CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A felkelő nap országában jártak

A felkelõ nap országában jártak
Kyokushin karate VB
 
 

Nagy esemény történt a Kyokushin karatésok életében. A soproni egyesület képviseletében Polyák József vezetõedzõ és Demeter Zsolt (háromszoros országos bajnok, EB 5. helyezett versenyzõ) részt vehettek az elmúlt héten Tokióban megrendezett abszolút kategóriás világbajnokságon.

- Nagy várakozással tekintettünk az út és a verseny elé, hiszen jómagam 21 éve vagyok a sportágban, de az õshazába (Japánba) még nem sikerült eljutnom. A fiatal, tehetséges Zsoltnak pedig élete nagy pillanata volt a sportág legjobbjainak körében bemutatkozni világversenyen - kezdte a beszélgetést az edzõ. - Hazánkból három versenyzõ delegálta magát, így az is óriási eredmény, hogy ott lehetett ezen a seregszemlén.

- Kérem, beszéljen a vendéglátókról és az élményekrõl.

- Csodálatos volt látni a 12 milliós metropolisz nyüzsgõ, ugyanakkor nagyon szervezett, óramû pontossággal megtervezett életét. Ami emellett megkapott bennünket, az a tisztaság, a látható jómód, a hatalmas autók látványa. A japán emberek kedvesek, udvariasak, közvetlenek. Mi Tokió belvárosában, egy 43 emeletes hotelben voltunk elszállásolva, közel a verseny helyszínéhez. A küzdelmekre 58 országból 128 versenyzõ tudta kvalifikálni magát - váltott a beszélgetés fonalán Polyák József. Az elsõ napon két körben folyt a verseny és kialakult a legjobb 32 mezõnye. Demeter Zsolt elsõ ellenfele a chilei bajnok volt, akit sikerült legyõznie, majd következett egy kemény litván fiú, ellene sajnos alulmaradt. Meg kell jegyeznem, a litván késõbb legyõzte a korábbi világbajnokot is. Így az elsõ napi küzdelmek után Zsolt - a másik két magyarral együtt - búcsúzni kényszerült. Másnap telt ház elõtt (30000 nézõ) folytatták a küzdelmeket, jellemzõ az erõviszonyokra, hogy a legjobb 8 közé 6 japán mellett csak két európainak sikerült bejutnia. A világbajnokságot, nagy örömünkre, régi jó ismerõsünk, Toru Okamoto japán versenyzõ nyerte. A versenyt állami és politikai vezetõkön kívül neves sportemberek is megtekintették, köztük a legnagyobb sumósnak tartott Akebono is. A verseny bensõséges, meghitt hangulatát csak fokozta az eredményhirdetés ünnepélyes szertartássorozata. Aki ott volt, megértette, miért ûzik ezt a sportágat náluk milliók, és miért járnak a világ élén a japán karatésok.

Borza József



1999. december 13., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület