CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Leszakadtak a villanyvezetékek, repültek a tetőcserepek

Leszakadtak a villanyvezetékek, röpültek a tetőcserepek
Katasztrófahelyzet Csáfordjánosfán, Cséren és Répceszemerén

Csáfordjánosfa július 4., 6 óra. Amerre a szem ellát, kettétört fenyők, nyárfák, kerítések. Megskalpolt házak, ledőlt kémények, megtépázott ereszcsatornák, földön fekvő elektromos kábelek, összetört cserepes növények. A temető egyik részén csak két síremlék maradt épen, a többi romokban hever. Szanaszéjjel koszorúk, vázák, virágcsokrok. Mintha egy iszonyú haragra gerjedt, tajtékzó óriás dúlta volna fel a település nyugalmát. Zokogó emberek, akik egymást kérdezgetik, igaz-e az, amit látnak…

– Katasztrofális helyzet alakult ki hétfőn este Csáfordjánosfán – mutatott körbe Titkovits Pál polgármester. – Mindössze öt-hét perc leforgása alatt történt. Tornyosultak a fekete felhők, de az esőben nem hittünk, pedig elkelne már. Jött helyette olyan viharos szél, amilyent még nagyapáink sem láttak. Mire észbe kaptunk, tele voltak az udvarok derékba tört, tövestől kicsavart ötven-hatvanéves, óriási fákkal. Leszakadtak a villanyvezetékek, röpültek a cserepek. Alig akad sértetlen ház, melléképület, garázs.
– Nyolcvanhat éves vagyok. Ötven éve nem volt olyan katasztrófa Csáfordjánosfán, mint a mostani – mondta Talabér Imre. – Hirtelen besötétedett, azt hittük, a jég veri az ablakokat. Az ám! A fáról lehullott dió meg a cserepek döngették az ajtót. Nem elég a baj, az áramszolgáltatás is kimaradt, a fagyasztóládák tartalma megolvadt, ki lehet dobni mindent.
– Cséren és Szemerében is ugyanolyan világ van, mint Csáfordon – mondta a vegyesboltban sírdogáló cséri Baranyai Gyuláné. – Leszakadt a kémény teteje. Egyedül élek, biztosításom nincs. A jó emberekben bízom, talán segítenek. Bella Pál diófáját kicsavarta a boszorkányszél, a szomszédjukban ledőlt a kémény. A baj mellett szerencsés, mert neki van biztosítása. A boltos, Fazekas Lászlóné mintakertje romokban hever. Hűtőládáját férje az iváni rokonokhoz vitte. Szomszédjában osztrákok laknak. Két huszonötéves fenyőt a kerítésre döntött a szél, leszabta a vezetéket. A házon alig maradt cserép, a franciaágyban áll a víz, hamarosan ráomlik a mennyezet. Ilona értesítené őket, de nem tudja a címüket.
Csáfordjánosfa mellett, a Répce partján a napokban nyílt meg a határainkon túli magyarok nemzetközi sátortábora. A soproni, a horpácsi, a sárvári, a szombathelyi tűzoltók, a környékbeli polgárőrök és a falu lakói menekítették ki a 127 gyereket. Stihl-fűrésszel vágták szét a 60-80 centiméter törzsű kidőlt fákat, hogy utat adjanak a járműveknek. A Kisalföld Volán és a Vasi Volán autóbuszai a megrémült gyerekeket a körmendi határőrség laktanyájába szállították.
Iszonyú ijedtség, rémület lett úrrá a gyerekeken. Sikítoztak, sírtak és remegtek. Később, a biztonságos kőépületben is csak nehezen tudtak megnyugodni. A vastag fák recsegve, ropogva potyogtak a tábor előtti térre, a színpadra. Egy kisfiú az ágyán feküdt, amikor hirtelen robajt hallott. Az ágy alá bújt. Így kerülte el, hogy a szél által felkapott vaságy nem sebesítette meg. A szörnyűség ellenére nem történt baleset. Egy nevelőt és két gyereket vittek a mentők a kapuvári kórházba, de az apró horzsoláson és az ijedtségen kívül szerencsére nem esett bajuk. Már a társaik közt vannak. A határainkon túlról érkezett gyerekek szüleit a nevelők telefonon értesítették az esetről.
Márczy Lehel határőr ezredes rögtön a helyszínre sietett, intézkedett, hogy a helyreállítás mielőbb megkezdődjék. Mint mondta, a kidőlt fákat összeszedik, feldarabolják, a sátrakat helyreállítják, berendezik, a megrongálódottakat pótolják. Július 8-án, idén másodszor is megnyitják a Répce-parti nemzetközi tábor kapuit.

Török Magda



2000. jĂşlius 11., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület