CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. jĂşlius 16., kedd, Valter napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Széchenyi István emléknap: akadémiai tagozattá vált a Soproni Tudós Társaság

    A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, és Agrártudományok Osztályának Erdészeti Bizottsága, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki és Faipari Mérnöki Karainak, az Erdészeti Tudományos Intézetnek, a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt-nek a közreműködésével 2003. október 31-én rendezte meg a ,,Magyar Tudomány Napja" keretében a Széchenyi István emléknapot Nagycenken és Sopronban.
 

Vízi E. Szilveszter MTA elnök, Walter Dezső polgármester, Winkler András rektor-helyettes

    A program Nagycenken a Széchenyi Mauzóleumban tartott koszorúzási ünnepséggel kezdődött, ahol a Széchenyi István emléknapot  Solymos Rezső akadémikus, az MTA Erdészeti Bizottság elnöke nyitotta meg. Gróf Széchenyi István személye és élete előtti tisztelgésnek szánt emlékbeszédet Vizy E. Szilveszter akadémikus, az MTA elnöke mondott.
    A program további részében az akadémiai emlékerdőben tartott faültetésen a soron következő, 178. hársfát Vizy E. Szilveszter és Faragó Sándor egyetemi tanár, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora együtt ültette el.

    Sopron számára kiemelkedő fontosságú eseménye volt a Széchenyi István emléknapnak a Soproni Tudós Társaság összejövetele, amelyen Vízi E. Szilveszter akadémiai tagozattá nyilvánította a Soproni Tudós Társaságot, a hetventagú soproni tudósokból alakult társaságot.

    A megnyitón jelen volt Winkler András DSc., rektor-helyettes, a Soproni  Tudós Társaság elnöke, köszöntőt mondott Walter Dezső polgármester, továbbá Vizy E. Szilveszter: ,,A Soproni Tudós Társaság szerepe az MTA keretében" címmel tartott előadást. Az MTA elnöke Széchenyi Istvánt idézte, amikor hangsúlyozta: egy nemzet igazi hatalma a kiművelt fejekben emberfőkben rejlik. Időszerű, érvényes és megfontolandó a legnagyobb magyar üzenete, amely a hely szellemén és szellemiségén túl az innovatív folyamatok kibontakozásának lehetőségét is magában hordozza fejtette ki beszédében Vízi E. Szilveszter, aki arról is szólt, hogy minden egyetemi városban tervezik akadémiai tagozat létrehozását, amelyek az uniós körülmények között a régiós együttműködés hatékonyságát segítik elő.
    Európa egyik legrégebbi akadémiájának elnöke a soproni akadémiai tagozat elnökévé dr. Verő József akadémikust, ügyvezető elnökévé pedig, dr. Winkler András intézetigazgató egyetemi tanárt nevezte ki.
    Az ünnepi eseményen Walter Dezső polgármester párhuzamot vont a híres soproni tudós és polihisztor Lackner Kristóf egykori polgármester tudományokat és fejlődést meghatározó törekvései és a jelenkor tudósok előtt álló feladati között. A Soproni Nemes Tudós Társaság 1604-es megalakítása a soproni hagyományok egyik legértékesebb követendő példájául szolgál ma is. Lackner Kristófnak és a sorponi tudósoknak négyszáz éves lokálpatrióta, szellemi értéket támogató törekvései mindig is a város, az ittlakók érdekeit szolgálták.
    A MTA soproni akadémiai tagozat megalakulását dr. Winkler András is üdvözölte, aki Sopron iskolaváros jellegéből adódó lehetőségeiről, feladatairól valamint a helyi tudósok és a tudomány fejlődésben vállalt szerepéről szólt.
    A soproni Városházán tartott ünnepséget követően az MTA és a Nyugat-Magyarországi Egyetem közösen rendezett ,,A kiművelt emberfő a kutatásban, az oktatás az erdészetben és a faiparban" című tudományos ülésére került sor. Vízi E. Szilveszter elnök soproni tartózkodása során ellátogatott a MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetébe is.

T.É:2003. november 03., hétfő 08:06


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület