CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Csak egy napra? Csak egy éjszakára?

Nem tudom,ki hogyan van vele, de én bajban lennék, ha bármiféle hatalomtól kapnék egy napot, hogy megtegyem mindazt, amit eddig nem tehettem, de még nagyobb bajban lennék, ha arra kapnám az időt, hogy helyrehozzam mindazt, amit elrontottam, ami nem "úgy jött ki" életem során, ahogyan kellett volna.
Már a XX. század és a II. világháború címben idézett költője sem teljes jóvátételt követelt, csak ismeretet arról, ahová vettetett, amit jóvá kéne tenni, ha meg nem történtté nem is lehet. Amikor a minap egy hisztériás nagy gyermek, aki akarata ellenére megkapta az oltást, amit nem akart, ordítva és toporzékolva "jóvátételt", "kártérítést", egy millió forintot követelt, éppen a hétvégi ünnepek kapcsán gondolkodtam el azon, mennyi is a mi köteles jóvátételünk? Elég-e mindehhez egy bohókás "kontra-éjszaka", egy parti? Magam úgy gondolom - talán már az eddigiekből is kitűnik -, hogy nem.

Arra biztosan jó, hogy a kis igényűeknek, a csak 24 órában élőknek alternatívát jelentsen a kettős ünnep gondolatkörével szemben: lehetséges-e, hogy létezik egy örök "azt csinálom, ami jó, és ez egyben az is, amit szeretnék"? Lehetséges-e, hogy van olyan szeretet, ami a "teljes kártérítés megadása" jogán minden (egy bizonyos határig) korrigálandó ellenére csak úgy befogad? Számít-e, hogy azt a néhány évet lehetőségként fogtam fel, hogy arra törekedtem, kevés legyen az ok a "visszatérésre", vagy csak egyszer és csak tréfából van korlátozott visszatérés: azért, hogy még fanatikusabban csinálhassam azt, amit eddig nem teljesítettem be, vagy hogy korrigáljak.
Az egy pillanatig sem lehet kétséges, hogy a keresztény forrásokkal teljesen ellentétes ez a gondolatmenet, és az sem lehet kérdéses, hogy mindazok számára - ha tréfás formában is, de halálosan komolyan - szükséges ez a csak valamiféle, bármilyen szegényes alternatíva, akik - rög a röghöz - vándorolnak csupán a hétvége jeles napjain. Akiknek nincsen olyan közösségük, amit hasonló jelzővel lehetne illetni: szent.
A gondolatmenet két helyen csalja meg a tréfa hevében égő-táncoló embert. Az egyik a szomorú tény tagadása, hogy nincs utólagos korrekció. Hazudik, mert nincsenek emberek, akik ezen a napon vígasztaltatnak meg, nincsenek helyzetek, melyeket onnan átról, pont ebben a néhány órában oldanának meg.
Az újkori pogány ünnep fő veszélye azonban nem ez, hanem az, hogy nem beszél a másik lehetőségről: ameddig élsz, ameddig táncolsz, ameddig tökből készült lampionokal imbolyogni képes vagy, (ameddig ezt olvasod), addig kaptál még egy napot, addig a te számodra még van lehetőség mást, a jót tenni, esetleg nem úgy, mint eddig. Javítani azon, amit elrontottál.
- DI -



2003. november 01., szombat 09:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület