CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Tallózó az Educatio Press friss soproni és régiós híreiből

Pénzt nyert a soproni egyetemi könyvtár A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közzétette könyvtárfejlesztési pályázatának végeredményét.

2003. májusában hirdette meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma "Könyvtári minőségfejlesztés - könyvtári korszerűsítés" című pályázatát, melynek célja volt a könyvtárak szolgáltatási színvonalának, a használói igényeknek és elégedettségnek a mérése, az elkészült hazai teljesítménymutatók és kérdőívek alkalmazásával, megteremtve ezzel a hazai könyvtárak típusonkénti szolgáltatási irányelveinek kialakítását. Pályázni lehetett a elégedettség és az igények felméréséhez szükséges személyi és dologi kiadásokra. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára a kiíráson 1.218.000 Forintot nyert e célra. A nyugat-magyarországi régió további, támogatásban részesülő intézményei: Berzsenyi Dániel Könyvtár (Szombathely, 1.200.000 Ft), Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár (Győr, 861.000 Ft), Deák Ferenc Megyei Könyvtár (Zalaegerszeg, 913.000 Ft). (Educatio Press)

Új épület a 185. évfordulóra Kutatóközpontot avatnak fel a Nyugat-Magyarországi Egyetemen.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári székhelyű Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara alapításának 185. évfordulója és a Phare-beruházással épült Biotechnológiai Oktató- és Beruházó Központ átadásának alkalmából 2003. november 7-én ünnepséget rendez a Kar a Mosonmagyaróvár, Vár u. 4. alatti főépületének aulájában. A külföldi társintézeteket a Bécsi Agrártudományi Egyetem és a Nyitrai Agrártudományi Egyetem rektorai képviselik. Az ünnepségen a kormány nevében dr. Biacs Péter, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és dr. Magyar Bálint oktatási miniszter adják át az új épületet. (Educatio Press)

Őszi TDK-k Sopronban Az erdészek és a "fások" is meghirdették az őszi tudományos diákköri konferenciát.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) Faipari Mérnöki Kara 2003. december 4-én, 14 órakor tartja a kari OTDK-t. A konferenciára november 7-ig lehet jelentkezni, a dolgozat címének, a szerző nevének, valamint a konzulens nevének és beosztásának leadásával. A dolgozatokat november 24-ig kell leadni a Lemezipari tanszék titkárságán, a D épület földszintjén, három példányban. A sokszorosítási költségeket a Kari TDK-szervezet fedezi. Szintén december 4-én, 14 órai kezdettel tartja az NYME Erdőmérnöki Karának Tudományos Diákköri Tanácsa a kari tudományos diákköri konferenciát. A kész dolgozatokat itt korábban, november 12-ig kell leadni a Termőhelyismerettani Intézeti Tanszéken, szintén három példányban, magyar és angol nyelvű összefoglalóval. (Educatio Press)

Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj

Az Alcoa magyarországi vállalatai és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma javaslatára az ALCOA Foundation
Igazgatósága úgy határozott, hogy 2004-ben - az elmúlt öt évhez hasonlóan - három "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-at adományoz.

A díjazott személyére állami és állam által elismert magyar felsőoktatási intézmények tanácsai tehetnek javaslatot Magyarországon tevékenykedő oktatók és kutatók köréből. A javasolt személynek olyan világszerte elismert eredményt felmutató tudósnak kell lennie, aki személyes tekintélyét iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segíti elő fiatal munkatársai, egyetemi hallgatói sikeres pályáját.
Az Ösztöndíj a következő összefoglaló méltatások valamelyike alapján ítélhető oda:
"Természeti jelenségek mély megértésén alapuló eredményekre támaszkodó, az emberi életfeltételek humánumát javító gyakorlati technikai alkalmazások létrehozásáért", illetve "Az élet szellemi, társadalmi és gazdasági feltételeinek megértésére és javítására irányuló törekvést megvalósító tudományos megoldás kidolgozásáért."
Az egy évre szóló ösztöndíj összege 8 ezer USD-nak felel meg. A díjazottak egyidejűleg megkapják a névre szóló, a névadó arcképét ábrázoló, "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj 2004" feliratú, speciális ötvözetből készült emléktáblát, amelyen az alapító neve is szerepel.
Az intézményi tanácsok ajánlásának az elismerésre javasolt személy tudományos pályáját, nevelő tevékenységének eredményességét kell bemutatnia, valamint a fenti méltatások egyikének való megfelelés indoklását kell tartalmaznia.
Az 2004. évi "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-ra a jelölést 3 (egy eredeti és két másolati) példányban kell benyújtani az alábbi címre:
Kurátor Alap- és Alapítványkezelő Kft.
1052 Budapest, Váci u. 16/a.
Beküldési határidő: 2003. december 12.
A kuratórium tagjaiból, valamint további kiemelkedő tudósokból és a Magyary Zoltán Ösztöndíjasok Társasága képviselőiből álló testület 2004. január 26-áig dönt a díjazottak személyéről.
A "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj 2004" átadása 2004. február 11-én ünnepi tudományos ülés keretében lesz. (Educatio Press)

PhD-képzés Győrben  Multidiszciplináris doktori iskola indul a Széchenyi István Egyetemen 2004. februárjában.

A Magyar Akkreditációs Bizottság plénuma a multidiszciplináris társadalomtudományokon belül, a gazdálkodási és szervezéstudományok, az állam- és jogtudományok tudományágban jóváhagyta a Széchenyi István Egyetem doktori iskolájának akkreditációját. A győri egyetem a doktori iskolában PhD-képzésre, doktori fokozat odaítélésére, habilitációs eljárás lefolytatására jogosult. Doktori fokozatként honosíthatja a külföldön szerzett tudományos fokozatot akkor, ha a fokozat megszerzésének követelményei megfelelnek vagy kiegészítő feltételek előírásával megfeleltethetők a doktori fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek. A felvételi vizsga 2004. januárjában lesz, a doktori képzés februárban 30 fővel indul. A Széchenyi István Egyetem multidiszciplináris társadalomtudományok doktori iskolájának vezetője dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, az MTA doktora, a Jog- és Gazdaságtudományi Kar dékánja. (Educatio Press)

A legújabb kollégium A Berzsenyi Dániel Főiskola új kollégiumi férőhelyekkel bővült.

A Berzsenyi Dániel Főiskolának négy kollégiumi épülete van, ebből kettő immár saját tulajdon, kettőt pedig bérelnek. Viszonylag kevesen ismerik a főiskola legújabb kollégiumát a Kisfaludy utcában. Talán ez annak is köszönhető, hogy csak szeptemberben nyitotta meg kapuit a főiskolások előtt, de nincs teljesen kész állapotban: még mindig vannak munkálatok, amelyeket el kell végezni. Az új kollégium szeptember 3-ától fogadta az első éveseket, és azokat a felsőbb éveseket, akik eredetileg a várakozólistán szerepeltek. A tanévkezdésre a lehetséges harmincnyolc férőhelyből harminchetet elfoglaltak. A jelentkezés feltételei ugyanazok, mint a másik három kollégiumban (tanulmányi, szociális vagy rendkívüli alapon lehet bekerülni, de csak abban az esetben, ha az illető megpályázza a férőhelyek egyikét.) Az új kollégium sok mindenben más, mint a többi: a szobák és a fürdőszobák mindenképpen összkomfortosabbak, de sok tekintetben még utol kell érniük a főiskola másik három kollégiumát. Minden szobában van telefon és internet-csatlakozási lehetőség, hűtő és televízió. A modernkor követelményének megfelelnek, de emellett nincsenek közös helyiségek, úgymint videó szoba, számítógépterem, kondi terem és társalgó. Valamint még a szobák bútorzatán is van mit fejleszteni. A szobák többsége kettő vagy három ágyas. Nem csak a komfortkülönbség játszik abban szerepet, hogy magasabb a kollégiumi díj, (9500 Ft) hanem az a tény is, hogy az iskola bérli az épületet. Tóth Péter igazgató kérdésünkre elmondta: a kollégiumi díjak egy ideig biztosan nem fognak változni. A bérlemények esetében azonban nincs ilyen korlátozás. Bár a 9500 Ft első hallásra soknak hangzik, de a diákok nagy része elfogadta ezt a lehetőséget, hiszen a 15000 Ft-os átlag albérletnél még mindig olcsóbb. Az új kollégiumban megvolt már az első gyűlés, de ezen meglepően kevesen vettek részt. A diákok felhívták a figyelmet a fent említett hiányosságokra. Az igazgató elmondta még, hogy most is folynak tárgyalások arról, hogy még egy - kb. harminc fő befogadására alkalmas - épületet bérelne
az iskola. (Educatio Press)



2003. november 05., szerda 18:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület