CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A Lajta újra elindult az országos hírnév felé

A Lajta újra elindult az országos hírnév felé
A 28 éves tánccsoport múltjáról és jelenéről

Már-már Sopron történelmének részévé kezd válni az 1972-ben alakult Lajta László Néptáncegyüttes. A Vigné Kovács Margit által alapított táncegyüttes az Erdészeti Szakközépiskolában tanuló fiúkból verbuválódott, melléjük a városból érkeztek táncos kedvű lányok.

A csoport rövid időn belül ismertté vált, rendszeresen szerepeltek országos fesztiválokon, és külföldön is számos bemutatkozási lehetőséghez jutottak. Ahol csak megjelentek, sikert sikerre halmoztak. A hetvenes évek végén háromszor nyerték el a III. arany országos minősítést.

Természetesen az egyre ismeretebbé váló csoport utánpótlásáról is gondoskodni kellett, ezért kelt életre a nyolcvanas évek elején a Lajbi elnevezésű gyermekcsoport, melynek tagjai innen “nőttek fel” a Lajtába. A számos díjjal büszkélkedhető csapat tagjai 1992-ig minden évben egész estét betöltő műsorral gyönyörködtették a néptánc kedvelőit. A Nagy-Magyarország területéről bemutatott táncokkal, a kalocsai, zempléni páros és lánytánccal, a kalotaszegi legényessel és mezőségi forgatóssal bejárták hazánkat. Húsz évig tartó dicsőséges időszak után egy erőteljes zuhanás következett az együttes életében. A külső feltételek többé már nem voltak adottak a sikeres működéshez. Terem hiányában megszűntek a próbák, és megállt az élet “Lajtáéknál.”

Az együttes 1998-ban került át a Gyermek- és Ifjúsági Központba, ez a változás egy új, aktív korszak kezdetét jelentette. Tavaly meghívást kaptak a németországi Brennbergbe. A Regensburg melletti településen rendezett, hatvanhat kulturális egyesületet felvonultató fesztiválon a lelkes kis társaság Sopron képviseletében ropta a táncot. A Kulturával a Nyugat Kapujában, kulturális továbbjutásos fesztivál is a Lajta László Néptánccsoport győzelmével zárult. A jelenleg Szabó Péter művészeti vezetése alatt álló huszonnyolc tagú társaság azóta ismét sok meghívásnak tesz eleget. Szervezésükben zajlott márciusban a Gyermek- és Ifjúsági Központban a VI. Tavaszváró Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál, melyen háromszáz gyerek vett részt. A megye egész területéről érkező csoportok számára remek lehetőség volt ez a megismerkedésre és a többi együttestől való tanulásra. Hatalmas szakmai segítséget jelentett a csoportok vezetőinek az, hogy szakember adott segítő értékelést az elért teljesítményekről. Az egyre több meghívással büszkélkedhető, második virágkorát élő néptánccsoport legközelebb április 30-án, a Szombathelyen megrendezendő Soproni Napokon fog fellépni. Sajnos, a sok öröm mellé üröm is vegyült, ugyanis az együttesnek hosszú ideig zenei kíséretét adó Lajtorja zenekar mostanában már nem tudja folyamatosan biztosítani a zenei hátteret. A megoldást a GYIK-ban dolgozó Fajkusz Attila győri prímás ötlete jelentené, aki zenekart próbál alapítani, illetve szeretne népzenei kurzust létrehozni zeneiskolás diákok számára, mely hosszú távon megoldást nyújthatna a város néptánccsoportjainak kíséretéhez.

Mindez azonban nem gátolja az együttes tagjait abban, hogy továbbra is jó hírét vigyék városunknak, amerre csak járnak.

Takács Judit



2000. április 27., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület