is elhangzott a több mint 160 tagot számláló Magyar Fürdőszövetség hévízi közgyűlésén.

Palackozó - Győr
Közel 700 millió forintból építtetett műanyagpalack újrahasznosító berendezést egy győri üdítőitalt gyártó cég. A Közép-Európában egyedülálló beruházás szinte kizárólag Magyarországon gyártott gépekből áll és a szigorú Uniós előírásoknak is tökéletesen megfelel.

Postarablás - Nagykanizsa
Ismeretlen tettesek kiraboltak egy postahivatalt Nagykanizsán. Két símaszkot viselő férfi fegyverrel kényszerítette az alkalmazottakat a napi bevétel átadására. A tettesek feltehetően gyalog távoztak a helyszínről. Az elrabolt pénz összegéről egyelőre nem nyilatkoztak az illetékesek.

Jobb körülmények - Keszthely
Jövő tavaszra teljesen megújul a keszthelyi tűzoltólaktanya. A garázs belső magasságát új tetőszerkezet kialakításával fél méterrel már megemelték. Az átalakításra azért volt szükség, mert a keszthelyi tűzoltóparancsnokságra a jövő évben érkezik meg az új magasból mentő jármű. A 150 millió forint értékű gépet a katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán nyerték. Keszthelyen a napi huszonnégy órás szolgálatot 66 tűzoltó segítségével biztosítják. A felújított tetőtérben most új, kényelmesebb hálóhelyiségeket is kialakítanak számukra. A tetőszerkezet átépítése júliusban kezdődött, a munkálatokban a szolgálatot teljesítő tűzoltók is résztvettek.

Továbbtanulás - EU
Se jövedelemigazolásra, se egészségbiztosítási szerződésre nem lesz szükségük azoknak a diákoknak, akik az unióban tanulnak tovább a csatlakozás után. A magasabb szintű nyelvtudás azonban elengedhetetlen a sikeres egyetemi felvételhez. Erről is szó volt Szombathelyen a Vas Megyei Pedagógiai Intézet szakmai fórumán.

Teleház - Miháld
Három számítógépet, egy lapmásolót és egy nyomtatót nyert a Zala megyei Miháld önkormányzata és iskolája az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán. Az 1 millió kétszázezer forint értékű berendezéseket a Kultúrházban helyezték el. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy az érdeklődés a számítógépek iránt,  főleg a fiatalok körében. Ezért számítástechnikai tanfolyamok beindítását is tervezik. A teleház heti 20 órában működik majd egy állandó szakember felügyeletével. A polgármester szerint heteken belül internet-hozzáférést is kapnak, és a jövőben szeretnék elkészíteni Miháld weblapját is.

Gerincgyógyászat - Ágfalva
A gerincoszlop különböző elváltozásai, porckopásos betegségei népbetegségnek számítanak, mivel ma már a lakosság több mint felét érintik. Az Egészségügyi Minisztérium néhány éve prevenciós programot indított, hogy csökkenjen az ilyen betegségekben szenvedők aránya. A Gerincgyógyászati Társaság szakembere  Ágfalván tartott előadást.

Kézművesek utcája - Sopron
’Kézművesek utcája’ épül Sopronban. Egy helyi festőművész kulturális centrumot szeretne kialakítani a történelmi belváros egy romos szakaszában. A sétálóutca Szász Endre nevét viseli majd.



2003. október 31., péntek 16:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület