CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

    Magyarország jövője - közgazdaságtudományi konferencia

    A nagymúltú, selmeci hagyományokkal rendelkező Nyugat-Magyarországi Egyetem legfiatalabb kara, a Közgazdaságtudományi Kar 2000-ben jött létre. A közgazdászok egyetemi szintű képzése még 1995-ben 180 hallgatóval indult, jelenleg több mint háromezer hallgatója van a karnak, amely a szakmailag magas szintű képzés mellett a hazai és a nemzetközi élet szakmai tekintélyeit felvonultató konferenciák rendezésével segíti a hallgatók és a szakemberek szakmai kitekintését és fejlődését.

    November 11-én és 12-én a Magyar Tudomány Napja alkalmából a Magyarország jövője címmel szervezett tudományos ülésen ünnepélyes keretek között került sor dr. Lámfalussy Sándor professzor, az Európai Központi Bank alapító elnökének díszdoktorrá avatására.
    Dr. Lámfalussy Sándort és az egybegyűlteket Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora köszöntötte. Kiemelte: Lámfalussy Sándor olyan szakmai értékrendet képvisel, amelynek felvállalása mellett a városhoz való személyes kötődése és a soproni egyetemhez fűződő kapcsolata együtt túlmutat a szokásos szakmai kapcsolatokon, mi több a jövőre is kihat, mert élete és munkássága például szolgálhat mindazoknak, akik a tudomány terén szeretnék tudásukat kamatoztatni.

    Dr. h. Gidai Erzsébet az egyetem a tiszteletbeli doktori cím adományozásával a magyar pénzügyi szakember életpályáját és a magyar gazdaság felemelkedése érdekében tett erőfeszítését méltatta: kiemelte a soproni kötődésű, az európai tudományos életben is elismert tudós emberileg és szakmailag egyaránt hírnevet és megbecsülést szerzett hazájának, a magyar tudóstársadalomnak. A díszdoktori címmel kitüntetett, Corvin-lánc tulajdonos tudóst Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző levélben köszöntötte.
    Lámfalussy Sándor díszdoktori oklevelének átvételét követően köszöntőjében kiemelte: a magyar középfokú oktatás eredményeképpen teljesítenek a nemzetközi tudományos színtér minden területén a magyar tudósok. A nehéz átmeneti időszak ellenére szükség van a jó magyar közgazdászokra - fejtette ki a professzor, aki ,,Jó szerencsét!" és egyben ,,Sok szerencsét!" kívánt a hallgatóknak.

    A nagy érdeklődés mellett zajló tudományos tanácskozáson a mai napon Dr. Lámfalussy Sándor díszdoktori előadását követően a délelőtt folyamán Dr. Járai Zsigmond Magyar Nemzeti Bank elnöke Magyarország és a monetáris politika, Dr. Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke Közigazgatás és modernizáció, továbbá Dr. Hámori József akadémikus a MTA alelnöke A tudomány szerepe Magyarország jövőjének alakulásában címmel tartottak előadást.
    Az ,,euro atyjaként" emlegetett Lámfalussy professzor előadása kitért a tradicionálisnak nevezhető konjunktúra-ingadozás meghatározta gazdasági folyamatokra. Elemezte a közelmúltbeli gazdasági krízis jelenségét és szólt az EU-s aggodalmakról, valamint az ország előtt álló lehetőségekről.
    A nemzeti pénzegységek ,,nem működtek különösen jól" - mondta a tudós, aki kifejtette éppen a globalizáció elleni egyik eszköz a közös monetáris rendszer, amelyben a közös gyökerekkel rendelkezők összefogása által teremtődik meg a globalizáltság elleni védelem.
    A professzor szerint az 1999 óta tartó, a második világháborút követő időszak egyik leghosszabb recessziós periódusa a végéhez érkezett, amelynek hatásai az év vége felé érezhetővé válnak. A kérdés, hogy milyen tanulságokat vont le a magyar gazdaság az elmúlt gazdaságpolitikai szempontból nehéznek számító éveket követően.
    Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank elnöke – a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón – az átalakuló intézmény kiemelt feladatairól is szólt. Az eurozónában az árstabilitást az Európai Központi Bank fogja biztosítani, aminek a MNB egyik intézménye lesz. Kifejtette: a magyar monetáris politika megszűnik. Hatalmas intellektuális kihívást jelent az a helyzet, amelyben a tagállamok azonos mértékben felelősek az egész eurozóna gazdaságáért, fejlődéséért és a pénz stabilitásáért - mondta a bankelnök.
 
A sajtótájékoztató pillanatai: 
Dr. Járai Zsigmond, Dr. Dézsi József, 
Dr. Kovács Árpád, Dr. Lámfalussy Sándor

    Járai Zsigmond azt is leszögezte, hogy nem helyes az a – hosszú ideig érvényben lévő nézet – amely szerint monetáris politikával – forint leértékelésével – lehet segíteni a gazdaság működését. Ha a Lámfalussy Sándor által felvázolt nemzetközi fellendülés bekövetkezik, akkor a 2004-es EU-ba való belépést követően Magyarországnak még négy éven keresztül lehetősége lesz arra, hogy egy megfelelő felzárkózási folyamatot indítson el, amelyhez azonban, mint mondta: a következő négy év jó gazdaságpolitikájára, és gyökeres fordulatra van szükség.
    A délután folyamán Dr. h.c. dr. Josef Dézsy a bécsi Rudolfinerhaus igazgatója Egészségünk értéke, Dr. Bessenyei Lajos CSc a Miskolci Egyetem rektora Üzleti prognosztika szerepe Magyarország jövőjének alakulásában, Dr. h. Gidai Erzsébet DSc a Közgazdaságtudományi Kar dékánja, egyetemi tanár Gazdasági fejlődésünk kihívásai, Dr. h. Báger Gusztáv CSc Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének igazgatója Az IMF és a Világbank prioritásai, Dr. Tóth Mihály Ukrajnai Nagykövetség Ukrajna gazdasági helyzete, kelet-nyugati integrációjának problémái címmel tartott előadásai hangzottak el.
    November 12-én az ezredforduló kihívásaihoz, a globalizáció jelenségéhez, az Európai Unióhoz való csatlakozás és felzárkózás kérdéskörébe tartozó témákról tartanak előadást hazai, valamint határon túli előadók, az előadások részletes programját olvasóink a Programajánlónkban találják.
A konferencia fővédnöke Vizy E. Szilveszter, az MTA rendes tagja, az MTA elnöke, védnökei: Dr. h. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, Walter Dezső, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

Tóth Éva



2003. november 12., szerda 00:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület