CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Még egy esély az iskolának

Megmenekül a Lippai?
Még egy esély az iskolának

A legutóbbi közgyűlés úgy határozott, hogy további egy esztendeig a soproni önkormányzat vállalja a Lippai János Középiskola, Kertészeti Szakképző Iskola fenntartását. Mint az ismeretes, a polgármestert korábban felhatalmazta a képviselő-testület, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a Földművelési- és Vidékfejlesztési Minisztériummal az intézmény esetleges átvételéről. A jelenlegi helyzetről Ezerné Loth Annamáriát, a Lippai igazgatóját kérdeztük.

- Hogyan fogadták a közgyűlés döntését?

- Valójában erre számítottunk, bíztunk abban, hogy a képviselők is érzik, a minisztérium szándékai komolyak iskolánkkal kapcsolatban. Információink szerint a tárca régiónként egy mezőgazdasági intézményt kíván átvenni. Úgy érezzük, a kertész vonalon erre jó esélyeink mutatkoznak, annál is inkább, mert földrajzi adottságaink kedvezőek. Az iskola fennmaradásával a város is nyerne, hiszen az intézmény állami pénzből láthatná el feladatait a továbbiakban. A nálunk tanulható szakmák oktatása rendkívül költségigényes. Az állami fejkvóta - miközben nem fedi le a valós költségeket - nem tesz különbséget a szakmák között, így költségesnek számító szakképzésünk az önkormányzatra fajlagosan nagyobb terhet ró, mint egy elméletigényes szakma esetében.

- Milyen feltételekkel venné át a minisztérium az iskolát?

- Úgy tudom, az agrártárca a jelenlegi létesítményekkel, földekkel és eszközökkel venné át az intézményt. Mindezt olyan jogi konstrukcióval tenné, hogy amíg a jelenlegi feladatokat látja el az FVM az intézményben, addíg használhatná az iskola létesítményeit. Ellenkező esetben minden automatikusan visszaszáll az önkormányzatra. Ezek nem hivatalos értesülések, hiszen nem én vagyok jogosult a minisztériummal tárgyalni az iskola átvételéről. Jómagam csupán katalizátor lehetek ebben a tekintetben, ám valójában ez az önkormányzat és a minisztérium dolga.

- Ha nem venné át a tárca az iskolát, akkor mi várható egy év múlva?

- Amennyiben az önkormányzat továbbra is úgy gondolja, hogy megszünteti az intézményt, akkor újból napirendre kell tűzni a kérdést, hiszen a korábbi csak szándéknyilatkozatnak tekinthető. Az önkormányzat - jelenlegi anyagi helyzetéből kiindulva - nem gondolom, hogy képes lenne megtartani az intézményt. Valószínűleg ebben az esetben kifutó rendszerben megszűnne az iskola, hiszen a bentlévő diákoknak biztosítani kell a képesítéshez jutást.

Farkas Ciprián



2000. június 01., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület