CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Lesznek még szép napjaink

Lesznek még szép napjaink


Az idősek nemzetközi évének programjaként Sopronban rendezték meg az idősek nemzetközi találkozóját. A rendezvénynek dr. Hegedűs Ödönné, az Idősek Világszervezete Alapítvány elnöke volt a fő szervezője.

Diófa-ültetéssel kezdődött az ünnepség a Frankenburg úti parkban, ahol a város vezetői óvodás gyermekek lelkes segítségével kísérve ültették el a facsemetét.

Dr. Hegedűs Ödönné, Mária néni kedvesen erőszakos kérésére Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző írt kórusművet az idősek tiszteletére, Idősek fohásza a második évezered alkonyán címmel. A művet a Gyermek és Ifjúsági Központban a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus adta elő Dárdai Árpád vezényletével.

A rendezvény egyik védnöke, dr. Habsburg Ottó lett volna, aki egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni a találkozón, üdvözlő sorait azonban elküldte. Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, mindig meglepi az az összetartás, amit az ilyen rendezvényeken tapasztal, majd egy szép gondolattal fejezte be köszöntőjét: -- Csak az a fa nőhet az égig, melynek erős gyökerei vannak, ugyanígy csak az a társadalom képes terebélyesedni, fejlődni, amelyik ápolja gyökereit, segíti és megbecsüli az idősebb generációt.

Az idősek megmutatják számunkra mindazt, ami már-már elveszett a világ forgatagában -- jegyezte meg ünnepi beszédében az összefogás fontosságára utalva Tengerdi Antal alpolgármester. Ezt követően ifj. Arszin Miklós önkormányzati képviselő dr. Szájer József parlamenti képviselő levelét olvasta fel, melynek fő mondanivalója az volt, hogy mindannyian adósai vagyunk szüleinknek, nagyszüleinknek. Az idősek helyzete napjainkban elszomorító, ennek megváltoztatásának felelőssége a fiatal nemzedék kezében van. “Tanácsot az időstől, de tettet az ifjútól”- hangzottak Szájer József sorai.

Dr. Iván László professzor, az Idősügyi Tanács és a Magyar Gerontológiai Tanács nevében köszöntötte a vendégeket. Kifejtette, Sopron nem csak a hűség, de az “örök ifjúság” városa is lehet. Ezt az örökifjú közösséget Mária néni szeretete szövi át, ez a szeretetteljes légkör tartja az időseket is frissen és fiatalon.

A sok kedves köszöntő szó után dr. Hegedűs Ödönné fordult a vendégeihez. Arra kérte a jelenlévőket, hogy tartsanak össze, éljenek békében egymás mellett. Az időseknek utat kell mutatniuk az utánuk következő generációknak, a jövő nemzedékét is meg kell ismertetni az együttlét örömével. Így talán elérhető, hogy egy jobb kor köszöntsön ránk.

Az idősek Ki mit tud?-ján fellépő nyugdíjas klubok tagjai sokszínű, változatos műsorszámaikkal sokszor megnevettették a népes közönséget. A határainkon túlról érkezett nyugdíjasok színvonalas hagyományőrző műsorokkal ajándékozták meg a nemzetközi találkozóra érkezett vendégeket.

T. J.



1999. október 07., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület