CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Leonardo ösztöndíjjal Finnországban

Leonardo ösztöndíjjal Finnországban
Azonosságok és másságok az egészségügyben

Európai Uniós finanszírozásban, a Leonardo da Vinci elnevezésû ösztöndíj segítségével jutott hazánkból három soproni diák a finnországi Seinäjokiba, hogy eddig megszerzett egészségügyi tudásukat kiegészíthessék. A háromhónapos gazdag tanulmányút eseményeirõl Lugosi Tímea, Leidgeb István és Németh Alexandra, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakiskola harmadéves hallgatói számoltak be.

- A Seinäjokiban töltött idõ felettébb hasznos volt számunkra - kezdte a beszámolót Lugosi Tímea. - Korábbi elhatározásunk, hogy az egészségügyi pályán maradunk, megerõsödött. Igaz, alig lehet összehasonlítani Finnország egészségügyét az itthonival. A soproni kórház európai színvonalú, ám Finnországban akadtak olyan hasznos, szembetûnõ különbségek, amelyeket itthon is üdvözölnénk. Ott csaknem minden eszköz, segédanyag egyszer használatos, ezáltal az infekció is elenyészõ. Csupa pozitív benyomásaink voltak, jó lenne, ha a sok jót haza lophattuk volna. Meglátásunk: több pénz kellene a magyar egészségügybe. Fárasztó volt, de bármikor visszamennék. Sokat láttunk Finnország kultúrájából, hallottunk történelmérõl, számos barátra tettünk szert.

- Sok a szakképzett, rátermett nõvér, s jól megfizetik a munkájukat - vette át a szót a fertõrákosi Leidgeb István. - Az ápolók és az asszisztensek mérhetetlenül sokat foglalkozhatnak a betegekkel. Nyolc órás munkaidejükben a fekvõ betegeket óránként fordítják, beszélgetnek velük, lesik az óhajaikat, odaadóan bánnak velük. Ez a dolguk. Ennek is köszönhetõ, hogy gyorsan gyógyulnak. Két hétig egy idõs otthonban dolgoztunk, ahol olyan dolgokat láttunk, ami nálunk még hiányzik. A finn orvosok segítõkészek voltak, egyenrangú partnerként kezeltek bennünket. Megdöbbenésemre, egy szívmûtét alatt a mûtõben lehettem, apróbb feladatokkal is megbíztak. Az operatõr elmondta a szervezetbe helyezett pacemaker mûködési elvét, ismertette a korszerû fajtákat.

- Fõként angolul beszéltünk, de nagyon sok finn szóval, kifejezéssel gazdagodtunk - kapcsolódott a beszélgetésbe Németh Alexandra. - Az ottani egészségügyi intézményekben már régóta nincs dohányzás. A tilalom mindenkire érvényes, s be is tartják. A betegek ötször kapnak ételt. Ugyan kisebbek az adagok, de ügyelnek arra, hogy senki ne érezzen éhséget. Sok gyümölcsöt, salátát, halat kapnak. Nem volt könnyû három hónap alatt a munkánk, az iskolai elfoglaltság helyett keményen dolgoztunk, tanultunk, igyekeztünk mindenre figyelni, minél többet magunkba szívni. Furcsa volt a tartós húsz fokos hideg. Majdnem lefagytunk a kerékpárról, mert azzal jártunk dolgozni. Ezt csak a pazar szaunázás ellensúlyozta, ami ellazított, feltöltött.

A három fiatal a tanulságokat leszûrve úgy döntött, a pályán marad. Néhány év múlva, végzett szakemberként - finn mintára - meglehet, sokat tehetnek a betegekért. Tímeának kedvére való a humánus hivatás, Alexandrát az aneszteziológia érdekli, István vágya, hogy sebész legyen.

Visztai Juli



2000. január 10., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület